wosk
23. čer 2011

Dítě narozené ve znamení Střelce

21. listopadu - 23. prosince

Zamýšleli jste se někdy nad tím, co musel umět střelec v dávnověku? Zkoušeli jste někdy vzít do ruky luk a šíp? Jestliže ano, pak asi víte, že k pevnému uchopení luku a na pnutí tětivy je třeba značné síly, zpevnění celého těla i ruky a rovněž hbitosti. Aby byl lukostřelec schopen zamířit šíp, musí umět soustředit svou pozornost na cíl a ztotožnit se s ním. Pak zpružní ruku a celé tělo, čímž jim dá určitou lehkost a hravost, která uvolňuje ruku mistra a zbavuje ji křečovitosti učně. Teprve tato úžasná souhra mu umožní zasáhnout cíl. Kolik je mezi námi v současné době takových, kteří ovládají střelbu lukem? Asi ne mnoho. Avšak v lidech narozených ve znamení Střelce jsou všechny tyto vlastnosti v nějaké míře zabudovány.

Něco z nich jistě má i váš malý Střelec, který je zatím zcela odkázán do vaší péče. Možná jste se zaradovali z tohoto zjištění, možná, že už jste to dávno poznali z jeho jasného a cílevědomého pohledu. Jako by někde za očima či hluboko v sobě měl napjatou tětivu luku a vyčkával na správný okamžik, kdy má zacílit a vystřelit - aby navázal kontakt s vámi, s kýmkoliv, s veškery"m světem, s celým vesmírem, který touží poznat, a toto poznání je jeho cílem. Všemu je otevřený, neboť jeho mysl je mnohostranná, lačná vědění. Obvykle nemíří na ledajaké cíle; je-li dobře vybaven, vybírá si ty nejvyšší. 

Může mířit až do nebes, kam stoupá jeho ohňový živel, k němuž znamení Střelce náleží. Jeho žhnoucí energie mu dává schopnost planout, zapálit se pro věc, zapalovat a podněcovat druhé, a také schopnost tvůrčím způsobem přetvářet věci, myšlenky, lidi i sebe. Prastarým symbolem Střelce je kentaur, kterého vidíte na obrázku: půl zvíře - kůň, půl člověk. Vyjadřuje skutečnost, že každý člověk má v sobě část zvířecí a část lidskou. Ta zvířecí by měla dávat sílu a vnímavost lidské polovině - vyšším citům, vůli a rozumu, které mají naopak zvířecí polovinu usměrňovat, přetvářet a zúrodňovat. Jeho čtyři nohy stojící pevně na zemi, symbolizují Střelcův vnitřní živel - zemi. Ta usměrňuje a dává řád jeho jednání, citům, vůli i myšlení, poskytuje tedy schopnost uvážlivě je řídit a koncentrovat. Tak se stávají ostře účinnými a jasnými, jako laserový paprsek. Zvířecí vybavení mu však zůstává, především vnímavost a intuice. Není divu, že může být tak dobrým střelcem.

Jako většina zvířat i Střelec patří do stáda. Potřebuje se setkávat s ostatními lidskými zvířaty, aby se stal člověkem. Proto je tak družný. Ještě je miminkem uzavřeným v kočárku, a už přitahuje kolemjdoucí svým zářivým projevem. Jakmile se nad něj skloní, hned se s každým kamarádí, směje se na ně z radosti, že je vidí a může si s nimi povídat. Zpočátku pouze svým "gr" a "erú" či jinými zajímavými výrazy dětské řeči. Později si bude povídat o čemkoliv, aby byl s nimi. Hlavně jej budou zajímat různé jazyky, aby se domluvil i s cizinci a mohl poznávat celý svět, i jeho nejvyšší hodnoty, filosofii, vědu a náboženství.

