icon
tratatundra
1. dub 2019
2098

Recenze: Dovádění v oceánu. Moje první hra

Od doby, co jsem se stala ambasadorkou pro PEPCO, ostro sleduji všechny novinky, které se v prodejnách objeví. Dnes přicházím proto s recenzí horké novinky ze sortimentu společenských her pro nejmenší, která mě na první pohled okouzlila a musela jsem ji okamžitě vyzkoušet, osahat a otestovat.

Pro prťata

První, co mě zaujalo bylo určení této hry. Je určená pro děti od  2 do 4 let, což je věkové rozmezí, pro které jsou společenské hry docela nedostatkové zboží. Hra je promyšlená důmyslně a nabízí 6 herních variant a to po dvě varianty pro věk 2+, 2 a 1/2 a 3+.

Hra má za cíl rozvíjet logické myšlení, trénovat paměť a manuální schopnosti, naučit batolata hledat podobnosti, spolupráci a v neposlední řadě děti díky hře poznávají rozdíl mezí vítězstvím a porážkou. Na krabici naleznete informaci, že hra byla vytvořena ve spolupráci s dětským psychologem, což je její velké plus.

Co v balení najdete?

- dřevěnou kostku

- dřevěnou figurku

- pexeso: 12 kartónových zvířátek

- oboustranná hrací deska

- návod s variantami hry a radami pro rodiče

Varianty hry

Jak už jsem zmíníla, hra nabízí několik možných variant, nicméně, fantazii se meze nekladou, a tak je možné, že vymyslíte další a další nové možnosti, jak s hrou zažít spoustu legrace. První nabízenou variantou pro nejmenší (2+) je Hledání stejných obrázků. Ze skupiny tří obrázků na kartičkách pexesa dítě vybírá dvojici. Náročnost zvyšujeme přidáváním dalších obrázků.

Hra na postřeh vychází z předchozí varianty a je určená taky pro děti od dvou let. Úkolem dětí je přiřadit k sobě dvojice kartiček.

Varianty hry pro děti starší 2 a půl roku nabízí návod taky dvě.

Hra Skočte do oceánu využívá krabici, hrací desku, figurku i kostku. Na základě symbolů na kostce odplouvají zvířátka do oceánu. Cílem hry je dostat všechna zvířátka do oceánu dříve, než námořík propluje  hrací deskou na místo, odkud je všechna uvidí. Námořník se pohybuje po každém hodu kostkou, Zvířátka můžou skočit do vody pouze v případě, že na kostce padne rybka. Hra je určená pro rodiče s dětmi, kteří tvoří tým a zvířátka dostávají do vody společnými silami. Nepodaří-li se jim to, prohru nesou společně.

Další variantou hry pro děti starší 2 a půl roku je Nás nechytneš, žraloku. V této hře na honěnou se námořník pokouší dostat zvířátka do bezpečí před zlověstným žralokem. Hrací plocha se sestaví tak jak vidíte na obrázku. Princip hry je podobný jako v předchozí variantě. Když padne ryba, jedno ze zvířátek může s námořníkem do úkrytu (krabice), když padne hvězda, oceán spí, plave pouze žralok. Žralok se pohybuje při každém hodu. Pokud dostanete všechna zvířátka do úkrytu dříve, než se k nim dostane žralok, vyhráváte, jestli ne, žralok uloví všechna zvířátka, co zůstala na hrací desce a vy prohráváte. V návodě naleznete i druhou variantu této verze hry, kdy hraje rodič proti dítěti- jeden jako námořník a druhý jako žralok.

Varianty hry pro děti 3+ nabízí různé obměny klasické hry Pexeso

Oceán u nás doma

Jelikož dětské osazenství u nás doma počítá jednoho mimoně, kterému je použe rok a půl a vrtuli, které už 4 roky byly, byla jsem docela na vážkách, jestli hru budu mít s kým vyzkoušet. Nicméně, naše čtyřleťačka si hru hned oblíbila. Přestože pexeso už hraje s dvaceti a víc dvojicemi, hezké obrázky a nízká obtížnost se ji líbila. Navíc jsme si upravili i varianty hry Skočte do oceánu a Nás nechytneš a spojili jsme ji s opakováním anglických slovíček- zvířátek a barev. Katce jsme tedy vytvořili školu hrou a ona si ani neuvědomila, že se naučila něco nového (želvu v angličtině neznala). Sedmnácti měsíčního prcka ještě hra kromě její ochutnání (nechutnala mu, tak za tímto účelem ji pořizovat nedoporučuji) nijak neoslovila, soudím tedy, že bude nejspíš vhodná výžně až od dvou let.

Plusy

- kvalitní a moc hezké provedení

- velké hrací elementy

- zajímavé varianty hry

- detailní návod s tipy pro rodiče

- možnost vymýšlení vlastních variant hry

- rozvíjí kognitivní dovednosti

- obohacuje slovní zásobu

- procvičuje paměť a soustředění

- rozvíjí vztah rodič - dítě

- učí děti zvládat sklamání z prohry

Mínusy

- není k jídlu

Co dodat? Hru mohu doporučit a dávám 9/10.

A jelikož žádná sranda není zdarma, hru v PEPCO pořídíte za paradních 179,-

Přeji příjemnou zábavu!

#pepco

avatar

Ahoj, mám na tebe velkou prosbu🙂 koupila jsem dceři tuto hru, akorát v krabici chybí návod☹️ mohla by si mi prosím nafotit ten tvůj, zatím můžeme hrát jen pexeso☹️

31. kvě 2019
avatar

@markyszek @tratatundra ten chybějící návod je asi rozšířenější, dneska jsme hru koupila,v naší krabici byl, ale chybí tam "Skoč do oceánu". Beru ji s sebou ke kamarádce na chatu, bylo by možné pravidla ofotit? :( doma si to nějak domyslíme, ale beru ji jako dárek, tak ať jsme nachystaní? Díky moc🙂

3. srp 2019

@nekiaxy Zkusím, hned jak to půjde ☺️

3. srp 2019
avatar

chci se zeptat: ta varianta nas nechytnes zraloku pracuje jen s temi peti rybkami, zbytek tvori cesticku po ktere plave zralok? dekuji

19. pro 2020

@flexareta Ano, je to tak. ☺️