400 g hladká mouka 120 g máslo /změklé/ 150 ml mléko 21 g čerstvého droždí 1 vejce + 1 žloutek Špetka soli Špetka cukru na rozdělání kvásku /Pokud je těsto stále lepkavější přidáváme mouku, dokud nebude perfektně pružné a nelepivé/.
Po zadělání kvásku v míse /cca 10 min./ smícháme zbylé ingredience a vypracujeme pružné nelepivé těsto, které dáme kynout na teplé místo 40 min. Rozdělíme těsto na 2 poloviny a vyválíme tvar do kulaté formy. Oba pláty propícháme vidličkou. Spodní těsto posypeme strouhankou.
Náplň: 300 g hub /hřib smrkový, klouzek sličný apod./ 150 g Crème fraîche 1 větší cibule 2 stroužky česneku 4 vejce Sůl, pepř, kmín a muškátový oříšek Čerstvý tymián
Cibuli s houbami, kmínem a česnekem restujeme cca 7 minut. Odstavíme a necháme vychladnout. Vejce rozšleháme s crème fraîche a dochutíme kořením. Nakonec smícháme s houbovou směsí a vlijeme na těsto. Směs přikryjeme druhou polovinou těsta a to opět propíchneme jemně vidličkou. Potřeme žloutkem a pokmínujeme.
V dobře předehřáté troubě pečeme na 175 °C cca 30 - 35 minut dozlatova.
Houbový koláč s čerstvým tymiánem
Nadýchaný, z těch nejlepších lesních darů 🌲🍄
Těsto:
400 g hladká mouka
120 g máslo /změklé/
150 ml mléko
21 g čerstvého droždí
1 vejce + 1 žloutek
Špetka soli
Špetka cukru na rozdělání kvásku
/Pokud je těsto stále lepkavější přidáváme mouku, dokud nebude perfektně pružné a nelepivé/.
Po zadělání kvásku v míse /cca 10 min./ smícháme zbylé ingredience a vypracujeme pružné nelepivé těsto, které dáme kynout na teplé místo 40 min.
Rozdělíme těsto na 2 poloviny a vyválíme tvar do kulaté formy. Oba pláty propícháme vidličkou. Spodní těsto posypeme strouhankou.
Náplň:
300 g hub /hřib smrkový, klouzek sličný apod./
150 g Crème fraîche
1 větší cibule
2 stroužky česneku
4 vejce
Sůl, pepř, kmín a muškátový oříšek
Čerstvý tymián
Cibuli s houbami, kmínem a česnekem restujeme cca 7 minut. Odstavíme a necháme vychladnout. Vejce rozšleháme s crème fraîche a dochutíme kořením. Nakonec smícháme s houbovou směsí a vlijeme na těsto.
Směs přikryjeme druhou polovinou těsta a to opět propíchneme jemně vidličkou. Potřeme žloutkem a pokmínujeme.
V dobře předehřáté troubě pečeme na 175 °C cca 30 - 35 minut dozlatova.