redakce
29. čer 2018
5129 

Vyberte vhodnou jídelní židličku. Pro děti, které ještě samy nesedí, pořizujte zásadně jen polohovací židličku

Jednou z těch nejdříve vybíraných zásadních a také základních potřeb pro dítě v prvním roce jeho života bude bezesporu jídelní židlička. Využije opravdu snad každá maminka. Na trhu je velké množství možností a typů, které můžete zakoupit. Zajisté neprohloupíte ani s jedním typem, ale před koupí je dobré ujasnit si několik bodů a teprve poté vybírat.   

Vsadíme se, že nám dáte za pravdu, když řekneme, že s narozením dítěte se naprosto změní naše vnímání času. Všechno najednou letí tak nějak mnohem rychleji a tato rychlost je přímo úměrná počtu našich dětí. S prvním miminkem to ještě jde, ale jak přibývá členů rodiny, čas prostě letí jako splašený. Žena zdárně porodí a už je skoro čas začít vybírat spoustu věcí. Jednou z těch nejdříve vybíraných zásadních a také základních potřeb pro dítě v prvním roku jeho života bude bezesporu jídelní židlička. 

Kdy využijeme jídelní židličku?

V prvních měsících života, kdy miminko pije výhradně mléko , nepotřebujete v podstatě nic speciálního pro krmení miminka, ale s věkem, kdy se začínají zavádět první příkrmy, tuto vymoženost velmi oceníte. Podle posledních trendů se začíná s příkrmy u nekojených dětí po ukončeném 4. měsíci věku dítěte, u kojených dětí pak zpravidla po ukončeném 6. měsíci vývoje. Nicméně vy své dítě znáte nejlépe a tento velký mezník je opravdu potřeba načasovat tak, aby vyhovoval především konkrétnímu dítěti. Nicméně i tak bude doba plus minus stejná.

Maminka xsipm04 dodává: "Židličky se mohou používat až od okamžiku, kdy dítě začne samo sedět, do té doby se nemá posazovat. Je to většinou v té době, kdy dítě začíná lézt, u většiny miminek je to až po 6. měsíci věku. Do té doby doporučují krmit třeba v autosedačce, kde je miminko v klubíčku."

S prvními příkrmy nastane doba, kdy potřebujete mít volné obě ruce pro krmení dítěte, ideální je tedy začít krmit v jídelní židličce. Hodně maminek zpočátku (především, když dítě ještě neumí samo sedět) krmí v autosedačce (tzv. vajíčku) či v lehátku.

Zprvu dítě sní opravdu jen pár lžiček, takže se nejedná o dlouhé časové úseky, ale z praktického hlediska to není úplně nejvhodnější. A to z jednoho prostého důvodu. Většina maminek má trochu mylné představy o tom, jak začátky přijímání pevné potravy vypadají. Nemálo z nás si představí nadšené miminko, které způsobně a šťastně polyká jednu lžičku za druhou. Ano, i tak to může vypadat, ale ve velké spoustě případů zpočátku skončí více potravy na dítěti a jeho okolí, než v něm samotném.

Ano, můžete mít štěstí na perfektního jedlíka a čistotné dítko, ale věřte tomu, že čistit například skvrny od červené řepy z vašeho bleděmodrého vajíčka bude docela očistec. Nehledě na to, že pak samozřejmě zbytečně klesá i cena produktu při prodeji.

O svou zkušenost s výběrem té pravé jídelní židličky se podělila i uživatelka mavega: "První židličku jsme koupili, když bylo Ondrovi kolem šesti měsíců a pořádně ještě neseděl. Býval tam pouze při jídle, protože jsme nevěděli, kde ho máme krmit. Byla to taková polohovací vypolstrovaná židlička, ve které nešel úplně do sedu, ale spíš do pololehu a byla dost drahá. K našim jsme koupili později dřevěnou židličku, ze které se dá udělat malý stůl se židličkou pro větší děti a kdybych se měla rozhodovat teď, tak si počkám a dřevěnou židli koupím i k nám. Polohovací židle zabere zbytečně moc místa, navíc je vypolstrovaná, takže je v ní synovi horko. Dokud dítě nesedí samo, tak se dá v pohodě krmit v lehátku nebo na klíně."

Pokud vás zajímají hodnocení konkrétních jídelních židliček různých značek, nakoukněte do wiki, kde se kromě spousty zajímavých informací o tomto tématu, můžete přečíst i recenze uživatelek.

