15 / 19
    Míša řezy "trochu jinak"

    Míša řezy

    Suroviny na těsto
    • 6 vajíček
    • 6 lžic moučkového cukru
    • 6 lžic polohrubé mouky
    • 1 prášek do pečiva
    • 2 lžíce oleje
    • 4 lžíce kakaa

    Tvarohová nádivka :
    • 3 plnotučné tvarohy (3x250g)
    • 5 lžíce rumu (rum lze nahradit různými sladkými likéry)
    • 250g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr (vanilkový cukr lze nahradit skořicovým)
    • 1 celé máslo (250g)

    Čokoládová poleva:
    • 250g moučkového cukru
    • 100g másla
    • 100g tuku (omega)
    • 5 lžic kakaa
    • 3 lžíce rumu

    Vršek:
    • Kompotované broskve (velké) (Jahody, meloun, kiwi – fantazii se meze
    • Banány 3 ks nekladou)
    • Puding – vanilkový (Jahodový, smetanový…)

    Postup – těsto:
    1) Žloutky smíchej s olejem a pomalu vmíchej moučkový cukr a kakao. Mouku promíchej s práškem do pečiva a přimíchej do směsi. Z bílků ušlehej tuhý sníh a ten přidej do těsta nakonec a všechno opatrně míchej na jemné těsto.
    2) Plech vymaž tukem a polož na něj papír na pečení. (Nezkoušej to vysypávat moukou ani strouhánkou… Papír na pečení, je papír na pečení 🙂 Na papír nalej těsto tak, aby se rozteklo po celém plechu a dej do předehřáté trouby (asi 180 stupňů, u plynové tak o kousek víc než na půl výkonu) Peč 15 minut.
    3) Vytáhni plech a nech koláč vychladnout. Pak ho odlep od papíru (jde to skvěle, věř mi 🙂 a přendej na jiný plech a na chvíli někam odlož, asi tak 20 minut ho nebudeš vůbec potřebovat 🙂

    Postup – tvarohový krém:
    1) máslo si rozpusť, tak aby bylo skoro tekuté, ale ne horké. Vmíchej do něj rum, tak aby se obojí spojilo. Pak přidej moučkový cukr a vanilkový cukr a chvíli šlehej. Nakonec vmíchej 3 tvarohy a šlehej a šlehej a šlehej, až bude krém pěkně hladký.
    2) Nyní vem krém a i s mísou ho dej na půl hodiny až hodinu do lednice a tam ho nech ztuhnout.

    Možná, že jsi teď logicky vydedukovala, že když si uděláš nejdřív krém a pak těsto, ušetříš minimálně hodinu času 🙂 Správně, taky to dělám v tomhle pořadí….

    Teď máš hotový vychladlý koláč i vychlazený ztuhlý krém. Krém nanes na koláč. Rovnoměrně ve vrstvě 1 – 1,5 cm. (nejlépe se to dělá tou stěrkou na vybírání zbytků těsta a krémů – taková ta hnusná červená guma na kusu dřeva). Koláč i s krémem ulož do ledničky a začni vyrábět polevu – čokoládovou.

    Postup – poleva:
    1) První alternativa je, že koupíš čokoládu na vaření, rozlámeš jí a dáš s kousíčkem ztuženého tuku (omega) do kastrůlku a ten dáš do většího, který je naplněný vodou a stojí na zapnutém hořáku na plotně.. Takzvaná vodní lázeň 🙂 Čokoládu rozpustíš a hotovo..
    2) Další možnost je, že ve vodní lázni necháš rozpustit máslo a ztužený tuk, vmícháš kakao a moučkový cukr a rum.. Trochu složitější, efekt stejný, ale výsledek rumovější…

    Nyní vyndej koláč z lednice a lžící nedbale rozstříkej polevu na koláč tak, aby Ti sem tam zbylo bílé místo (něco jako nepovedená hustá pavučina). Koláč s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou nacpi zpět do lednice.. Tak na 30 minut, než poleva ztuhne.

    Postup – ovoce:
    1) Ovoce můžeme použít jakékoli. Je ale dobrý, aby nějakým způsobem ladilo se želé, kterým se na konec koláč polévá. Nejlepší jsou kompotovaný broskve v kombinaci s banánem..

    Ovoce naskládej na koláč s vychladlou polevou. Pěkné je, když tvoří nějakou mozaiku, která vynikne, i když se koláč nakrájí. S naskládaným ovocem vrať koláč zase do lednice a přejdi k poslední etapě výroby koláče.

    Postup – želé:
    1) Nejlepší je použít puding a držet se přesně podle jeho návodu s tím rozdílem, že mléko nahradíš ovocnou šťávou, kterou naředíš vodou a nějakým alkoholem. U kompotovaného ovoce použij šťávu z kompotu u čerstvého použij sirup nebo limonádu. Dále oproti pudingu vynechej v želé cukr. Želé uvař dle návodu.
    2) Hotové horké želé lžící nalévej na koláč stejně jako předtím čokoládu, tak aby ti místy koukalo ovoce.

    Takhle nazdobený koláč vrať naposledy do lednice a nech ho tam ještě tak 30 – 40 minut, dokud želé neztuhne. V momentě, kdy je želé tuhé, je koláč hotov!! Krájej ho buď zubatým nožem, nebo jakýmkoli ostrým nožem namočeným do horké vody.
    Zvrhlíci si na jednotlivé kousky koláče dávají ještě šlehačku 🙂

    Takže Ti přeju příjemnou zábavu a dobrou chuť Zuza………………..

    23. dub 2013