Léto se pomalu chýlí ke konci a na jeho konci mi zbývají stále bujaré byliny, kterým se letos vyjimečně daří. Meduňkovou šťávu s mátou si můžete dát na dobré spaní - i dětem nebo jen tak na osvěžení ve stále ještě teplých letních dnech. Štáva je určená k okamžité spotřebě a v lednici ji ponechte max. 3 dny. Nehodluji moc kyselinám citronovým na prodloužení trvanlivosti, čerstvost je klíč 🙂
Zhruba 30 stvolů meduňky povařte krátce /5 minut max/ s dvěma citrony ve 2 litrech vody. Přidávám 80 g třtinového cukru. Zcedím a nechám vchladnout, vliju poté do sklenic s dobrým uzávěrem. Do šťávy pak ještě dávám čerstvou mátu, tu nikdy nevařím. Varem ztrácí vůni i intenzitu. Čerstvá je prostě nej ...Nakonec hodně ledu, brčka a děti už nesetřásnete 🙂 Pokud by na vás byla šťáva příliš sladká tak cukru uberte nebo klidně nařeďte vodou.
Meduňková šťáva s mátou
Léto se pomalu chýlí ke konci a na jeho konci mi zbývají stále bujaré byliny, kterým se letos vyjimečně daří. Meduňkovou šťávu s mátou si můžete dát na dobré spaní - i dětem nebo jen tak na osvěžení ve stále ještě teplých letních dnech.
Štáva je určená k okamžité spotřebě a v lednici ji ponechte max. 3 dny. Nehodluji moc kyselinám citronovým na prodloužení trvanlivosti, čerstvost je klíč 🙂
Zhruba 30 stvolů meduňky povařte krátce /5 minut max/ s dvěma citrony ve 2 litrech vody. Přidávám 80 g třtinového cukru. Zcedím a nechám vchladnout, vliju poté do sklenic s dobrým uzávěrem. Do šťávy pak ještě dávám čerstvou mátu, tu nikdy nevařím. Varem ztrácí vůni i intenzitu. Čerstvá je prostě nej ...Nakonec hodně ledu, brčka a děti už nesetřásnete 🙂
Pokud by na vás byla šťáva příliš sladká tak cukru uberte nebo klidně nařeďte vodou.