sarka_gajdosova
7. říj 2013

Jak životní krize mě dovedla ke štěstí

Říkáte si, co má krize společného se štěstím. Vždyť životní krize jsou jedním z nejtěžších období našeho života. Jedná se o zatěžující situace, plné stresu a negativních prožitků. A tak kde je to štěstí?

Většina krizí mě dovedla na rozcestí mého života. Zjednodušeně řečeno většinou se nabízí dvě možnosti:

  1. 1.    vzdát to, nechat se zlomit a uvíznout v tom
  2. 2.    jít dál, udělat změnu 

Pokaždé to trvá jinak dlouho, ale vždy jsem nakonec nasbírala síly a zvolila druhou variantu – jít dál, udělat změnu, a ta mě dovedla až sem k mému štěstí, ale nebylo to zrovna snadné.  

V loni v květnu se mi narodil syn, ale narodil se předčasně a měl těžké zdravotní komplikace. Prožila jsme hodně těžké období plné strachu, obav, nejistot, jak to vše dopadne. Snažila jsem se být silná, radovat se z každého pokroku, z každého zlepšení jeho stavu. V jeho čtyřech měsících nás čekala další operace a já měla pocit, že už na to nemám síly. Navíc mě hodně zlomil neadekvátní až otřesný přístup personálu v nemocnici. Už to pomalu vypadalo, že se vydám první cestou, takže to vzdám.

Nevím přesně co mě popostrčilo dál, ale naštěstí to přišlo. Rozhodla jsem se, že musím začít znovu, udělat nějakou změnu. Začala jsem hledat na internetu informace, hledat pomoc a podporu. Informací jsem našla spousty, ovšem jen některé použitelné. S pomocí a podporou už to bylo horší. Z počátku jsem natrefila na pomoc, která byla dosti kontraproduktivní. Nevzdala jsem to a rozhodla jsem se jít cestou osobního rozvoje.

Uvědomila jsem si mnohé věci, přehodnotila své životní priority a zaměřila jsem se na to, abych uspokojovala jak své potřeby, tak svého syna a naše rodina byla konečně šťastná. Neboť pokud já nebudu v pohodě, spokojená a šťastná, tak nebudou ani lidé kolem mě. A tak jsem se odhodlala k udělání velké změny – založila jsem a spustila projekt Laskavé rodičovství. Je to moje druhé dítě a přitom není konkurencí pro mého syna ba naopak. Našla jsem způsob svojí seberealizaci, který lze skloubit s mateřstvím a navíc přináším rodičům dostupnou formou informace, možnost sdílení a rozšiřování svých dovedností.  A už teď vím, díky zpětné vazbě okolí a dalších pozitivních reakcí, že toto bylo rozhodnutí, které pomůže i druhým rodinám ke štěstí.

Myslete na to, že každá krize má svůj pozitivní aspekt, i když ho často ve změti těch negativních emocí nevidíme. Avšak s odstupem času můžeme zjistit, že nás tento těžký prožitek posunul někam dál, nabídl nám nové možnosti a třeba i pomohl najít to vytoužené štěstí.

Mgr. Šárka Gajdošová

Autorka a lektorka projektu Laskavé rodičovství

www.laskaverodicovstvi.cz

Začni psát komentář...

Odešli