Skutečně vynikající jídlo podle bývalé československé státní normy /které si objednal muž/ je fajn zpestření jídelníčku, obzvláště pokud máte rádi vzpomínání na tehdejší jídelníček a osobně si myslím, že je chuťově mnohem lepší než znojemská.
1 kg pěkného špalku vepřového 2 PL rajčatový protlak 40 g sterilovaný hrášek 3 mrkev 2 sterilované okurky 1 větší cibule 2 dl smetana Kousek celeru Trocha citronové šťávy Sůl
V hrnci zatáhneme na rozpáleném oleji maso ze všech stran, poté vyjmeme a dáme restovat cibuli. Po chvíli přidáme na restování i rajčatový protlak, maso vrátíme zpět do hrnce a do 3/4 podlijeme. Pečeme zhruba 40 min. při 175 °C. Špikovat maso slaninou nemusíte, je to vyloženě na přání.
Když máme maso měkké, dáme ho odpočinout a doděláme omáčku. Rozmixujeme omáčku do hladka a zahustíme trochou mouky s vodou do požadované hustoty. Přidáme smetanu, trochu citronové šťávy a dosolíme pokud je třeba. Nakonec přidáme na kostky nakrájené okurky, mrkev a celer s hráškem.
Bratislavská vepřová pečeně s domácím knedlíkem
Skutečně vynikající jídlo podle bývalé československé státní normy /které si objednal muž/ je fajn zpestření jídelníčku, obzvláště pokud máte rádi vzpomínání na tehdejší jídelníček a osobně si myslím, že je chuťově mnohem lepší než znojemská.
1 kg pěkného špalku vepřového
2 PL rajčatový protlak
40 g sterilovaný hrášek
3 mrkev
2 sterilované okurky
1 větší cibule
2 dl smetana
Kousek celeru
Trocha citronové šťávy
Sůl
V hrnci zatáhneme na rozpáleném oleji maso ze všech stran, poté vyjmeme a dáme restovat cibuli. Po chvíli přidáme na restování i rajčatový protlak, maso vrátíme zpět do hrnce a do 3/4 podlijeme. Pečeme zhruba 40 min. při 175 °C.
Špikovat maso slaninou nemusíte, je to vyloženě na přání.
Když máme maso měkké, dáme ho odpočinout a doděláme omáčku. Rozmixujeme omáčku do hladka a zahustíme trochou mouky s vodou do požadované hustoty. Přidáme smetanu, trochu citronové šťávy a dosolíme pokud je třeba. Nakonec přidáme na kostky nakrájené okurky, mrkev a celer s hráškem.
Knedlíky jsem dělala ze světlé špaldové mouky.