vonrataj
21. srp 2023
118 

“A kojíš?”

Nejspíš jste už zaznamenali, že v srpnu probíhá každoročně mezinárodní týden kojení. Týden je pro toto téma dost možná málo, protože to, kdy se miminko rozhodne přijít na svět, je věc, která je na jednu stranu tak trochu alchymie, nebo je to dáno pevně…. Ale rozhodně se rodí po celý rok a v každém ročním období (naštěstí).

Zdroj: pixabay.com

Já jsem si zažila, milé koníkovky, taky své….

Pamatuju si, když jsem porodila Viktorka, že jsem se těšila, až mi ho poprvé přiloží, jaké to bude. Byl to tak silný moment…. Malé měkké tělíčko, na ten zkoumavý pohled “tak ty jsi moje máma”, nikdy nezapomenu. Nemohl ze mě spustit oči, prostě láska na první pohled…!

Ano, kojení spouští hormony a hormony kojení. Jde to ruku v ruce. Doteky a vzájemná blízkost také laktaci podporují. Vyplavují se endorfiny - hormony štěstí, oxytocin - hormon lásky. Samotné kojení v šestinedělí pomáhá zavinování dělohy po porodu a odlučování zbytků placenty. Ale stejně tak může docházet k hormonální dysbalanci. Jak se říká - těhotenství a šestinedělí je jedna velká hormonální smršť (a to teď nechci nastávající maminky vůbec strašit).

Vy, které jste to zažily, mi asi dáte za pravdu, že začátky s miminkem nejsou vždy jen sluncem zalité. Třeba u porodů sekcí (tedy císařem) je vyšší riziko vzniku “poporodního blues” - termín pro poporodní depresi.

Zažila jsem si porod klasický, vaginální, spontánní. Ale i plánovanou sekci, která se sice naplánovala, ale Adélka se nakonec rozhodla přijít podle sebe. A tak jsem skrz polohu plodu (Adélky) nemohla rodit spontánně a nastala sekce akutní. Jsme holky šikovné a taky že jsme to všechno zvládly.

Zdroj: pixabay.com

💡TIP: Upozorním, že i u císaře si můžete s sebou vzít porodní plán. Přála jsem si bonding, přiložení Adélky k prsu po porodu, ikdyž jde o sekci, anestezii mi dovolili spinální (pacientka zůstává při vědomí, přičemž od pánve k dolním končetinám nic necítí). Dvakrát však podtrhuji, že záleží na stavu matky i dítěte i na samotné porodnici a operačním týmu.

Každopádně - kojit jsem začala hned, jak to bylo možné. Když odezněla anestezie a přišla jsem k sobě. Adélka byla úžasná! Sice jsem byla bolavá, ale mít ji u sebe mi vše vynahradilo. Jak to bývá, nejhorší období na kojení, alespoň pro mě byly ty dny propouštěcí do domácího prostředí, kdy se místo kolostra (mleziva) začíná tvořit mateřské mléko ve své pravé podobě.

Jestli ještě nebolí, tak brzy bolet začnou namáhané bradavky, které bývají popraskané, nalitá prsa pnou…. S Viktorkem se mi udělal zánět, z babských rad nepomáhalo nic! Zachránila mě až odsávačka mateřského mléka před antibiotiky. Pomáhá také odstříkávat mezi kojením do úlevy, přikládat dítě při kojení ve směru, kde se dělá zatvrdlina v prse (zánět), přiložit tvaroh nebo zelný list, či zkusit teplý či studený obklad. Pokud jsou teploty a prso je začervenalé, chce to navštívit lékaře, který zánět rozežene antibiotiky, která jsou sloučitelná s kojením. Takže nebojte, poradit si se zánětem se vždy dá.

Zdroj: pixabay.com

U Adélky jsem už věděla a odstříkávala tzv. do úlevy. Zánět se sice nerozjel, zato u mě začaly pracovat hormony a úplně jinak, než bych čekala. I já jsem si prošla obdobím poporodní deprese. Přišlo slzavé údolí a výčitky, doma tříleťak a ten to měl teprve těžké, když doteď se o nic dělit nemusel. Hlavně o maminku ne. Naštěstí se vše brzy ustálilo a rozkolísané hladiny se vrátily do pomyslné roviny. Uf!

Nikdy jsem ale nepomyslela na to, že bych kojit přestala. Přičemž plně respektuji všechny mámy, které kojit z jakéhokoli důvodu přestaly. 

💡TIP: Slyšeli jste o Bachových esencích? Kapky na přírodní bázi pomáhající řešit např. akutní stresové stavy, strachy a jiné emoce. 

No a po čem tedy sáhnout, když už jste v rozjetém kolotoči?

V první řadě si pořiďte nějaký vhodný krém na bradavky, který pomůže s jejich regenerací, než si zvyknete vy i ony.

A dále si pojďme říct, jak si kojení zpříjemnit a usnadnit spolu s kojícími pomůckami od #nuk.❤️

Kojící prsní vložky - využijete je všechny. Jsou diskrétní, hygienicky samostatně zabalené, prostorné a extra savé. Mají lepící proužek pro jejich snadné uchycení, aby ve spodním prádle necestovaly (třeba i v noční košili). Uživíte je jak na začátku, tak na konci kojení, kdy může docházet k samovolnému spouštění MM.

