redakce
14. říj 2019
7592 

Vši útočí: Prevence je lepší než náročný boj s nimi!

V minulém článku jste se mohli dočíst informace a tipy, co dělat v případě, že se u vašeho dítka objeví vši. Dnes se ale zaměříme spíše na prevenci a rady, aby vši neměly žádnou šanci zabydlet se nejen ve vaší hlavě, ale také ve vaší domácnosti.

Pro začátek je důležité uvědomit si, že zavšivení (odborně pedikulóza) nemá vůbec nic společného s nedostatečnou hygienou a nakazit se tak může opravdu každý bez rozdílu věku. Pro nákazu stačí jen jedno jediné, a to přijít do styku s nákazou.

Prevence je lepší než náročný boj! Jaká je prevence proti vším?

Žádná prevence proti vším není stoprocentní, ale je i tak nejlepší způsob, jak snížit riziko rozmnožení těchto nepříjemných parazitů. Během epidemie vší si proto nikdy nepůjčujte šály, koupací čepice, sluchátka na uši a ani gumičky do vlasů. Dlouhé vlasy raději noste svázané a v bazénu používejte koupací čepici. Stejná opatření se pokuste zabezpečit i u svých dětí a dalších členů domácnosti.

Nejúčinnější prevencí je časté prohlížení hlavy dětí. Takto totiž vši detekujete velmi rychle a poté provedete účinná opatření, díky kterým se těchto potvor zbavíte co nejrychleji a také s jistotou. Pokud se tedy během roku ve školkách, školách či jiných vzdělávacích ústavech vašich dětí objeví varování před výskytem vší, zbystřete. Mějte oči na stopkách a každý den poctivě prohlédněte hlavu vašeho potomka.

Použijte repelent proti vším

Pokud přesto nechcete jen nečinně čekat, zda se vši objeví, můžete použít vhodný repelent proti vším. Repelentem Parasidose je možné ošetřit vlasy u dětí starších 3 měsíců a před pedikulózou je ochrání 48 hodin po aplikaci. Pokud v této době umyjete dítěti vlasy, musíte pro obnovení účinnosti repelent aplikovat znovu.

Pro dívky můžete v lekárnách zakoupit také například repelentní gumičky do vlasů, které vši odpudí. Jsou napuštěny speciálními esenciálními oleji, které kromě vší odpuzují i jiné parazity. Gumička Chouchou od značky Parasidose používá esenciální olej z levandule, který drží vši dál od vlasů vašich holčiček.

Může se však stát, že repelent zrovna nebudete mít po ruce, v tomto případě sáhněte třeba po tea tree oleji. Babské rady uvádí, že prevencí před napadením vší by měl být právě šampon s přídavkem tea trea oleje nebo přímo olej samotný. Tento olej má totiž velmi silné aroma, které vši odpuzuje. Stačí jen rozetřít pár kapek oleje za uši a opakovat několik dní po sobě.

Prevence proti vším však nekončí jen u vlasů

Zhruba v 15 – 18 % českých domácností je zaznamenán výskyt vší každé dva roky. Dospělá veš žije cca 30 dní a za tu dobu je schopná naklást až 300 vajíček. To jsou docela děsivá čísla, že?

Na prevenci u dětí zapomene v době výskytu vší jen málokdo, ale je důležité řešit také preventivní opatření v domácnosti a preventivní ošetření domácnosti vhodnými prostředky. 

Na co tedy v domácnosti nesmíte v době výskytu vší zapomenout?

  • důkladně vyperte všechno ložní prádlo, perte ho na nejvyšší možnou teplotu (řiďte se pokyny od výrobce)
  • vyprané ložní povlečení také přežehlete
  • nezapomeňte vyprat všechny ručníky a dbejte na to, aby každý člen domácnosti používal výhradně svůj vlastní ručník
  • pokud máte nějaký kousek oblečení, který se nesmí prát, stačí, když jej na 48 hodin schováte do mrazáku - mráz si s vešmi také spolehlivě poradí
  • vyperte či vhodně vydezinfikujte všechny plyšové hračky a polštářky z postele
  • vydezinfikujte hřebeny a kartáče
  • poctivě vyperte všechny pokrývky hlavy (čepice, kloubouky, šátky) a opět dbejte na to, aby každý člen domácnosti používal výhradně jen ty své kousky
  • nezapomínejte ani na místa, kde se opíráte hlavou - gauč, křesla, čelo postele - tato místa vyluxujte a můžete je nastříkat i insekticidním sprejem do domácnosti 
  • aplikace Parasidose insekticidního spreje do domácnosti se musí pravidelně opakovat, jedno ošetření působí 48 hodin, přičemž sprej odstraňuje parazity z textilu a zároveň také umožňuje vyhnout se riziku jejich opětovného napadení 
  • insekticidním sprej je vhodný pro všechny textilní povrchy (povlečení, čepice, šály, sedací soupravy,...)
  • nesmíte zapomenout ani na auto - důkladně vyčistěte opěrky hlavy a také dětské autosedačky, pro lepší účinek  i tato místa nastříkejte repelentem proti vším
  • toto vše bohužel jednou nestačí - postup je dobré vždy po pár dnech zopakovat (především pokud víte, že se u vás vši opravdu vyskytly)

Víc udělat nemůžete. Pokud by se i přes veškerá opatření vši objevily, máme pro vás 7 tipů, jak se jich rychle a účinně zbavit.

PS: A přestaňte si už drbat tu hlavu🙂

---------------------------------------------

Tento článek vyšel s podporou Parasidose

3 roky používáme tea tree olej a nevím co to jsou vši.

14. říj 2019

Od školky a školy, jakmile máme info, že řádí vši, ihned dáváme tea tree olejíček, 3x ťuk, ale zatím se dětem vyhýbají. (Doufám, že jsem si to teď nezakřikla.)

14. říj 2019

@sari2709
@pavcza
Můžu se zeptat, jak přesně ten tee trea olej používáte, když máte tak vysokou účinnost? My jsme letos začali školku a mám celkem obavy...

15. říj 2019

@guinea každé ráno ji větřu trošku za každé ucho a do zátylku. Fakt za ty 3 roky nic a to am holka vlasy do půl zad.

15. říj 2019

@guinea já i přidávala do šamponu a ještě i ráno za ty uši. Ale dávám jen v období, kdy máme zprávu, že řádí a hlavně jim říkám, ať k nikomu nestrkaj hlavu.

15. říj 2019

@sari2709
@pavcza
Moc děkuju za odpověď! 🌸

15. říj 2019

Začni psát komentář...

Odešli