redakce
18. bře 2018
28130 

První otočení na bříško: Dejte svému miminku dostatek času

Miminko se právě narodilo a čeká ho možná nejtěžší rok jeho života. Za 12 měsíců se z ležícího ukřičeného uzlíčku stane dítě, které toho najednou umí už hodně. Některé děti na konci tohoto období už dokonce samy chodí. Nepředbíhejme však - než dojde k samostatné chůzi, čeká každé miminko velká spousta milníků, kterými musí projít. 

Postupně. A jaké mezníky to jsou? První otočení na bok, první přetočení na bříško, první vědomé přetočení na záda, první sed, první klek, první stoj, první krok... Těch "poprvé" vás čeká opravdu hodně. 

Každé dítě je jiné. Dejte tedy dítěti čas na to, aby si na všechno přišlo vlastním tempem a samo. Ano, klidně ho motivujte, ale nešilte, pokud vše nejde tak rychle, jak si představujete. Spousta rodičů získává mylný dojem, že vývoj dítěte je soutěž a závod. 

Zatímco sousedovic Mařenka se na bříško začala otáčet ve 4 měsících, vaše Pavlínka bude mít příští týden už 6 měsíců a přetočení se jí nepovedlo ještě ani jednou. No a co? Klid, naučí se to také a Mařenku dožene. A klidně ji může ještě i předehnat.

Miminka si prostě jedou podle svého tempa a nějaké tabulky je nezajímají. Pokud máte jakékoliv obavy ohledně tělesného a motorického vývoje vašich dětí, konzultujte tuto situaci s vaším pediatrem, který má zajisté spoustu zkušeností a dovede vám tak popravdě říci, zda opravdu máte důvod k obavám.

Proč je otočení na bříško pro miminko tak důležité?

Od narození je pro miminka nejpřirozenější polohou leh na zádech - v této pozici zprvu objevuje celý svět. Mámu, tátu, rodinu. Samo sebe. Ručičky, svůj hlas, nožičky. Pro dítě je však neméně důležitá i poloha na bříšku, ve které dítě posiluje svaly tak, aby mohl zdárně pokračovat motorický vývoj.

Ze začátku je potřeba dítě na bříško otáčet - většině miminek se na bříšku líbí, protože mají mnohem lepší rozhled. Poloha, kdy miminko leží na bříšku se zvednutou hlavičkou, se označuje jako pasení koníků. Časem už se miminko naučí otočit se na bříško samo. Když je pak zralé, zvedne kolínka a začne pérovat, čímž se poctivě připravuje na jednu z nejdůležitějších fází pohybového vývoje - tedy lezení.

Kdy se začínají miminka otáčet na bříško?

Jak bylo zmíněno již výše, každé miminko je jiné a tabulky pro ně rozhodně nejsou nijak zavazující. Z tohoto důvodu tedy bohužel na výše položenou otázku neexistuje přesná odpověď. Publikace o vývoji dítěte zpravidla hovoří o tom, že se ta nejšikovnější miminka začínají vědomě otáčet na bříško na počátku 4. měsíce. Rozhodně to však není norma a standard. Daleko přesnější je údaj, který praví, že většina miminek se poprvé přetočí v 6. měsíci.

Pokud už však uběhl první půlrok jeho života a vaše miminko si stále spokojeně leží na zádech jako placka, neděste se a zachovejte klid. Při návštěvě pediatra mu však tuto skutečnost oznamte (ve většině případů se vás na to stejně zeptá) a on podle dosavadního vývoje posoudí, zda je načase tuto situaci nějak řešit.

Pokud vás zajímá, jak se miminko vyvíjí v jednotlivých obdobích svého života, nakoukněte do wiki, kde je vše přehledne popsáno - po jednotlivých měsících.

Pojďte se podívat i na zkušenosti maminek a uživatelek Modrého koníka s prvním přetočením jejich miminek:

"Náš Adámek se po 4. měsíci začal otáčet na bříško a teď už je fakt profík. A to jsem měla před tím strach, protože ze začátku to vypadalo, že to bude lenoch a skoro ze dne na den změna totální. Teď je naopak až moc živý." (terezkaaa)

"Tak my jsme se začali otáčet ze zad na bříško týden před koncem 4. měsíce, ale jen přes levý bok a o necelý měsíc později i přes pravý. Ale zase ještě neumíme otáčení zpět."(lenycka)

"Tyjo, když to takhle čtu, že se většina miminek otáčí kolem 4. měsíce tak to je mazec, že naše až na konci 7. měsíce... Takže teď nedělá nic jiného, jen se furt kulí a kulí. "(sandra81) 

"My jsme se začali otáčet ze zad na bříško asi ve 3 měsících a 1 týdnu. Ale opravdu není kam spěchat. Ale pořád se točí na jednu stranu. Na druhou jsem ji to musela učit, ale stejně pořád preferuje otáčení doprava. Ta naše cácorka je dost živá a od té doby, co se otočila poprvé na bříško, ji už neudržím na zádíčkách. Ani při přebalování a oblíkání. To je fakt boj." (vero)

Jak motivovat "líné" miminko, aby se začalo otáčet?

