icon
120 / 157
Houbový koláč s čerstvým tymiánem
avatar

Houbový koláč s čerstvým tymiánem

Nadýchaný, z těch nejlepších lesních darů 🌲🍄

Těsto:

400 g hladká mouka
120 g máslo /změklé/
150 ml mléko
21 g čerstvého droždí
1 vejce + 1 žloutek
Špetka soli
Špetka cukru na rozdělání kvásku
/Pokud je těsto stále lepkavější přidáváme mouku, dokud nebude perfektně pružné a nelepivé/.

Po zadělání kvásku v míse /cca 10 min./ smícháme zbylé ingredience a vypracujeme pružné nelepivé těsto, které dáme kynout na teplé místo 40 min.
Rozdělíme těsto na 2 poloviny a vyválíme tvar do kulaté formy. Oba pláty propícháme vidličkou. Spodní těsto posypeme strouhankou.

Náplň:
300 g hub /hřib smrkový, klouzek sličný apod./
150 g Crème fraîche
1 větší cibule
2 stroužky česneku
4 vejce
Sůl, pepř, kmín a muškátový oříšek
Čerstvý tymián

Cibuli s houbami, kmínem a česnekem restujeme cca 7 minut. Odstavíme a necháme vychladnout. Vejce rozšleháme s crème fraîche a dochutíme kořením. Nakonec smícháme s houbovou směsí a vlijeme na těsto.
Směs přikryjeme druhou polovinou těsta a to opět propíchneme jemně vidličkou. Potřeme žloutkem a pokmínujeme.

V dobře předehřáté troubě pečeme na 175 °C cca 30 - 35 minut dozlatova.

Odpověz
19. srp 2019