Necháte-li jej o samotě, pak strašně naříká. Je stejný jako jiná mláďata, koťata či štěňata, která potřebují cítit dotek a teplo mámina těla, její laskající mazlivě něžné olizování i hravé a výchovné ťápnutí tlapkou či lehké stisknutí zuby. Malý Střelec, více než jakékoliv jiné dítě, potřebuje poznat, že je v bezpečí vaší ochrany, péče a lásky tím, že vnímá vaše projevy - váš pach, pohledy, zvuky, slova a jejich melodii, doteky, přitulení a pochování podobně, jako se malé štěně potřebuje pohodlně zatulit do starého svetru svého pána, nebo se uvelebit v jeho klíně. Takové štěně vám dá patřičně najevo svou spokojenost z jistoty a vašeho laskajícího vyzařování tím, že vás olízne, nebo si s vámi začne hrát s odkrytým bříškem, což udělá pouze tehdy, má-li pocit bezpečí. Nemá-li dostatek takového blízkého lidského kontaktu, zatulí se do měkkého polštářku nebo se přitiskne k plyšovému medvídkovi, jejichž teplo a měkkost mu vytvářejí náhradní pocit bezpečí, za chybějící laskavou mateřskou náruč. Tu má ovšem nejraději.

Své věci řeší jako střelec: přímočaře, nedělá s nimi žádné okolky. Probudí-li se sám v postýlce, namíří si to rovnou za vámi - tam, odkud uslyší, že se smějete a povídáte si s druhými. Tam se u vás stulí a usne v teple vaší náruče, ukolébán příjemnou melodií lidských hlasů. Jestliže mu nedovolíte, aby si k vám vlezl, přinese si svůj polštářek či medvídka, aby se měl do čeho zatulit. Zůstane-li pro něj vaše náruč často zavřená a on bude odkázán na medvídka či polštářek, přestane vás vyhledávat. Nedovolte, aby k tomu došlo; malý Střelec vám dá šanci pro svou lásku pouze jednou za život, ve svém dětství.

Od malička na vás nadšeně mává svým otevřeným srdcem, neboť zoufale potřebuje, abyste jej měli rádi pro jeho poctivou přátelskou osobu. Takto oceněného šťastného střeleckého chlapce poznáte podle toho, že si vyrazí třeba do polí, možná bos, a přitom si bude spokojeně pohvizdovat na vlastnoručně vyřezanou píšťalku. Koho potká, s tím si přátelsky popovídá, nebo ho alespoň vesele pozdraví. Vytváří si tak kolem sebe příjemné lidské prostředí, které nezbytně potřebuje k životu. Kdybyste mu neodpověděli na pozdrav, nebo dokonce na něj nevraživě zavrčeli, bude to pro něj bolestivé zklamání.

Střelecké děti jsou obvykle přímé a čestné, potřebují však, abyste s nimi také tak zacházeli. Pokusíte-li se být vůči ním stejně poctiví a čestní, jako jsou oni, budou ctít vaše pravidla a bude jim velice záležet na tom, aby vás poslouchali a plnili vaše pokyny. Jste-li si jisti, že máte pravdu, když za něco Střelce kářete, prosím vás, vysvětlete mu to pravdivě a spravedlivě. Nemáte-li pravdu, připusťte svou chybu. Vaším bezprávím by mohl velice trpět, dokonce si vypěstovat neurózu. Znám jednu maminku, kterou trápily neustálé konflikty s jejím dorůstajícím synem natolik, že vyhledala pomoc v psychologické poradně. Zde přišli na to, že nedostatečně objasňuje svému synovi, co od něj chce, a tak dochází k nedorozuměním, když vyžaduje přesné plnění svých příkazů. Byla moudrá a uvědomila si, že chyba není v něm, ale v ní. Od té doby, co se s ním snaží o všem jasně a logicky domluvit, má radost, jakého má báječného syna, který přijímá její argumenty, jsou-li mu srozumitelné. Pak je na něj spolehnutí. Střelec prostě neumí být mlčenlivým otrokem nelogických rodičovských rozmarů.

Prozradím vám proč. Střelci se totiž obvykle rodí jako vyzrálé bytosti. I když jsou ještě malé, nejsou to žádná bezmocná miminka, ale vaši partneři. Možná, že jste si i vy mnohokrát řekli, že "ten váš malý má řeči jako dospělý a on jím skutečně je, někdy je vyzrálejší, než jeho vlastní rodiče.

Znamení Střelce vládne nejmocnější šťastná planeta Jupiter, který mu přináší přízeň bohů i lidí. Nedostává ji však zadarmo, ale jako důsledek svých dobrých skutků, své poctivosti a čestnosti, za které získává ocenění a ochranu mocných. Projevuje se to tak, že obvykle nalezne toho nejlepšího, koho právě potřebuje, přicházejí mu ty věci, které potřebuje, prostě jeho cesta bývá usnadňována a zdobena úspěchy. Pomozte vašemu střeleckému dítěti, aby si tyto vlastnosti mohlo pěstovat za vašeho přispění. Připravíte mu tu nejlepší životní cestu. Podstatou vaší autority však musí být poctivá hra. Jestliže ji nebudete hrát a jeho poslušnost si budete vymáhat podle svých rozmarů křikem a bitím, váš Střelec bude stát na svém. 

