icon
6 / 19
Domácí housky
avatar

Houstičky

Přísady: 1 kg polohrubé mouky (případně půl na půl smíchaná hladká mouka s hrubou), 12 dkg povoleného tuku (másla nebo sádla), 3 lžičky cukru krystal, 1 až 2 žloutky, 4 dkg čerstvého droždí, 750 ml mléka, čerstvě nastrouhaná citronová kůra (nemusí být), lžička soli, hrubá mořská sůl na posypání

Do hlubší mísy na přípravu těsta prosejeme mouku, trochu odložíme stranou na přisypání. V mističce smícháme vlažné mléko spolu s třemi lžičkami cukru, přidáme rozdrobené droždí a zaprášíme trochou mouky. Vše zlehka zamícháme vidličkou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít (stačí cca 15 minut).

V mouce vytvoříme důlek a dovnitř dáme žloutky. Na ně pak opatrně nalijeme připravený kvásek, který pomocí vařečky ihned vmícháme do žloutků. Poté do mísy nalijeme zbytek mléka s rozpuštěným tukem, přidáme trochu citronové kůry a nakonec i lžičku soli. Ze surovin vypracujeme vláčné lehce lepivé těsto a necháme ho kynout přikryté utěrkou na teplém místě asi hodinu.

Plech vymažeme důkladně tukem nebo ho vyložíme pečicím papírem.

Když těsto zdvojnásobí objem, vyklopíme ho na pomoučněný vál a rozkrájíme na stejně velké dílky. Z nich pak vyválíme dlouhé tenké válečky, které dvakrát zatočíme do tvaru preclíků, nebo upleteme housky či tvoříme bochánky a klademe na vymazaný plech. Do nejtlustší části pečiva uděláme nožem hlubší horizontální zářez a necháme je ještě čtvrt hodiny kynout. Potřeme vajíčkem, posypeme solí a dáme péci do vyhřáté trouby na 200°C na 15 minut.

Odpověz
21. dub 2013
avatar

Vypadají výborně,neodolatelně...Musím vyzkoušet

Odpověz
21. dub 2013
avatar

@lejla533 A jsou opravdu výborné 🙂

Odpověz
21. dub 2013
avatar

No paráda, tak ty musím taky vyzkoušet.. jsou suprový!!

Odpověz
22. dub 2013