NUK Prsní polštářky High Performance 30 ks

> Vysoká absorpce: o 40 % vyšší absorpce* díky fleecové absorpční vrstvě
> Prodyšné, šetrné k pokožce a hedvábně měkké
> Perfektně anatomicky tvarované díky svému 3D tvaru, skvěle padnou
> Protiskluzové: dva velké lepicí proužky zajistí, že vložky zůstanou v podprsence na správném místě
> Jednotlivě hygienicky zabalené v diskrétním fleecovém pytlíčku

Silikonové kojící kloboučky - ty pomohou v případě, kdy kojení bolí nebo máte již bradavky rozpraskané a potřebují delší čas k regeneraci. Mnohdy se stane, že se na bradavkách usadí kandida (mykóza), vlivem vlhka atp., která také znepříjemňuje nejen mamince, ale i miminku kojení, protože se může usadit v dutině ústní miminka z působit tzv. Soor.

NUK Prsní kloboučkek 2ks, M

Mateřské mléko je tou nejlepší a nejpřirozenější stravou, kterou můžete vašemu miminku dopřát. Ovšem i kojení skýtá mnohé nepříjemnosti. Aby bylo postaráno o vaše podrážděné, bolavé nebo zvláště citlivé bradavky, vyvinuli jsme NUK Prsní kloboučky z jemného, hladkého silikonu, který se přizpůsobí individuálním tvarům každé bradavky.

Sběrné sáčky na MM - tady je to celkem jasné. Sáčky jsou vhodné do lednice i mrazáku. Nedají se protrhnout a disponují dvojím zipem pro důkladné uzavření. Navíc je můžete snadno popsat. Nezapomeňte, že MM z uchované v lednici vydrží xx hodin, kdy je ještě použitelné, kdežto MM uchované v mrazáku vydrží XX dní a po jeho rozmrazení je určeno k okamžité spotřebě.

NUK Sáčky na mateřské mléko 25ks

Mateřské mléko je tou nejlepší a nejpřirozenější stravou, kterou můžete vašemu miminku dopřát. Aby si matky, které ze zdravotních, estetických, či praktických důvodů potřebují své mléko odsávat, nemusely dělat starosti, jak odsáté mléko skladovat, vytvořili jsme NUK Sáčky na mateřské mléko z velmi odolného materiálu a dvojitým zip-zavíráním.

Elektrickou odsávačku MM Nuk Nature Sense - tato odsávačka je skvělý pomocník a při jejím pořízení najdete uvnitř vše potřebné! Sběrná nádoba na mléko tvoří rovnou kojenecká lahvička z řady Nature Sense. Takže stačí odsát mléko, uzavřít jej v lahvičce a buď rovnou podávat nebo uchovat opět v lednici.

Má několik programů, kdy nejprve simulujete slabším podtlakem začátek kojení, kdy se stimulují mlékovody a spouští se laktace. Jakmile máte mlékovody nastimulovány a vidíte, že se začíná MM v nádobce sbírat, přidáte si pohodlně dle potřeby sílu podtlaku a odsávání je tak produktivnější. Odsávačka je extra tichá, takže nebude rušit, vás, miminko, ani okolí. Měří také čas kojení, který se hodí, pokud chcete odsávat např, z obou prsů stejně dlouho.

NUK Nature Sense elektrická prsní pumpa

  • Elektrická prsní pumpa s nabíjecí baterií, měkkou silikonovou přísavkou a ergonomicky tvarovaným prsním nástavcem - pro snadné odsávání mateřského mléka.

NUK Welcome set - není sice pomocníček pro kojení, ale je to věc, kterou upotřebíte klidně již v porodnici a najdete v této krásné taštičce potřebné maličkosti pro péči o miminko:

  • ortodontický silikonový dudlík NUK Genius “My first NUK“ (0-6 měsíců)
  • NUK ochranný box na dudlíky pro hygienické skladování
  • NUK dětský kartáč na vlasy s extra měkkými nylonovými štětinami
  • NUK dětské nůžky na nehty s krytem
  • NUK Classic + Chladivé kousátko pro dvojí úlevu při prořezávání zoubků (3 měsíce+)
  • NUK Set tréninkových kartáčků – zubní kartáček a masážní kartáček v nových moderních barvách s bezpečnostní zarážkou (6 měsíců+)
  • nylonová taštička v neutrálních barvách

NUK Welcome Set

Dokonalá první výbavička pro novorozence v praktické kosmetické taštičce. Skvělý dárek rodičům k narození děťátka. Set obsahuje kvalitní produkty od značky NUK. Startovací sada je zabalena do vysoce kvalitní nylonové taštičky, jejíž výroba probíhala v souladu s Öko-Tex Standard 100*. Je dostatečně prostorná a zapíná se pomocí ochranného zipu. Barva je v neutrálních odstínech (šedá/mátově zelená), což se hodí pro holčičku i chlapečka.

Závěrem bych možná jen připomněla to známé klišé, že spokojená maminka = spokojené miminko. Jde jen o to, jak si k té spokojenosti společně najít cestu. NUK vám bude na ní skvělou oporou.❤️

Krásné letní dny plné pohody přeje všem

Renča&NUK

#srpen_mesic_kojeni #kojeni #kojeni_s_nuk

Začni psát komentář...

Odešli