icon
143 / 157
Alpenstängli
avatar

Alpenstängli

Farmářská veka Alpenstängli je místní pečivo, které můžete vidět na trzích často prodávané s kozími a ovčími sýry, bylinnými domácími dipy apod. Určitě si ji vyzkoušejte upéct, je vynikající.

250 g špaldová mouka
260 g hladká mouka
350 ml vlažná voda
75 g zakysaná smetana
40 g čerstvého droždí
3 lžíce olivový olej / rozpuštěné máslo
1 hrst čerstvě nasekaného oregana
1 hrst čerstvě nasekaného rozmarýnu
/můžete dát tymián, medvědí česnek, koriandr, anýz apod./
2 ČL sůl
1 ČL cukr
Hrubozrnná sůl, maková semínka, kmín, ořechy na posypání

Vypracované těsto nechte 1 hodinu kynout. Těsto rozdělte na tolik částí, kolik chcete mít vek. Můžete jich udělat 5 větších nebo 10 menších - tenčích. Vyválejte do kruhového tvaru a rolujte, konce pak ještě doviňte. Nechte je ještě 10 minut kynout. Troubu si mezitím rozehřejte na 240 °C.
Nařízněte, potřete vodou, posypejte kmínem, solí, mákem a pečte při 200 °C 20 minut, posledích 10 minut snižte teplotu na 100 °C.

Odpověz
20. dub 2020