zyzyna
2. čer 2017
492 

Akademie zvládání rodičovských povinností I.: VAŘENÍ

Když čekám návštěvu nebo se u nás koná nějaká větší akce, nikdy mě nenapadne začít mísit ingredience na koláč nebo chystat obložené talíře či mazat chlebíčky. Vždycky se chopím hadru a vysavače a za půl dne si říkám, že já jsem někoho nepozvala už mnohem dřív, že my nezveme návštěvy častěji. To bychom doma měli stále krásně čisto. Studená plotna nechává i mě chladnou, bábovka ze supermarketu to jistí.

Můj muž je pravý opak. Mohl by návštěvu hostit v kůlničce na dříví, ale slušnost by mu nedovolila, abych ta supermarketová bábovka vůbec přišla návštěvě na oči, natož na talíř. Když je času víc, vyvařuje a maže o sto šest, když méně, šoupne do trouby nějakou sladkou rychlovku. Coby hostitelé jsme tedy ideální pár.


Co se každodenního domácího vaření týká , už to není taková legrace, jako nachystat se na víkendovou návštěvu. Tam si nějaký ten nezdravý hříšek nebo pracnější chystání člověk může dovolit. Dětem ale potřebujeme vařit zdravě a hravě, rychle a efektivně. A hlavně tuto činnost během dne skloubit s tisíci jinými povinnostmi.
Jak to zařídit, abychom doma měli navařeno, ale netrávili u plotny celé dny?

Za svítání

Uživatelka @kaleilah má recept pro ranní ptáčata: "Ráno vstát, udělat dětem snídani a zatím hodit sprchu. Mezitím už mi ale bublá polívka - někdy jediný jídlo, děti nepotřebují polívku a hlavní chod..." Pokud ho ale dospělí vyžadují, ani to není překážkou při brzkém vaření, jak dosvědčuje uživatelka @drzticka81: "Vařím polévku na dva dny a k tomu každý den druhé jídlo - to, znamená, že hned jak se probudím než vyjdeme do školky, mám navařeno - celé dopoledne jsme pryč, teď až bude hezky, budeme venku celé odpo až do večera." A pozor, to není recept jen pro maminky jednoho dítěte, ale autentický návod od maminky tří dětí! Obdivuhodné, já se se třemi dětmi ráno ani nenasnídám.

Po soumraku

Uživatelka @zuzik24 je zas noční sova, a má svůj způsob, jak uvařit a ještě si to užít: "Každý den se těším až večer všichni usnou a já si pustím do uší hudbu na plný pecky, tancuju si v kuchyni u přípravy jídla, pak si tady hezky uklidím a užívám si ten pohled na obývák, kuchyň bez toho aniž bych šlapala po panáčcích a legu. Jsem noční pták, takže chodím spát kolem jedné v noci a mám tudíž každý den tak pět hodin jen pro sebe. Pravda, uklízím, vařím, ale v klidu bez řešení problémů typu, že Fíla vzal Verunce růžovou fixu apod."

Za bílého dne

Maminky, které nemají po ránu ani v noci tolik času nebo energie, řeší přes den především to, jak při vaření zabavit děti. Svůj tip přidala uživatelka @lenicka07: " Více než hračky se nám osvědčily běžné věci - kelímky, plastové láhve, kolíčky, lžičky, misky, krabičky, míčky atd. S tím si vyhrají oba. Nebo jsem třeba vařila a u toho zpívala, tak to taky vcelku vydrželi, když jsem jim mezi tím ještě přihazovala nové hračky."  Někdo čte dětem od sporáku zpaměti oblíbenou knížku a někdo má pro tento případ speciální "truhlu pokladů" s neokoukanými (nebo zapomenutými) hračkami či předměty určenými pouze pro tuto příležitost, které děti vždy spolehlivě zabaví.

V sobotu

Někomu se ovšem nejlépe vaří o víkendu. Třeba proto, že děti na chvíli zabaví tatínek nebo prarodiče. Kdo má o víkendu celkově více času, může navařovat ve velkém a přes týden spotřebovávat, jak stručně uvádí i uživatelka @listopadka1:

"O víkendu uvařím víc jídel a ty pak zamrazím a přes týden si je rozmražuju k obědu, malý vařím každý den ráno kaši a pak oběd, ale to je chvilka".

Do zásoby, ve velkém

Mrazák je vůbec velký pomocník, který nám může rodinné vaření v mnohém usnadnit, jak popisuje uživatelka @jasekd: "Uvařím větší množství a mám to druhý den i k obědu nebo právě zamrazím, dělám tak polévky i druhá jídla, nebo alespoň omáčku na těstoviny, abych pak už vařila jen ty těstoviny. Malý má také obědy navařené v mrazáku a když není čas na čerstvý, dostane to. V kostkách z tvořítek na led mám zamraženou třeba jahodovou, meruňkovou dřeň, mrkvovou šťávu a z toho mu míchám ovocné svačiny, třeba do nastrouhaného jablka. Na trhu koupím vetší množství zeleniny. Dřív jsem to krájela na kostičky, mám to radši, ale teď v rámci úspory času do robota, nasáčkovat, zmrazit, pak odpadne ten největší opruz při vaření polívky, příprava zeleniny, což nesnáším🙂"

Uživatelka @smallinka přichází se svou "troškou" do mlýna: "Vařím obden nebo i jednou za 3 dny a to pořádný kotel."

