redakce
15. únor 2018
3399 

Zařiďte dětský pokoj podle zásad feng shui

Určitě milujete své dítě nade vše a chcete mu zařídit co nejšťastnější dětství a vstup do života. A zcela určitě pro to děláte maximum! No a pokud se ještě navíc nebráníte (na naše poměry) netradičním řešením, můžete vyzkoušet feng shui.

Rozdělte pokojíček na zóny

Dětský pokoj je jednou z mála místností v domě, která musí splňovat více kritérií, aby uspokojila nároky svých malých obyvatel. Musí být zároveň ložnicí (zóna odpočinku), hernou (zóna zábavy), studovnou (zóna vědění) a často také šatnou (zóna praktická). Pokud navíc nedisponujete větším prostorem, můžete si v tuto chvíli říct, že těžko budete „čarovat“ s feng shui, když jste rádi, že se tam váš potomek vejde. K této myšlence ale není důvod, ba právě naopak. Děti se obecně ve velkých prostorech, které mají navíc obývat samy, nemusí cítit moc dobře. Pokud patříte k rodičům, kteří nešetřili metry, zauvažujte nad tím, že pokojíček vybavíte bunkrem, případně nějakým domečkem nebo stanem, který dá dětem větší pocit bezpečí (a také soukromí).

Co je to feng shui?

Starodávné čínské učení o vzájemném působení energie člověka v čase a prostoru. Feng shui (vítr a voda) se opírá o 2 hlavní školy – škola formy a škola kompasu. Hlavním cílem je zajistit ideální proudění energie čchi  [či], která má přímý vliv na zdraví člověka a harmonii jeho života. Hlavními aktéry při nastolování rovnováhy je pět elementů – země, voda, vzduch, oheň a kov. Pracuje se také s polaritou jinu a jangu.

Zóna odpočinku

Hlavní dominantou nejen v zóně odpočinku, ale i celého dětského pokoje je postel. Její umístění proto považujte za klíčové. Neumisťujte postel na stěnu, ve které jsou dveře nebo okno. Podle feng shui proudí těmito stěnami energie a ta by vaše dítě rušila. Ideální umístění je diagonálně ke dveřím. Tím také splníte podmínku, že z postele je na dveře vidět. Čelo postele přisuňte ke stěně. 

Zóna zábavy

Touto zónou se s největší pravděpodobností stane střed pokoje. Vybavte ji příjemným kobercem, případně několika různými koberečky. Dítě by nemělo cítit chlad od nohou. A co si budeme povídat, děti se nejčastěji hrají právě na zemi. Jednou z klíčových myšlenek feng shui je udržování pořádku, což je u této zóny nesmírně důležité, protože to ovlivňuje nejen celkovou energii, ale také ostatní zóny. Veďte proto svou ratolest k udržování pořádku a vybavte pokoj různými koši a krabicemi na hračky, kam je dítě může snadno schovat už v batolecím věku. Snažte se dodržovat pravidlo, že odchod z této zóny znamená její uklizení (např. pokud jde dítě spát nebo se věnovat domácím úkolům).

Zóna vědění

Až přijde čas, kdy budete muset doplnit pokojíček o psací stůl (případně se rozhodnete ho přesunout), udělejte to tak, aby od něj dítě vidělo na dveře a za jeho zády nebylo okno. Pokud má totiž dítě za zády otvor, kterým může kdokoli nepozorovaně přijít, nedokáže se plně soustředit a část své energie neustále věnuje na to být ostražitý. Je-li to jen trochu možné, nevybavujte tuto část pokoje žádným elektronickým přístrojem. To ostatně platí o celém prostoru, který je určen výhradně dětem. Elektronické přístroje obecně proudění energie narušují. Navíc jsou zcela nevhodné, pokud jsou tam, kde se spí.

Základní pravidla bydlení podle feng shui

  • Co nejjednodušší půdorys domu/bytu (ideální je čtverec nebo obdélník).
  • Rozvržení místností podle světových stran (hlavní obytné místnosti směrem na jih, užitkové a technické místnosti na sever, pracovny a dětské pokoje na východ nebo západ).
  • Velikost domu je uzpůsobena počtu stálých obyvatel.
  • Nebojte se bílé, černé, červené a zlaté.
  • Využívejte přírodní materiály, ať už jako textilie, nebo zařízení bytu. Překvapivě dobře si budou rozumět s kovem.
  • Pozvěte energii do domu – přístupová cesta do domu je čistá, upravená a jako by říkala „VSTUPTE!“

Zóna praktická

Do praktické zóny patří jednoznačně skříně. Ty by neměly být zbytečně vysoké. Čím více dítě převyšují, tím víc mohou vzbuzovat pocity úzkosti. Klidně tedy využijte spíš komody, které budete rozmisťovat podél zdí (po obvodu v místech, kam prioritně umístíte postel a psací stůl). Skříně/komody stojící volně v prostoru rozbíjí volné proudění čchi a také nejsou příliš bezpečné (zejména komody často děti vybízí k lezení po nich, ke stěně je proto raději na pevno přidělejte). Pokud je budete rozdělovat, snažte se dodržet, aby v nich byli umístěné věci podle nějakého klíče – např. jedna komoda pro spodní prádlo a pyžamka, další pro mikiny a bundy. Aby dítě samo vědělo, kam má sáhnout.

Barvy a materiály

Už z podstaty dětství vychází, že barvami šetřit nemusíte. Zároveň mějte na paměti, že nevhodné jsou příliš syté a křiklavé barvy, které mohou v dětech probouzet vnitřní neklid a být spouštěčem nesoustředění, hyperaktivity. Volte tedy spíš barvy pastelové – modré, zelené, žluté, červené. Při výzdobě pokoje se nebojte sáhnout po co nejjednodušších rámečcích a vložte do nich ty nejhezčí výtvory vašich dětí. Nejen, že je jistě potěšíte, ale zároveň zvýšíte jejich sebedůvěru. 

Při vybírání materiálů, ať už u závěsů, koberců nebo třeba povlečení, se držte pravidla, že co je přírodní, je pro dodržení zásad feng shui optimální. Navíc se vašemu dítěti bude jistě lépe spát např. v biobavlně než v polyesteru.

Dítěti v pokojíčku často větrejte, čímž podpoříte proudění energie. Otevřít okna se nebojte zejména před spaním, kdy je ideální tzv. vyměnit vzduch a ještě lépe o 2 - 3 stupně snížit teplotu v místnosti (předpokládáme - li, že na běžný provoz je v pokojíčku 20 - 22 °C). Naopak jakmile je dítě v posteli a chystá se ke spánku, všechna okna i dveře zavřete (dokonce i ty od skříně). Cokoli otevřeného není dobré pro proudění čchi. Stejně tak by mohla energii narušovat domácí zvířata. V noci by neměla mít v pokojíčku místo.

Ať už se rozhodnete feng shui vyzkoušet nebo ne přeji vám, ať jste pro děti tím nejinspirativnějším vy sami!

To je celkem blbý, když máme celý byt na západ, okno proti dveřím a pokoj 5x3 metry 😂 pro dvě děti! Holt asi žádné feng shui nebude, protože nejsem schopná zařídit už první podmínku 😅

15. únor 2018

Začni psát komentář...

Odešli