Samozřejmě, že vám logicky a pravdivě vysvětlí proč, oháněje se svou poctivostí. Jestliže vy budete přesto trvat na své nepravdivé hře, on ji snadno prohlédne a bude se proti ní vzpírat celým tělem i duší. Ztratíte tak jeho úctu a on brzy odejde z domu. Obrňte se tedy trpělivostí a vysvětlujte mu pravdivě vše, nač se váš malý nebo už dospívající Střelec ptá. Pokud něco nevíte, nezastírejte mu to. On vám Třeba za nedlouho sdělí, jak to opravdu je.

Jak říká Linda Goodman: "Zvídavost Střelců snad nemá hranic. Od nejrannějšího věku, kdy začínají mluvit, zkoumají svět. Ptají se: "Proč se nemá sahat na kamna? Proč se kazí po bonbónech zuby? Proč se musí psát Ježíškovi, když všechno ví? Proč si s tatínkem říkáte, že je dědeček pod pantoflem? A kde má ten pantofel?" Takové otázky se netrhnou přes oběd, svačinu i večeři. "Kdy ti medvídek řekl, že jsem snědl ten bonbón? A proč nikdy nemluví se mnou jako s tebou?" Ano, většina otázek těchto dětí míří proti přetvářce dospělých, proti jejich nadsázce či přímému klamání. Nevyřešíte to, začnete-li křičet: "Už buď, proboha, zticha. Řekneš-li ještě jednou proč, dostaneš pohlavek!" Pak vám malý Střelec vystřelí slabým hláskem přímo do očí: "A ploč nesmím zíkat ploč?" Později přijdou jiné otázky: "Proč musím být doma v určitou hodinu, když říkáš, že mi věříš?" (A vy mu budete skutečně věřit, nebo byste mu věřit měli.). "Co záleží na tom, co si lidé myslí? Dáš víc na to, co říkají lidé, než co řeknu já?""

Jejich otázky nejsou mnohdy snadné, často uhodí přesně hřebík na hlavičku a očekávají, co vy na to. Můžete-li, uspokojte je hned v zárodku, nebo se dostanete do zapeklitých situací. Nespokojí se s odpovědí, že to tak ve světě chodí, nebo proto, že to tak dělají druzí. Společenské zvyklosti před nimi neobstojí. Mají svou představu o mezilidských vztazích a o tom, jak by to mělo ve světě být, a tu těžko kdy opustí. Budete-li od nich vyžadovat, aby přijali určitá pravidla slušného chování, vysvětlete jim pravdivě, že jejich dodržováním získají dobrou povést. Na to slyší, neboť čest a dobrá pověst mají pro Střelce vysokou hodnotu.

Často se mluví o šaškovitém Střelci, a to proto, že mu nevadí dělat si ze sebe legraci, obléct se do cárů a pomalovat si tvář. Jen když vy budete veselí a odložíte svůj smutek. Vaše trápení či skleslost jej téměř dusí, a tak vás musí nějak pozvednout. Třeba se slzami v očích, když na něj neberete dostatek zřetele. Tyto děti mívají velmi trefné postřehy-od toho jsou přece Střelci! Takže si s nimi můžete užít dost legrace.

U Střelců, v jejichž horoskopu není dostatek harmonických aspektů, se jejich schopnost zacílit bude projevovat jako slon v porcelánu. Tím, že ji ještě dobře nezvládli, strefují se sice přesně, ale nešikovně a necitlivě. Zasáhnou-li necitlivým slovem vaše bolavé místo, pak, aniž si to uvědomí (na rozdíl od Štírů) rozbíjejí nejcennější vztahy. A stejně tak i věci - ne schválně, následně jsou z toho samozřejmě nešťastní. Nechtěli vám rozbít tu starou čínskou vázu, kterou jste tak milovala, oni vám do ní chtěli dát jen květinu a udělat radost. 

