54 / 54
    Rýžový nákyp s lesním ovoce
    sanuli
    autor

    Suroviny:
    240g rýže
    100g máslo (plus na vymazání zapékací nádoby)
    1ks vanilkový cukr
    3ks vejce
    1lžička mletá skořice
    200ml hotového Hami mléka
    Lesní ovoce dle chuti

    V hrnci rozpustíme máslo a přidáme do něj skořici. Dále nasypeme neopranou rýži, kterou zalijeme Hami mlékem. Abychom zachovali co nejvíc látek v mléce, necháváme rýži jen lehoučce probublávat a podle potřeby doléváme mléko nebo vodu. Jakmile je rýže měkká, odstavíme hrnec z plotny a směs necháme změknout. Podle chuti můžeme dosladit třtinovým cukrem, medem nebo jiným oblíbeným sladidlem.

    Mezitím smícháme 3 žloutky s vanilkovým cukrem a přimícháme je do vychladlé rýže. Z bílků ušleháme sníh a jemně jej přidáme k rýžovému základu.

    Zapékací mísu vytřeme máslem, vlijeme polovinu směsi, poklademe ovocem a zalijeme druhou polovinou. Rýžový nákyp dáme zapéct asi na 40 minut do trouby vyhřáté na 190 °C.

    13. lis 2016