  • zkuste miminko pokládat na různé povrchy - některé se otáčení lépe naučí na tvrdé podlaze, pro jiné zase bude vhodnější měkká matrace na posteli či na gauči
  • přestaňte dítko pokládat pod hrazdičku - hračky visící nad dítětem samozřejmě přilákávají jeho pozornost a miminko pak ztrácí motivaci dívat se jinam
  • miminko položte a umístěte nějakou zajímavou hračku či jakýkoliv jiný lákavý předmět tak, aby o něm dítě vědělo, ale muselo vynaložit úsilí pro to, aby na něj vidělo lépe. Zprvu pokládejte na více viditelné místo, postupně však miminku "práci" ztěžujte
  • některá miminka prostě zatím jen nepřišla na to, jak se to dělá - když je miminko otočené na boku, posaďte se ze strany k němu, mluvte na něj, lákejte ho a jemně mu zatáhněte za tu ručičku, která je na vrchu, čímž miminko přetočíte. 
  • nezapomeňte trénovat obě strany - většina miminek sice vždy preferuje jednu stranu, ale je potřeba, aby otáčení miminko zvládalo na obě strany
  • kojence lze položit na velký míč, držet ho za pánev a pohupovat s ním do stran - nahnout k jedné straně, počkat, až se zpevní a nahnout stejným způsobem k druhé straně
  • pokud se miminku povede otočení (ať už s vaší pomocí nebo bez ní), projevte důrazně radost a pochvalte ho - a nebojte se trochu přehánět

O svou zkušenost s tím, jak miminku pomoci se podělila i maminka nikka.vo. Zkušenost získala na rehabilitacích: " Záleží taky na tom, jestli se ti už prcek otáčí na bok - to je základ, takže pokud ne, tak ho nejdřív stimuluj, aby se otočilo za hračkou na bok. Nevzdávej to hned, když po hračce bude sahat rukou, co má blíž a nebude se snažit tou druhou, pokud uvidíš, že fakt nemá snahu otočit se na bok, tak ho za tu druhou ručičku (dál od těla) chytni a opatrně pomoc natočit ke hračce. Nech dítě si sní na tom boku pohrát - takhle to zopakuj několikrát za sebou a několikrát denně - kolikrát to bude mimi bavit. Tím nic nezkazíš, ba naopak!

Další krok je, že dítě, jak je na boku, tak ho natočíš na hranu tak, že pokud bys ho nedržela, že by už přepadl na bříško. Ale ty ho v té poloze budeš chvíli držet. Že to děláš dobře poznáš tak, že miminko má hlavu zvednutou a snaží se to dotočit, heká u toho, vidíš, jak se snaží. To je posilování a zapojování potřebných svalů - to taky můžeš opakovat tak často, jak ti to dítě dovolí (jak dlouho ho to bude bavit)! No a pak už, když se dítko přetáčí samo na bok a už sis zkusila to balancování, tak prcka zase stimuluj hračkou, aby mělo snahu se za ní dotočit samo. Můžeš jemně pomáhat. Dítě pak získá jistotu a začne to dělat samo. Fakt to zabírá, ale musí se cvičit často. "

Základem pro rozvoj dítěte je vždy správná motivace. Proto ho od malička motivujte a dávejte mu dostatek podnětů. V pohybovém vývoji však platí  zlaté pravidlo, které by měl znát naprosto každý rodič: "Nejvíce svému miminku pomůžeme tím, když mu nebudeme pomáhat vůbec." A pamatujte, že všechno má svůj čas. A pohybový vývoj miminka především.

Nezapomeňte nakouknout i do fóra, kde si maminky sdělují zkušenosti, jež získaly se svými dětmi. 

Zdroj infomací:

https://www.nutriklub.cz/clanek/psychomotoricky-vyvoj-ditete-3-4-mesic

http://www.psychomotoricka-poradna.cz/psychomotoricky-vyvoj-ditete.php

http://www.poliklinikaprosek.cz/mapa-nejcastejsi-chyby-rodicu-v-prubehu-pohyboveho-vyvoje-deti-do-1-roku-61

Začni psát komentář...

Odešli