Těsto: 250 g špaldová mouka 250 g hladká mouka 21 g čerstvé droždí 225 ml voda 50 ml olivový olej Sůl, špetka cukru na kvasnice
Náplň:
250 g ricotta 150 měkký tvaroh Čerstvé byliny /petrželka, pažitka, bazalka, estragon, kopr atd/ - podle chuti 2 menší stroužky česneku Sůl, Pepř
V míse s moukou si zaděláme kvásek, necháme 10 min. vzejít. Vypracujeme pružné těsto, které dáme na hodinu kynout. Poté vyválíme do tvaru obdélníku a pomažeme po celé ploše náplní s bylinami. Těsto srolujeme stejně jako když děláme závin a nožem jej v půli rozřízneme téměř po celé délce. Překládáme jeden cop přes druhý a stočíme do pečící kulaté formy. Potřeme vodou, posypeme kmínem, hrubozrnnou solí. Pečeme v předehřáté troubě 15 min na 200 °C, poté stáhneme teplotu na 170 a pečeme 20 - 25 minut pod alobalem.
Bylinkový chléb s ricottou
Těsto:
250 g špaldová mouka
250 g hladká mouka
21 g čerstvé droždí
225 ml voda
50 ml olivový olej
Sůl, špetka cukru na kvasnice
Náplň:
250 g ricotta
150 měkký tvaroh
Čerstvé byliny /petrželka, pažitka, bazalka, estragon, kopr atd/ - podle chuti
2 menší stroužky česneku
Sůl, Pepř
V míse s moukou si zaděláme kvásek, necháme 10 min. vzejít. Vypracujeme pružné těsto, které dáme na hodinu kynout. Poté vyválíme do tvaru obdélníku a pomažeme po celé ploše náplní s bylinami. Těsto srolujeme stejně jako když děláme závin a nožem jej v půli rozřízneme téměř po celé délce. Překládáme jeden cop přes druhý a stočíme do pečící kulaté formy. Potřeme vodou, posypeme kmínem, hrubozrnnou solí. Pečeme v předehřáté troubě 15 min na 200 °C, poté stáhneme teplotu na 170 a pečeme 20 - 25 minut pod alobalem.