icon
12 / 19
Známý Estonský kringel
avatar

tento kringel už musím vyskúšať... 🙂

Odpověz
20. dub 2013
avatar

Estonský kringel
Ingredience
těsto: 250 ml mléka, 2 žloutky, 50 g rozpuštěného másla, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 600 g hladké mouky, 40 g čerstvého droždí
náplň: 10 lžic cukru krupice, 3 lžičky skořice, 100 g změklého másla
Postup
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ručně nebo v pekárně, a necháme nakynout.
Cukr smícháme se skořicí.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozválíme na obdélník tlustý 1 cm. Po celé ploše natřeme polovinou změklého másla a posypeme polovinou směsi cukru se skořicí. Potom obdélník srolujeme jako roládu.
Ostrým nožem rozkrojíme po délce na poloviny a ty pak zamotáme dohromady (viz foto). Z pletence zformujeme věneček a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení.
Necháme ještě chvíli kynout a pak vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Upečeme dozlatova, asi 20 minut.
Jiná varianta: vynecháme skořici a pocukrované těsto posypeme rozinkami.
Podle původního receptu se dělá věnec jen jeden, mně připadalo těsta docela hodně, tak jsem ho rozdělila na dvě části.

Odpověz
20. dub 2013
avatar

taky peču a taky místo jednoho dělám dva malé 🙂

Odpověz
21. dub 2013
avatar

@evik31 Teď už dělám spíš jeden. Líbí se mi, jak je VELLIIIKKÝÝ 😀

Odpověz
21. dub 2013
avatar

Taky se na něj chystám, bude to premiera 😉 ten tvuj vypada dobře, hned bych si dala 🙂)

Odpověz
21. dub 2013
avatar

@indy2 Náš oblíbený 🙂 Zkoušela jsem různé alternativy, ale skořice a cukr jsou prostě nejlepší 😉

Odpověz
21. dub 2013
avatar

@zuzana.79 to věřím, že skořice a cukr vedou.. jen možná proto mi to trochu připomíná Vánoce a celkově zimu.. no a vzhledem k počasí to tedy asi ještě odložím.. možná je to jenom můj subjektivní pocit a pochutnala bych si i ve 26 stupních 🙂

Odpověz
22. dub 2013
avatar

@indy2 Tak tam dej jen cukr a udělej si k tomu vanilkovou omáčku a trochu zmrzliny 😉

Odpověz
22. dub 2013
avatar

@zuzana.79 to zní doooost dobře!! Sakra, ty mi děláš chutě 😀 ale bezva nápad 😉

Odpověz
22. dub 2013