Potraviny, ve kterých byste cukr rozhodně nečekali
K napsání tohoto článku mě inspirovala kniha Elly Woodward: Lahodně s Ellou. Sama autorka si dříve nedokázala představit život bez cukru. Pak ale přišla nemoc a s ní i totální změna stravovacích návyků. Jedna ze změn se týkala i vyřazení veškerého cukru. Omezit sladkosti a přestat jíst sladkosti nestačí. Cukr je totiž i tam, kde byste ho vůbec nečekali.

Podle Elly narušuje cukr přirozený metabolismus a přispívá k ukládání tuků. Také zatěžuje trávení způsobuje celkové překyselování organismu a oslabuje imunitu. Kromě toho může způsobovat podráždění, nervozitu, deprese, agresivitu či nesoustředěnost. Jeho vyřazením z jídelníčku vám poděkují nejen chuťové buňky, ale i vaše pleť bude jen zářit a vy se budete cítit zdraví a plní energie.
Nestačí ovšem ze svého jídelníčku vyřadit všechny čokolády, bonbony, koláče nebo prostě cukr do kávy. Je totiž i tam, kde byste ho nečekali. Používá se do pečiva, limonád, ale třeba také do uzenin či polotovarů. Čtěte proto pečlivě etikety potravin. Hledejte náhražky sacharózy, například kukuřičný sirup nebo kukuřičný cukr a zaměřte se na slova končící -osa, které poukazuji na přítomnost cukru.
Protože cukr působí i jako konzervační látka, váže a zadržuje vlhkost, často je v takových potravinách, ve kterých bychom to skutečně nepředpokládali. Třeba ve slaném arašídovém máslech, polévkových kostkách, zeleninových konzervách a v polotvarech typu hotových jídel. Není lepší si boloňskou omáčku připravit sami, z domácích a čerstvých surovin?
Kde všude se ukrývá skrytý cukr a jak se mu vyhnout?
Ovoce
Čerstvé ovoce je vynikající zásobárna vitamínů. Některé druhy ovšem obsahují více cukru, než je záhodno. Tak třeba hroznové víno a banány mají poměrně vysoký procentuální podíl cukru a proto ho raději konzumujte s mírou. Stejně jako kandované a sušené ovoce.

Ovocné jogurty
Namísto ochucených jogurtů kupte raději ty bílé, smetanové, žádné náhražky plné škrobu. Doma si je pak sami dochuťte libovolně čerstvým ovocem či domácím džemem. Pro zlepšení chuti můžete přidat i hrst semínek, oříšků nebo kapku medu. Tipy, jak připravit domácí jogurt naleznete zde.
Džusy
Představa ranní dávky vitamínů v podobě sklenky džusu je více než chvályhodná, ovšem zcela mimo. I přes vysoký obsah ovoce v nich najdete spoustu cukru. Nahraďte je mošty, čerstvě vymačkanými šťávami nebo vodou s citrónem, budou vám chutnat stejně, ale kalorická hodnota je nesrovnatelně nižší.

Snídaňové cereálie
I takové snídaňové cereálie mají nálepku zdravé snídaně a přitom do sebe v každé lžíci soukáte čajovou lžičku cukru. Vyměňte všechny cereální lupínky a křupky za obilné vločky. Vaše zažívání i silueta vám poděkují. Inspiraci naleznete zde.
Konzervované a nakládané potraviny
Cukr slouží jako konzervant nejen v marmeládách a kompotech. Používá se i při výrobě sterilizovaného zelí a zeleniny jako jsou kyselé okurky nebo nakládaná řepa. Pokud to jde, sáhněte raději po čerstvé variantě.

Kečupy
Dochucujete svým dětem špagety kečupem? Toto velmi oblíbené dochucovadlo je doslova přesycené nezdravými cukry. Pokud se bez něj neobejdete, zkuste si ho udělat sami doma, ať máte přehled o množství přidaných surovin.
Hotové dresinky a omáčky
Dochucovadla jako třeba salátové dresinky nebo různé exotické omáčky na těstoviny či maso v podobě polotovaru také mívají vysoký obsah cukru. Připravte si raději dresink nebo omáčku doma. Jako základ použijte tučný bílý jogurt a dochuťte česnekem a bylinkami.

Alkoholické nápoje
Dáte si večer rády sklenku vína nebo něčeho tvrdšího? I tady na vás číhá skrytý cukr. V jednom panáku klidně i několik kostek. Oblíbené sladké krémové likéry a míchané koktejly dokonce vydají tolik jako oběd i s dezertem. Pokud máte chuť, otevřete si spíš suché bílé víno.
Autorka: evapple
Doporučujeme
Začni psát komentář...

