Už jsme tu dlouho neměli #tehotenstvi_tyden_po_tydnu tak to jdu honem napravit.

    Jedenáctý a dvanáctý týden těhotenství (10tt + 0 – 10tt + 6 a 11tt + 0 – 11tt + 6 )

    Postupně se mění disproporce plodu – růst hlavičky se zpomaluje a růst tělíčka naopak zrychluje. Šikovný a zkušený gynekolog dokáže již v tomto období rozeznat pohlaví plodu, i když je to obtížné a s jistotou to dokáže určit ještě tak o měsíc později (u nás se tip z 11tt v obou případech povedl 🙂 ). Plod polyká plodovou vodu a ledviny začínají vylučovat první moč. Na drobounkých prstíčkách začínají růst nehtíčky. Délka plodu je kolem 6cm a váha cca 15g.
    Plně vyvinutá je již také placenta, která přebírá zásobování plodu kyslíkem i živinami.
    Dvanáctým týdnem také pomalu končí první trimestr, který je z pohledu vývoje plodu tím nejdůležitějším, ale také nejrizikovějším.

    #femibion

    Desátý týden těhotenství (9tt + 0 – 9tt + 6)

    I když hlava stále zaujímá téměř polovinu velikosti plodu, díky ztenčení oblasti krku už je zřetelné její oddělení od trupu. Jsou vytvořeny základy všech orgánů a začínají fungovat první reflexy v míše (např. po podráždění v obličeji dojde k otevření pusinky). Na horních končetinách mizí plovací blány, na dolních se začínají prstíčky teprve oddělovat. Na konci týdne zcela mizí ocásek a na jeho místě zůstává pouze kostrč. Mezi nožičkama vznikají dva otvory (vyústění trávicí trubice – základ konečníku a společné vyústění močových a pohlavních cest – kolem nich se začínají tvořit vnější pohlavní orgány).
    Velikost je kolem 3cm a váha kolem 5g.
    Nastávajícím maminkám se díky většímu objemu krve zvyšuje tep a také tělesná teplota neklesá pod 37st.

    #femibion #tehotenstvi_tyden_po_tydnu

    Období od 9tt až do porodu se nazývá fetálním obdobím. Je pro něj charakteristický intenzivní růst, dozrávání orgánů a příprava celého plodu na přechod z matčiny dělohy do onoho velkého světa. Jednotlivé etapy již nejsou tak jasně ohraničeny a normální jsou také individuální rozdíly.
    Je až neskutečné, že plod o velikosti kolem 2,5cm už má za sebou tak obrovský vývoj a pokrok.

    #femibion #tehotenstvi_tyden_po_tydnu

    Devátý týden těhotenství (8tt + 0 – 8tt + 6)

    Od devátého týdne těhotenství se již zárodek (čili embryo) začíná nazývat plodem a také začíná mít lidskou podobu. Stále je však ještě stočen do tvaru písmena c a hlavová část je oproti trupu větší a předehlá dopředu.
    V oblasti trupu ale pomalu dochází k napřimování a to hlavně díky vývoji jater, která jsou vůči plodu značně velká. V dutině břišní se také vyvíjí a roste střevo a dále se utváří základ bránice – hlavního dýchacího svalu.
    Rysy obličeje jsou velmi hrubé, ale oči už se pomalu přesouvají blíže k sobě. Na horních končetinách se již rýsují prsty, které jsou ale zatím spojeny plovacími blánami.
    Délka plodu je kolem 2,5cm a váha cca 2g.

    #femibion #tehotenstvi_tyden_po_tydnu

    Osmý týden těhotenství (7tt + 0 – 7tt + 6)

    Hlavová část embrya je oproti zbytku těla stále velká, přitom mozková část je stále větší, než obličejová. Nicméně i ta se dále vyvíjí – srůstají drobné kůstky, tvoří se ústní dutina (zprvu hodně široká, ale postupně se zužuje), jazyk či nosní dírky – právě zde je velké riziko rozštěpových vad. V obličeji je patrný nos i obě čelisti, ouška se vyvíjejí uvnitř hlavičky i z vnějšku. Postupně mizí ocásek a díky přibývající svalové hmotě se embryo v děloze začíná pomalu pohybovat (pohyby ještě není vzhledem k velikosti možné cítit, jsou ale velmi dobře patrné na ultrazvuku). Velikost je něco kolem 1,5 cm.

    #femibion #tehotenstvi_tyden_po_tydnu

    Sedmý týden těhotenství (6tt + 0 – 6tt + 6)

    V sedmém týdnu se u embrya zvětšuje zejména část hlavy (tvoří až polovinu celkové velikosti), což souvisí s velmi rychlým a náročným vývojem mozku. Formuje se také obličej, po jehož stranách (velmi daleko od sebe) jsou již patrné základy očí. Dále se vyvíjejí vnitřní orgány a končetiny (ty horní se vyvíjejí dříve jak dolní).
    Velikost je cca 8mm – např. jako borůvka 🙂

    #femibion #tehotenstvi_tyden_po_tydnu

    Šestý týden těhotenství (5tt + 0 – 5tt + 6)

    Jde o první týden, kdy je již možné zachytit srdeční akci. Byť je srdíčko „veliké“ asi jen jako zrnko máku, už tluče a začíná se dělit na síně a komory.
    Velmi důležité je v tomto týdnu uzavírání nervové trubice, vyvíjí se mozek a mícha.
    Jde o velmi citlivé období, kdy je embryo nejvíce ohroženo možností vzniku defektů neurální trubice. Proto je opravdu důležitý dostatečný příjem kyseliny listové/ aktivních folátů, který by měl být u těhotných žen oproti normálu navýšen o dalších 400 μg za den. Je na každé ženě, zda zvolí doplňky stravy či „jen“ pestrou stravu. Jen bych ráda upozornila na fakt, že získat dostatečné množství pouze ze stravy, byť pestré, je opravdu obtížné.
    U embrya se dále začínají vyvíjet vnitřní orgány, jako třeba ledviny, játra či plíce. Tvoří se již také uši, nos a ústa a na těle plodu začínají pučet výběžky – základy ručiček a nožiček. Velikost je kolem 3mm a váha cca 1g.

    #femibion #tehotenstvi_tyden_po_tydnu