redakce
13. únor 2018
321 

Nejen strach z bolesti je důvodem, proč se maminky bojí sexu po porodu

Období těhotenství a časného mateřství je velmi specifické pro každou ženu. Je to etapa života plná fyzických i psychických změn. V hlavní roli jsou zde bezesporu hormony, které mají velký vliv na psychické rozpoložení ženy. Dále také ovlivňují mnoho fyziologických procesů. Sex je velmi důležitá součást vztahu a při jeho dlouhodobé absenci často dochází k partnerským neshodám. Sexu po porodu se ale nemusíte bát.

Správný čas

Mnoho žen má po porodu strach z pohlavního styku. Většinou je na vině strach z bolesti. Průběh prvního poporodního styku má velký vliv na další sexuální život daného páru. Je důležité, aby žena nebyla pod tlakem a vše probíhalo pozvolna a aby partner nevytvářel zbytečný tlak. Není dobré zbytečně spěchat. Žena by měla být vnitřně připravená a měla by si být naprosto jistá tím, že nastal ten správný čas. Pokud je první styk nepříjemný a bolestivý, tak velmi často dochází k psychickému bloku, který v ženě vytvoří velmi výrazný odpor k partnerským radovánkám a to někdy na dlouhou dobu.

Kdo maže...

Důležité je mít na paměti, že v tomto poporodním období je ženské tělo ve velmi specifickém stavu. Ačkoliv jsou poporodní poranění zhojena, tak jsou jizvy ještě stále citlivé. Dále je vlivem hormonů pochva méně lubrikovaná a problémem je tedy suchost. Suchost pochvy je často hlavním viníkem fiaska prvního poporodního styku. Sliznice pochvy je při nedostatečné lubrikaci velmi citlivá a při mechanickém dráždění dochází k výrazné bolestivosti. Řešení je velmi jednoduché. Dostatek kvalitního lubrikačního gelu.  Dále jsou na trhu preparáty s přírodními látkami s chemickou strukturou podobnou hormonům, které zajišťují dostatečnou sekreci poševního hlenu. Jsou ve formě vaginálních čípků či krému a dají se koupit bez lékařského předpisu v lékárně.

Zkuste to jinak

Bohužel někdy dochází při vaginálním porodu k rozsáhlým poraněním v oblasti hráze i pochvy. Typicky tato rozsáhlá poranění doprovází komplikované porody ukončované vakuumextrakcí či použitím porodnickým kleští. V těchto případech bolestivost intimních partií přetrvává velmi dlouho a k prvnímu pohlavnímu styku dochází až po delší době. Není výjimkou i rok sexuální abstinence po porodu. 

Svým pacientkám s tímto problémem doporučuji primárně zvolit jiné sexuální praktiky vedoucí k oboustrannému uspokojení bez vlastního aktu pohlavního styku. Důležité je, aby partneři neztratili intimní kontakt. Dále je na místě již zmiňovaná dostatečná lubrikace pochvy. Při extrémním strachu z penetrace při pohlavním styku je možné, aby si žena nejprve sama vyzkoušela a nacvičila styk s použitím vibrátoru, kdy má vše pod svou kontrolou a nemusí mít strach. Tímto způsobem se postupně naučí uvolnit svalové napětí v oblasti pánevního dna a dokáže se opět bez problémů vrátit k plnohodnotnému partnerskému styku.

Co nám ještě brání v sexu?

Podle diskuzí ve Fóru Modrého koníka maminky kromě strachu z bolesti často řeší i únavu jako příčinu absence sexuálního života. Partneři jsou po celém dni v práci unavení a maminky po celodenní péči o miminko rovněž neoplývají přebytečnou energií. Jedna z koníkovek na Fóru píše: "Hrozně jsem se bála, dá se říct, že jsem si připadla jako kdyby to bylo opravdu poprvé.  Ale bylo to super, jen teď nějak není moc chuť (jsem pořád šíleně unavená a ospalá, kojíme v noci minimálně 2x a někdy až 5x)."

Dalším častým narušitelem sexuálního života je samotný potomek, který má málokdy pochopení pro tělesné potřeby rodičů.  Nicméně důležité je si vždy najít chvilku prostoru pro intimní partnerskou chvilku.

Kojení jako antikoncepce?

Pozor kojení není spolehlivá antikoncepce. Prolaktin, který je vyplavován při kojení, ne vždy plní svojí funkci blokace ovulace na sto procent. Mnoho žen s ratolestmi s věkovým rozdílem jednoho roku by vám mohlo vyprávět.

Nebojte se tedy sexu po porodu, ale myslete i na to, aby byl bezpečný.

Začni psát komentář...

Odešli