Netrestejte je za to prosím. Takovou holčičku pošlete raději do rytmiky a chlapce na Aikido, nebo do nějaké podobné aktivity, kde se naučí zvládat lépe své pohyby. Pro jistotu však mějte stále po ruce lékárničku, abyste mohli ošetřit jejich zraněná kolena, i pro svá srdce.
Největší ránu vaše srdce dostane, až váš střelecký miláček začne usilovně vyžadovat svobodu. Nebraňte mu v ní a pusťte jej do světa. Ten je jeho prostorem, ne čtyři zdi vašeho bytu, které ho dusí. Stejně se tomu neubráníte. Vždyť už to znáte, najednou se ztratí, ani nevíte jak.

Střelec je světoobčan. Je jako námořník, který musí zbrázdit celý svět, zastaví se v každém přístavu a všude si udělá kamarády, aby se tam cítil doma. Nebojte se o něj: on je opravdu doma v celém světě, nemůže se tam ztratit. I když ani nenapíše, ani nezavolá-náhle se opět objeví a diví se, že se vám po něm stýskalo.

Ptáte se, jak se pojistit, aby se vám neztratil úplně? Ustupte od toho co mu vadí: jak od své snahy připoutat ho k sobě, tak i od svých malicherností a hašteřivosti, které ho vyhání z domova. Najde-li u vás pochopení pro svou čestnost a poctivost, pro vysoké morální hodnoty, podle nichž si vybírá své někdy podivné přátele a spřádá své sny, bude se k vám vracet rád a častěji, aby obnovil vaši vzájemnou lásku a potěšil vaše i své srdce. Jinak zůstane raději se svým polštářkem nebo medvídkem či se svým přítelem, který mu věří a umí ho ocenit.

Střelecká zvídavost je dobrým předpokladem pro studium, které bývá pro tyto děti objevnou hrou. Většinou chodí rády do školy, pokud v ní nenarazí na příliš tvrdý dril, který by mohl omezovat jejich duševní rozlet a necitlivě potlačovat neposednost těchto hravých štěňátek. Svou ohnivou energii nejlépe uplatní ve sportu, pro nějž mají opravdové vlohy a v němž si tříbí své tělo, ducha i cit pro správnou hru. Lyžování nebo jízda na kole jim umožňuje polykat kilometry a dostat se dál do světa. Turistika a šplhání po horách pro ně odkrývá nové pohledy a vede je jejich směrem - vzhůru. Ve fotbale či volejbale mohou uplatnit nejen svou hbitost a postřeh, ale i schopnost přihrávat druhým. Láká je snad každý sport, včetně střelby, šermu a plavání. Také skauting je vhodnou půdu pro tříbení různých střeleckých dovedností a hlavně naplňuje jejich potřebu družnosti a čestného jednání.

Můžete-li, dopřejte svým střeleckým dětem moderní školní výuku, která nesetrvává na bezduchém memorování pravidel, ale využije střeleckou bystrost a schopnost samostatného uvažování a bude také rozvíjet jejich dobré vyjadřovací schopnosti. Potřebují studovat cizí jazyky, které jim obvykle nedělají potíže a stejně tak dobře se vypořádají s výpočetní technikou. Není snad žádná oblast, v níž by se neuplatnili. Čím je vyučování zajímavější a čím víc je zatahuje do hry, tím jsou lepšími a šťastnějšími studenty. Je-li však jejich bohatá představivost stále deptána a oni musí jen tiše sedět, hasne jejich zápal a zájem o školu. Narazí-li ještě k tomu na křivdu, či chybí-li jejich učitelům smysl pro fair play, pak budete mít se školní docházkou těchto dětí asi značné potíže. V takovém případě hrozí nebezpečí, 2e se naučí i podvádět, neboť se začnou domnívat, že na čestné hře nezáleží. Když jim učitel nevěří, tak proč by se měly o cokoliv snažit? Dejte si pozor, abyste stejnou chybu nedělali také doma. Nenajdete-li lepší učitele, budou se snažit ze školy co nejdříve odejít a začít pracovat. Bude to pro ně vysvobození i šance najít lepší terén pro své uplatnění.

