zuzana.79
25. čer 2018
694 

Klarstein Grandprix a ”svíčková”

V pátek mi pošta doručila novou, pro vaření v Klarsteinu nezbytnou, kuchařku a tak jsem si řekla, že v sobotu prubnu ”královnu” omáček a uvařím tak trochu jinou svíčkovou.

V kuchařce byly sice uvedeny nějaké časy pro přípravu, ale tyto informace vždy považuji za zkreslené a neberu na ně naštěstí zřetel 🙂

S přípravou surovin jsem začala v devět a společně s tím, že jsem odpovídala dětem na nejrůznější otázky, dopíjela kávu, poctivě fotila každý ”prd” na lince, tak jsem skončila před desátou a začala zadělávat těsto na knedlíky.

U zadělávání jsem použila funkci předehřívání, která udržuje v hlavní nádobě robotu 37 stupňů celsia, takže těsto pracuje už při samotném hnětení.
Proces přípravy těsta, včetně kvásku trvá cca 3 minuty. Pak jsem vytvarovala dva knedle a nechala je žít vlastním životem. (Jejich samostatný příběh je zachycen na fotografii níže 😀 a velmi připomínaly pohádku ”Hrnečku dost!!!” )

V půl jedenácté jsem měla nasekanou a orestovanou zeleninu, kterou jsem zalila vodou, naplnila jsem maso do varného koše a postavila na mazlíka poprvé i nádobu pro vaření v páře.

V jedenáct deset byly knedlíky hotové, nadýchané, vláčné a obrovské.

V tuto chvíli jsem podle návodu vyndala krůtí maso a bylo na čase začít mixovat omáčku.
A nyní nastává první moment improvizace. Klarstein, na rozdíl od jiných robotů tohoto tipu, vlastní pojistku, která vám při teplotě, vyšší než 60 stupňů, nedovolí zvýšit rychlost nožů z pozice míchací na pozici sekací. Takže sundávám hlavní hrnec ze základny robota a posazuji ho na sáček mražených fazolí a čekám, až se na termostatu sníží teplota pod šedesát 😉 Zároveň zjišťuji, že maso není měkké podle mých představ a tak ho dávám dotáhnout do páry..
Knedlíky zatím odpočívají v peřinách.
Po zchlazení nádoby na 58 stupňů přidávám do omáčky kysanou smetanu, rozmixuju jí a lehce provařím.

V půl jedné máme oběd na stole.

Celkové hodnocení vidím takhle.
Asi nikdy jsem neuvařila lepší knedlíky, klidně by do nich myslím stačila polovina množství droždí, aby nepřerostly, ale chuť i konzistence jsou luxusní. Ráda se k nim budu vracet a jejich přípravu určitě budu svěřovat Mazlíkovi.

Omáčka je dobrá, skvělé je, že je zahuštěna jen zeleninou a není v ní žádná mouka. Má příjemnou a svěží chuť. Ale přesto, že jsem jí ladila cukrem i citronovou šťávou, není to prostě svíčková. Je to prostě jiná, dobrá zeleninová omáčka 😉

Maso mě nepřesvědčilo. To budu nadále dělat ”po staru”, nicméně to neznamená, že jiný masový recept už v Klarsteinu nezkusím. Možná příště prodloužím čas a zmenším množství.

Přidávám seznam surovin na tenhle sobotní oběd, aby bylo patrné, jaké byly ”podmínky na startu”.

Knedlík:

150g mléka

20g droždí

1 čajová lžička cukru

320g polohrubé mouky

1 čajová lžička soli

1 vejce

½ nakrájeného rohlíku, nebo housky

Omáčka:

350g mrkve na čtvrtky

150g petržele na čtvrtky

150g celeru na čtvrtky

80g cibule na čtvrtky

80g másla

400g vody

1 kostka drůbežího bujonu

500g kuřecích, já nahrazuji krůtími prsy

4 kusy nového koření

20 kusů celého pepře

2 lístky bobkového listu

250g kysané smetany

Děkuji Mazlíkovi za další povedený test, jehož výsledek tentokrát hodnotím na 80%.

#test_klarstein

Já vím, že je to maličkost, ale jak v té kuchařce čtu ,,bujon,, , tak mě to vážně irituje. Jasně, není nic jednoduššího si tam dát vývar a neřešit, ale zvlášť v dnešní době a u takového výrobku, mě to zaráží.

20. čer 2018

@msonulka bujón je ale rovněž výraz pro "silný masový vývar"

5. črc 2018

Začni psát komentář...

Odešli