Mimo domov

Uživatelka @kaleilah, kterou jsme zde již citovali, předešlý tip potvrzuje a přidává svoji další vychytávku: "Polívka může být dva dny stejná, vařit na víc dnů. Máte školu na vesnici se slušnou jídelnou? Já ze začátku spojovala dopolední procházku s tím, že jsme si vzali oběd domů z jídelny, odpadly minimálně dvě hodiny práce s vařením a uklízením, než se všechno znormalizovalo a když jsem nemocná, dělám to stejně."

Jednoduše, nebo vůbec...

V některých diskuzích nejsou největší překážkou při zajišťování stravy plačící děti ale partneři. Někteří vyžadují každý den teplou večeři a jiní nesnědí stejné jídlo dva dny za sebou. Jasný náhled na potíže manžela jedné uživatelky s potřebou každodenní teplé večeře vyjádřila uživatelka @kristi: "Vař na dva dny dopředu, jak již bylo řečeno. Chleba je taky jídlo, např. tousty jsou vděčnej teplej kus žvance, občas si něco objednejte a pokud může, tak ať se taky muž snaží!"

Inspirace a zábava

Existuje také několik tipů,jak si vaření zpestřit, ať už vaříte ráno, v poledne či večer, s dětmi za zády nebo o víkendu ve velkém a zároveň nasbírat inspiraci na nové recepty. Receptů na zdravé chutné rychlovky, těch není nikdy dost. Kde je stále brát? A jak udělat vaření zábavnějším?

Skupinově

Na Modrém koníku existují skupiny, ve kterých můžete sdílet a sbírat tipy na vaření dle svých preferencí - zdravě nebo poctivě česky , podle dietních omezení - bez lepku , bez masa, v Paleo stylu, při kojení, ekonomicky nebo prostě jen společně.

Na blogu

Zábavný způsob jak objevit nové recepty a nenudit se u vaření může být jistě inspirace Julií z filmu Julie a Julia. Není nutné si dávat tak vražedné předsevzetí jako je 524 receptů za rok ze základní kuchařky francouzské kuchyně, ale není od věci zapisovat si případné dojmy nebo zážitky z vaření či následného koštování partnerem, staršími dětmi či širší rodinou a třeba se o ně na svém blogu podělit, spolu s těmi nejpovedenějšími recepty. Ve vaší oblíbené skupině o vaření zcela jistě dostanete tip na zajímavou kuchařku, podle které se dá pravidelně vařit.

Neméně kuchařek v moderní elektronické podobě lze v současné době najít i na internetu ve formě blogů nebo receptářských webů. Především na webech, které jsou pouze souhrnem receptů, se vyplatí stejně jako ingredience a postup číst také případné komentáře, ve kterých uživatelé, kteří už recept zkusili před Vámi, upozorní na případné "chyby" nebo recept svými vyzkoušenými návrhy vylepší.

Mezigeneračně

Z nejpovedenějších receptů, ať už je získáte kdekoliv, si můžete dělat poznámky i tehdy, když je nehodláte vystavovat na blogu. Zapisovat oblíbená jídla má své kouzlo i v případě, že tak činíte do papírového sešitu. V tom případě to nemusíte dělat jen pro sebe, ale také pro další generace. Můžete tak dát vznik třeba i vícegenerační rodinné kuchařce. To je poklad k nezaplacení a zcela jistě i zpestření každodenního vaření, když můžeme sledovat, jak nejchutnější a nejoblíbenější recepty v domácí kuchařce přibývají.

A co vy? Vaříte raději před rozbřeskem nebo až poté, co uložíte děti do postýlek? Máte nějaké tipy, jak zabavit děti, když potřebujete uvařit během dne a jak to zvládnout co nejrychleji? Čerpáte už z mezigenerační kuchařky Vaší maminky či babičky, nebo nějakou samy tvoříte? Podělte se s námi o vaše vychytávky a přidejte své nápady, jak zvládat rodičovské povinnosti radostně a tvořivě.

A aby bylo z čeho vařit, musí se jít nakoupit. Zda-li jde s dětmi nakupování stejně hravě jako vaření jsme zjišťovali v druhém díle Akademie. 

fotografie: pixabay.com

#materstvi #domacnost

Krásný článek. Už jsem zkoušela mnoho tipů, jak vařit, abych u plotny nestála pořád. Vařila jsem dopředu, vařila jsem toho víc, vařila jsem i o víkendu různá jídla... Nakonec jsem se zase vrátila k tomu, že každé jídlo připravuji čerstvé. Aneb zvyk je železná košile. Můj muž tvrdí, že teplou večeři nevyžaduje. A když se pak zeptá, co bude k večeři, a já mu oznamim, že chleba s pomazankou, tak se zatvari jako kdyby to měl být trest. 😀 Takže vařím denně dvě tepla jídla. A vlastně poslední dobou i oběd muži do práce. Takže si opravdu maknu. Ale jinak už to neumím a měnit to nebudu. Přes týden dělám pro sebe a malou jen rychlovky, večer si muž vezme malou a já dělám večeři. Co se týká kuchařky - mamka měla tu svoji "vlastní" a varilo /peklo se hlavně podle ní. Mě se to tak líbilo, že jakmile jsem našla vhodnou knihu, tak jsem začala taky sbírat oblíbené recepty. Ale ouha - slaných receptů tam mám velmi poskrovnu, protože tepla jídla vařím dle fantazie. Neumím vařit podle receptu. Stejně tak neumím plánovat jídelníček den dopředu, natož tak týden. Vždy vycházím z toho, na co mám aktuálně chuť a co je doma. Takže moje kniha receptů je spíš o cukroví,buchtach a zakuscich. Ale věřím, že to se mým holkám taky bude jednou hodit.

18. čer 2017

Začni psát komentář...

Odešli