Možná vás překvapí prosbou, zda by mohli chodit do náboženství. Umožněte jim to, potřebují pronikat hlouběji do základů naší kultury. Nebo začnou dělat jógu, která jim umožní hlubší sebepoznání, ale mohou také vyhledávat různé sekty. Neomezujte je, snažte se však s nimi hovořit o všem, s čím se tam setkají, a moudře, ale citlivě usměrňujte jejich hluboký zájem o věčné pravdy. Jejich idealismus je může vést k touze vstoupit do kláštera, stát se knězem nebo misionářem v daleké zemi nebo vstoupit do politiky. Stejně tak je mohou přitahovat anarchisté, nebo ekologicky či mírově zaměřená hnutí. Než najdou svou osobní Cestu, mohou projít různými společenstvími a církevními sbory. Nenechte je v tom samotné a snažte se jim pomoci hledat tu správnou míru v uplatnění jejich idealismu, aby nesklouzly do fanatismu.

Vy už víte, že váš Střelec míří k těm nejvyšším cílům, takové lidi tento svět moc potřebuje, a také oni potřebují mít zač bojovat. Než si najdou to pravé místo pro své působení, pomozte jim, aby svůj laser a své báječné schopnosti nerozdrobili do příliš mnoha ideálů a iluzí, z nichž by mohly zbýt jen trosky pro jejich budoucnost. Dopřejte jim raději, ať napřed poznají jiné země a zkusí se v nich uplatnit.

Brzy, možná už v mateřské školce, zjistíte, že se váš střelecký chlapec či holčička zamilovali. Jejich otevřená srdce jsou přímo vystavena pro radostná láskyplná setkání. Zamotají asi mnoha dívkám či chlapcům hlavu než tito pochopí, že je to jen hra, v níž si Střelec zkouší svou mužnost či ženskost. Jenže střelečtí hoši i dívky se strefují přímo do srdce, pak ale neví co počít s tím, co rozpoutali. Proto se snaží z této hry co nejrychleji vycouvat. To může být také důvodem jejich touhy vstoupit do kláštera. Veďte je od malička ke správné míře zodpovědnosti za vztahy, které vytvářejí, a co nejdříve jim odhalte oblast potřebné prevence. Nechtějí se nechat brzy vtáhnout do uzavřeného svazku, neboť potřebují velkou dávku svobody; vždyť toho mají tolik k objevování. Na svatbu a vnoučata si budete muset nejspíš delší dobu počkat. Hlavně se snažte, aby nemuseli v raném milostném románku hledat náhradu za vaši nedostatečně projevenou lásku a pocit jistoty, jako tomu bylo s medvídkem či polštářkem. Pak by mohli příliš brzo zjistit, že z takového přístavu se nedá tak snadno odjet do jiného.

Rovněž je od malička učte hospodařit s penězi. Díky jejich vzletným cílům jim někdy unikají přízemní věci, mezi které mohou patřit i hmotné statky. Stejně jako se učí v tréninku zacházet se svým tělem, musí se naučit znát hodnotu peněz. Někdy na to přijdou až tehdy, když utratí za něco jiného všechny peníze, které jste jim dali na školní potřeby, a už nemají, za co by si koupili potřebný sešit. Pozor, nedávejte jim další peníze, tak byste mohli pokračovat do nekonečna. Utratí-li všechno za bonbóny a zmrzlinu místo, aby si zaplatili obědy, neuškodí jim, budou-li mít trochu hladu, nebo si doma namažou chleba. Důsledky svých chyb musí pocítit na vlastní kůži, jinak by s tím zápolili, až do dospělosti, a to by už mohlo být pozdě.

Teď už víte, jak chrabré srdce má váš ohnivý Střelec, který směřuje k nejvyšším metám. Bude si trénovat svou sílu ve sportu a tříbit ji v čestném zápolení se soupeři - i s vámi. Škádlete se s ním, hrajte s ním hru na soupeře. Dejte mu k tomu dostatek prostoru i vaši důvěru, on ji určitě nezklame, bude-li vědět, že opravdu stojíte za ním. I s takovou dávkou štěstěny, jakou má on, to nebude snadná cesta, než se stane knězem, diplomatem, astronautem či dělníkem tam, kde je ho třeba. Má-li jí projít jen s malými oděrkami, jeho kentauři tělo se musí odrážet od pevné země, kterou je jistota vaší lásky. Pod ochranou jejích křídel projde bezpečně deštěm, hromem i blesky životních bouří, zakusí na vlastní kůži paprsky výsluní, v němž jeho sny mohou dozrát. Pak jistě nalezne své místo na Slunci, z něhož bude dále zářit jeho veselý optimismus a otevřené srdce na kolemjdoucí, kteří se s ním rádi zastaví a popovídají.

Začni psát komentář...

Odešli