Parametry při výběru

Vybrat tu pravou proto není vůbec snadné. Na první pohled zajisté upoutá každou maminku určitě vzhled, ale vězte, že jsou daleko důležitější ukazatele, které by měla vhodná jídelní židlička splňovat. Pojďme se tedy společně podívat na kritéria, kterými bychom se při výběru jídelní židličky měly zabývat:

  • bezpečnost - parametr, který je ze všech nejdůležitější. Opravdu. Zde se zaměřte na použité materiály a hlavně také na stabilitu židličky. Děti mnohdy dělají u jídla psí kusy a stabilnost židle je opravdu nesmírně důležitá. Bezpečná dětská jídelní židlička by měla mít označení EN 14988, což je norma, kterou výrobce deklaruje, že je židlička vyhovující a splňuje všechny bezpečnostní prvky.
  • polohování - další velice důležitý údaj, především v době, kdy dítě ještě samo neumí sedět, je nezbytné, ale nebylo krmeno v sedě. To vám umožní právě polohovací jídelní židlička. Zde zdůrazňujeme to, abyste dítko neposazovaly do sedu dříve, než k tomu dospěje samo. Zpočátku klidně krmte v pololehu, nebojte se, jde to stejně dobře jako později v sedu.
  • pásy - většina jídelních židliček disponuje pásy, jimiž můžete dítko pro zvýšení jeho bezpečnosti připoutat.
  • kolečka - nemají všechny jídelní židličky, ale u těch v těžší váhové kategorii, je zajisté využijte, pokud nebude mít židle své stálé a pevně dané místo.
  • údržba - snadná údržba židličky vám život ulehčí opravdu hodně, děti jsou kolikrát u jídla neskutečná čuňátka a mýt či jinak čistit židličku budete opravdu často - mnohdy dokonce i několikrát denně. Z hlediska jednoduché údržby bývá nejvhodnější plastová židlička. Ale určitě nezavrhujte ani židli ze dřeva, pokud vám jinak vyhovuje - spíše však sáhněte po jednoduchých čistých liniích bez zdobení, či vyřezávání.
  • rozměry - při výběru jídelní židličky nezapomeňte zohlednit i její velikost. Jídelní židlička získá ve vaší domácnosti místo na poměrně dlouhou dobu, takže je opravdu potřeba přemýšlet, zda se vám nebude motat. Podle vašich možností pak můžete vybrat takovou židličku, která k vám prostě zapadne.
  • doba, po kterou chcete židličku využívat - někteří výrobci uvádí, že jejich židličky jsou v podstatě vhodné hned od narození (díky polohování a možnosti položení miminka do lehu), jiné zase až když dítě umí sedět. Zvažte také, do kolika let věku dítěte plánujete židličku používat - pokud dlouho, můžete pořídit tzv. rostoucí jídelní židle, které vám a vašemu dítku vydrží klidně až do nástupu do školy. Maminka xsipm04 zdůrazňuje velkou přednost rostoucích židlí: "Na rostoucích židličkách je prý dobré to, že dítěti se polohuje i ta podložka pod nožičkama. Starší děti většinou sedí na normální židli na polštářku a nohy mají ve vzduchu. Ta podložka pod nožičkama (nevím, já to jinak napsat, prostě taková ta trnož na nohy) je prý lepší na vývoj páteře."
  • vzhled - a neposledním důležitým kritériem je určitě i výběr designu. I když samozřejmě není vzhled nejdůležitější, je super, když se vám bude židlička líbit a budete z ní mít radost.

Jelikož je jídelní židlička poměrně drahou záležitostí, nakupuje je spousta maminek v bazaru. Na Modrém koníkovi je nabídka těchto židliček opravdu veliká.

Pamatujete na první krmení miminka v jídelní židličce? Podělte se s ostatními maminkami a uživatelkami Modrého koníka do komentářů.

Použité zdroje:

http://www.detiamiminka.cz/jak-vybrat-jidelni-zidlicku.html

https://www.maminka.cz/clanek/jidelni-zidlicky-12-tipu-na-pohodlne-a-bezpecne-modely-vyberete-si#part=1

https://www.modrykonik.cz/jidelni-zidlicka/

Ja doporucuju 4baby icon....velmi dobre polohovatelna temer do lehu,kozenkove polstrovani,velka predni kolecka,jednoduche a na misto usporne skladani,nastavitelna vyska sedu,sklon popery nohou vcetne jejiho prodloužení.fakt super.rekla bych,ze je to okopirovany perego,ale vcelku srovnatelna kvalita a cena uplne jinde

29. čer 2018

Začni psát komentář...

Odešli