Křehký a šťavnatý dýňový koláč je v posledních letech neodmyslitelnou součástí začínajícího podzimu. Existuje několik variant a tato je rozhodně nejchutnější. Jeho příprava je snadná a rychlá. Čím uzrálejší dýni budete mít, tím lépe. Malý tip pro vás: dýni neloupejte předem, je to zbytečně pracné. Nejlepší způsob je dýni dobře omýt, nakrájet na větší kusy a 15 minut povařit. Pak jde slupka dolů sama, jen ji vidličkou odloupnete. Povařte ji i s několika kusy /cca 3 - 4/ hřebíčku.
Dýňový koláč
Těsto:
470 g polohrubá mouka 200 g máslo /změklé/ 140 ml studená voda 1 žloutek 2 PL cukr moučka 1 PL olivový olej Špetka soli
Vypracujete nelepivé pružné těsto, které necháte na lince cca 30 min. odpočinout.
Náplň:
500 g dýně /povařené 15 minut/ 200 ml smetana 200 g třinový cukr 60 ml kokosové mléko 3 vejce 3 PL solamyl Muškátový oříšek, hřebíček drcený a skořice /to vše po čajové lžičce/ Špetka soli a špetka čerstvého nastrouhaného zázvoru
Dýni povaříte ve slupce 15 minut a tu pak snadno vidličkou oddělíte. Necháte vychladnout. Poté přidáte zbylé ingredience a dobře vyšleháte. Konzistence náplně je tekutá, nemusíte se obávat nezhoustnutí.
Těsto prsty rozprostřete rovnoměrně do formy a vytvoříte vysoké okraje. Dno propícháte vidličkou. Náplň vlijete do formy a pečete 60 - 70 minut při 170 - 175 °C. Pokud vám okraje těsta příliš hnědnou, přikryjte koláč vrstvou alobalu.
Křehký a šťavnatý dýňový koláč je v posledních letech neodmyslitelnou součástí začínajícího podzimu. Existuje několik variant a tato je rozhodně nejchutnější.
Jeho příprava je snadná a rychlá. Čím uzrálejší dýni budete mít, tím lépe.
Malý tip pro vás: dýni neloupejte předem, je to zbytečně pracné. Nejlepší způsob je dýni dobře omýt, nakrájet na větší kusy a 15 minut povařit. Pak jde slupka dolů sama, jen ji vidličkou odloupnete. Povařte ji i s několika kusy /cca 3 - 4/ hřebíčku.
Dýňový koláč
Těsto:
470 g polohrubá mouka
200 g máslo /změklé/
140 ml studená voda
1 žloutek
2 PL cukr moučka
1 PL olivový olej
Špetka soli
Vypracujete nelepivé pružné těsto, které necháte na lince cca 30 min. odpočinout.
Náplň:
500 g dýně /povařené 15 minut/
200 ml smetana
200 g třinový cukr
60 ml kokosové mléko
3 vejce
3 PL solamyl
Muškátový oříšek, hřebíček drcený a skořice /to vše po čajové lžičce/
Špetka soli a špetka čerstvého nastrouhaného zázvoru
Dýni povaříte ve slupce 15 minut a tu pak snadno vidličkou oddělíte. Necháte vychladnout.
Poté přidáte zbylé ingredience a dobře vyšleháte. Konzistence náplně je tekutá, nemusíte se obávat nezhoustnutí.
Těsto prsty rozprostřete rovnoměrně do formy a vytvoříte vysoké okraje. Dno propícháte vidličkou. Náplň vlijete do formy a pečete 60 - 70 minut při 170 - 175 °C. Pokud vám okraje těsta příliš hnědnou, přikryjte koláč vrstvou alobalu.