xsyrt
3. kvě 2017
422 

Trápí vás šílené chutě v těhotenství? Po porodu se opět upraví

Na začátku těhotenství se v důsledku působení těhotenských hormonů začnou u některých žen výrazně měnit chutě k jídlu. Ničeho se nebojte, je to naprosto normální úkaz, který postihuje velké procento těhotných. Podstatné je dodržet příjem vitamínů a minerálů, které vaše tělo a plod potřebují.

Kyselé, sladké, slané nebo vše dohromady

Trpíte nechutenstvím, nebo se naopak přejídáte? Osobní zkušenosti maminek s těhotenskými chutěmi jsou různé. Některé maminky nemohly jíst během těhotenství černé olivy, na druhé straně vyžadovaly denní přísun kyselých potravin – kyselé okurky, aspik, zavináče. Jiné maminky měly velkou chuť na sladké a denně konzumovaly sladké pečivo v podobě kynutých buchet, koláčů, dortů nebo si dopřávaly oplatky a čokoládu. Na straně druhé velká část těhotných žen nepociťovala žádné zvláštní chutě a stravovala se po celé těhotenství stejně jako před ním, pouze nepatrně zvýšila dávky jídla.

Pokud se nemůžete ani podívat na mléko nebo mléčné výrobky, máte averzi k masu, listové zelenině, ovoci či zeleninovým a ovocným šťávám, sáhněte po vitamínových doplňcích určených pro těhotné ženy.

Zdravé jídlo? Ani nápad!

Nechutná vám zdravá jídla? To je naprosto normální. Velké procento maminek se shoduje, že na zdravá jídla v těhotenství neměly ani pomyšlení, a co teprve na zeleninu nebo ovoce. Ženám se z ovocných nebo zeleninových šťáv zvedá žaludek, některé v prvním trimestru dokonce zvrací a po zbytek těhotenství na zdravou stravu zanevřou. Jediný lék na těhotenské chutě je: přežít je ve zdraví až do porodu. Problém může nastat v případě závodního stravování nebo návštěvy restaurace. Pokud vás chutě přepadají často, i v práci, připravte si s sebou do zaměstnání jídlo, po kterém vám bude lépe, a neexperimentujte. Některé maminky mohou pozřít během prvního trimestru pouze suché rohlíky a suchý chléb, jiné brambory nebo piškoty.

Pohlaví podle chutí nepoznáte, ale …

Je možné poznat podle chuti pohlaví miminka? Dle lékařů je toto absolutně nemožné, ale mezi maminkami kolují vtipné příhody o tom, jak je možné poznat podle těhotenských chutí, zda se vám narodí chlapeček nebo holčička. Babské pověry praví, že má-li žena chuť na sladké, narodí se holčička, chuť na slané značí chlapečka. Ovšem opak bývá často pravdou. Také většina žen má během těhotenství chuť na vše nebo pouze na kyselé. Proto z těhotenských chutí nebo nevolností není možné poznat, zda se narodí chlapeček nebo holčička. Pohlaví určí bezpečně až lékař nejdříve ve druhém trimestru těhotenství.

Zajímají vás zkušenosti maminek s těhotenskými chutěmi a rády byste se o ně podělily s ostatními? Zapojte se do diskuze.

Obcas chute nevymizi. Doted od tehotenstvi miluju volska oka se sardinkami 🙂

3. kvě 2017

Byla jsem děsně žravá a při chuti...dokud jsem neotěhotněla... teď trpím nechutenstvím a nejradši bych nejedla vůbec nic

5. kvě 2017

Začni psát komentář...

Odešli