Milovníky sýra by mohl potěšit klasický švýcarský sýrový koláč, tzv. Schweizer Käsewähe. Nejvhodnější je použít polotvrdý sýr, 3 - 6 měsíců uleželý. kdo má možnost Gruyère, Appenzeller, Bündner Bergkäse apod.
Je to skutečně velice chutný klenot místní kuchyně a stojí za to si ho vyzkoušet.
Sýrový koláč / Schweizer Käsewähe
Těsto: 200 g hladká mouka 100 ml voda 70 g máslo /změklé/ Špetka soli
Vypracujete hladké, nelepivé těsto, které dáte na pečící papír do formy a prsty roztlačíte do stran. Těsto nechte ale nejdříve hodinu odpočívat při pokojové těplotě.
Náplň: 300 ml mléko 3 vejce 100 g hladká mouka 180 - 200 g sýr 1 střední cibule / nákrájená najemno Špetka soli a muškátového oříšku
Vyšlehejte mléko s vejci a moukou, přidejte koření a vmíchejte lžící sýr. Lehce promíchtejte a nalijte na těsto, které jste předtím propíchli na několika místech vidličkou. Nakonec posypete cibulí.
Milovníky sýra by mohl potěšit klasický švýcarský sýrový koláč, tzv. Schweizer Käsewähe. Nejvhodnější je použít polotvrdý sýr, 3 - 6 měsíců uleželý. kdo má možnost Gruyère, Appenzeller, Bündner Bergkäse apod.
Je to skutečně velice chutný klenot místní kuchyně a stojí za to si ho vyzkoušet.
Sýrový koláč / Schweizer Käsewähe
Těsto:
200 g hladká mouka
100 ml voda
70 g máslo /změklé/
Špetka soli
Vypracujete hladké, nelepivé těsto, které dáte na pečící papír do formy a prsty roztlačíte do stran. Těsto nechte ale nejdříve hodinu odpočívat při pokojové těplotě.
Náplň:
300 ml mléko
3 vejce
100 g hladká mouka
180 - 200 g sýr
1 střední cibule / nákrájená najemno
Špetka soli a muškátového oříšku
Vyšlehejte mléko s vejci a moukou, přidejte koření a vmíchejte lžící sýr. Lehce promíchtejte a nalijte na těsto, které jste předtím propíchli na několika místech vidličkou. Nakonec posypete cibulí.
Pečte na 200 °C 25 - 30 minut, dozlatova.
Ať se zadaří, stojí to za to