1 / 37
    domácí chleba s vlašskými ořechy

    Ten vypadá úžasně, mohla bych poprosit o recept? Děkuji

    1. únor 2016

    @vaaar
    1 hrnek hladké mouky
    1 hrnek špaldové mouky
    Hrnek je jedno jaký, je třeba jen dodržet poměr 2 hrnky mouky a 1 hrnek vody.
    No, hrneček na espresso picolo by se asi nehodil... Ale proč ne, když bys chtěla dělat třeba jen 1 houstičku 🙂 Do mouky přidat 2 lžičky soli, čtvrt lžičky sušeného droždí, cca lžičku kmínu, cca půl lžičky mletého fenyklu nebo koriandru, taky tam občas šoupnu trochu sušeného rozmarýnu...
    (já jsem poprvé doma fenykl neměla, tak jsem tam dala koriandr a už se ho držím)
    1 hrnek vody - dávám trošičku vlažnou
    1 lžíce olivového oleje - chlebík je potom takový vláčnější
    Toto všechno zamíchat - já to míchám rukou. Nemusíš to nijak mísit, je to celkem řídké. Jen zamíchat ať se to všechno promíchá a fertig! Misku přikrýt potravinářskou fólií a nechat 12-18 hodin kynout. Normálně to nech v kuchyni na lince.
    Jestli to bude 12 - 15- 18 hod., to je fuk! Já to většinou namíchám v pátek večer (kolem 20 hod.) a peču potom v sobotu někdy odpoledne (po dodělání).
    Tak a jdeme dál...
    Po těch XX hodinách si hodně pomoučíš pracovní desku (ale fakt hodně, cca 2-3 hrsti).
    Já jsem teď dala cca 1 hrst hladké mouky a cca 1,5 hrstě pšeničných otrub (koupíš ve Zdravé výživě, stojí cca 15 Kč!)
    Těsto vyklopíš do té mouky a poprášíš ještě moukou navrchu a přihodíš (pokud chceš) ořechy nebo nějaká semínka nebo sušené švestky, olivy, podušenou cibuli se slaninou...
    Těsto párkrát přeložíš - trochu se to patlá, ale jak si to nabaluje tu mouku, tak je to lepší a lepší
    Jo! Ještě než toto začneš dělat, tak si připrav druhou misku, vylož si to potravinářskou folii a tu potři olivovým olejem.
    Nebude se to potom lepit a bude se ti to dobře dávat do pečící nádoby.
    Takže párkrát přeložíš, vezmeš a šoupneš to do té druhé misky.
    Zase přikryješ folii a necháš aspoň další 2 hodiny kynout. Můžeš nechat i 3 nebo 4 nic se nestane.. Jak ti to vyjde časově.
    Cca půl hodiny před tím, než budeš chtít péct, tak zapni troubu (200-250 °C) a do ní dej prázdnou nádobu ve které budeš chleba péct (aby se dostatečně rozehřála).
    Poprvé jsem to pekla v normálním hrnci, jak je vidět z fotek. Hlavně aby to byl hrnec nebo něco co na sobě nemá umělohmotné úchytky 🙂 Může být i dortová forma, kterou potom přikryješ alobalem, ale to dost pálí, takže jsem to zavrhla.
    Teď to peču v pekáčku z varného skla, který má cca 50 let a je to dobrá volba.
    Ten můj pekáček má dno - průměr 12 cm, horní průměr 17 cm a vysoký je cca 5 cm.
    Akorát to sedí na moje množství těsta (používám hrneček 2 dcl).
    Fakt záleží jaké množství uděláš a jak velký hrnek použiješ.
    Poprvé jsem dělala větší chleba - použila jsem čtvrtlitrový hrnek a dávala jsem 1,5 hrnku hl.mouky, 1,5 hrnku špaldové a 1,5 hrnku vody - takže jsem samozřejmě měla těsta více.
    Teď jsem začala používat menší hrneček, takže mám i menší pekáček a menší chlebíček 🙂
    Když je trouba a pekáč v ní rozehřátý, těsto vyklopíš nebo přendáš do toho pekáče. Nic nevymazáváš, nevysypáváš...
    Tím, že je to trochu popatlané tím olejem, jde to dobře.
    Jak je těsto v hrnci, hned to přiklopíš a šup s tím do trouby. Pečeš 30 minut pod pokličkou.
    Po 30 minutách odklopíš a pečeš ještě cca 20-30 minut do požadované barvy kůrky .
    Teď naposled jsem to pekla jen 20 minut pod pokličkou a cca 35 minut bez pokličky.
    Hned jak je upečeno, vyndáš z nádoby! Že je to správně upečené poznáš taky tak, že když na chleba poklepeš, zní to dutě. Nejlepší je dát to chládnout na nějakou mřížku nebo na něco co luftuje i odspodu, protože jinak by to trochu zvlhlo a nebylo by to tak křup, křup 🙂
    A vydržet s krájením, než to vychladne!

    4. únor 2016

    Strašně moc děkuji, hned vyzkouším.

    4. únor 2016