20 týden, jak má vypadat děložní čípek?

karloskaivet
18. kvě 2019

Ahoj holky, jsem po druhé těhotná. První těhotenství jsem dochazela do poradny vždy za 3 týdny. Žádné vyšetřování děložního čípku, snad jen poprvé ve 26 tt.
Nyní druhé těhotenství strašně prožívám. Od začátku mě trápilo krvácení hodně silné asi jako nejhorší den MS. Dostala jsem utrogestan 2 tablety na noc a ascorutin. Brala jsem to do 16 týdne a veškeré potíže vymizely. Před 3 dny jsem byla po 14 denní pauze na prohlídce, kdy mi MUDr kontroloval čípek a do kolonky v tehu průkazce vyznacil CS 2 s tím, že je to v kolonce umístění čípku. Prý mám zvolnit a být v klidu, což jsem. Nyní zavádím opět utrogestan a preventivně beru hořčík. Při zavádění utrogestanu je čípek úplně měkký a vzadu. Měkký asi být nemá ale vzadu asi ano? Můj MUDr není zrovna upovidany. Na co se ho nezeptam, to mi neřekne a další kontrolu mám až 30. Měl to někdo taky tak podobně? Musím fungovat doma. Žádné babičky nemám k dispozici.. Jsem nyní ve 21 týdnu. Hrozí mi předčasný porod? S tím označením CS 2?

puhelin
18. kvě 2019

Moje dr. hodnotu CS do prukazky nepise, ale pri kazde prohlidce zavede vaginalni utz a v kratkosti (cca 15 vterin) kontrolovala nejprve srdecni aktivitu a pozdeji meri delku cipku a jaky ma tvar. Okolo 25tt mi rekla, ze mam hodne zklidnit, ze cipek mam pouze 23 mm (mel by byt pry alespon 30 - 35 mm), pozvala si me na prohlidku po tydnu a to uz byl cipek jen asi 20 mm. Dala mi zadanku na cerklaz, kterou mi delali ve 27tt, kdy jsem cipek mela jen necelych 18 mm a branka byla do V rozevrena take uz 17 mm a hlavicka nalehala. Ted jsem ve 30tt, snazim se mit minimalni namahu, hodne lezim a moc se bojim, aby miminko jeste pockalo. Na noc mam dva utrogestany a musim se vyvarovat vsemu, co muze vyvolat stahy delohy (zvedani tezkeho, sex - zadny orgasmus). Na prohlidky si me dr. zve po dvou tydnech. Doma mam dvouletou dcerku, kterou mi pomahaji zabavit manzel po prichodu z prace a ostatni rodina - kdyz ma nekdo po praci volno. Vetsinou jsme ale pres den doma a o vikendu jezdi na vylety.
Pokud s gynekologem neni rec, asi bych zkusila navstivit pohotovost. Udelali by ti prohlidku a treba i tu cerklaz, protoze mas pred sebou jeste hodne dlouhou dobu a nemuzes mit uplne klidovy rezim se starsim ditkem. Pokud je vse po operaci dobre, pousti 3. den domu.

tercasv
18. kvě 2019

V 19tt jsem měla cs 1, ve 24tt cs 2. Doktor mi na to nic neřekl 🙂 teď mám 8 dní po termínu a čípek mám prý ještě vzadu 🙂 myslim si, že předčasný porod nehrozí 🙂

karloskaivet
autor
18. kvě 2019

Mě ani neřekl, že bych měla vynechat sex nebo tak. Pouze že mám zvolnit. Ultrazvuk už mi dávno nedělá, jen poslech srdíčka a vyšetřuje pohmatem... Jinak mi nic není. Nemám žádné bolesti nic...

karloskaivet
autor
18. kvě 2019

Ale teprve 27 jdu na velký ultrazvuk. Objednali mě tak v porodnici, třeba bych mohla uprosit lékaře aby to zkontroval pro klid duše...

puhelin
18. kvě 2019

@karloskaivet Spermie mohou cipek zmensovat, proto se to nedoporucuje.

karloskaivet
autor
18. kvě 2019

@puhelin partner má ochranu z důvodu zavleceni případne infekce....

lery92
18. kvě 2019

@karloskaivet cervix score 2 je ok , čípek má být polotuhý,uzavřeny , nezkrácený, bez naléhání .U tebe byl měkký,což asi ,,zhoršilo " průměr jinak zcela SUBJEKTIVNIHO palpacniho (pohmatoveho ) vyšetření , pro info k porodu potřebuješ cca cs 6

karloskaivet
autor
18. kvě 2019

@lery92 díky. Já se jen vystrasila, protože jsem zkoumala v průkazce, že to CS 2 má být správně někdy až opravdu za 5 týdnu....

karloskaivet
autor
18. kvě 2019

@lery92 a má být teda úplně vzadu? Jak si zavádím ten utros tak mám co dělat abych ho nahmatala....

lery92
18. kvě 2019

@karloskaivet standardně je čípek vzadu.Jen pro zajímavost , když je děloha v RVF (retroverziflexi) je hmatný vpředu .( Stejně ale posuzován jako ,,vzadu" )
Nahmatat čípek můžeš jen z části.Utrogestan se zavádí do tzv klenby poševní a nemám info , že by měl vliv na čípek samotný .Je to syntetický hormon a spíš si myslím má preventivní účinek proti otvíráni .

Zkrátka palp. nález by měl být děloha v RVF/AVF velikost odp.tydnu gravidity , hrdlo měkké , polotuhé , NEZKRACENE , prosáklé , vzadu ...cs 1-4 norma ...čím výš 10 , tím větší pravděpodobnost začátku porodu Ev. to ukazuje zda je žena připravena na vyvolávání apod.Takze toliko .

Strach bych neměla , jak píšu , gynekolog z Prahy napíše CS 2 a ten samý den tě vyšetří gynekolog z Ostravy a napíše CS 1 ...je to velmi subjektivní ... Větší význam má podle mě tzv . Cervikometrie , kdy ti měří čípek USG .Ale to se dělá jen minimálně , pokud se jim palpacne něco nezdá ..
Zkrátka z tohohle stres neměj .

karloskaivet
autor
18. kvě 2019

@lery92 děkuji moc za vysvětlení. Moc si toho vážím 🙂 jinak dnes pro zavádění čípek daleko tvrdší, už není takový.... Rozbredly... Nebo jak to nazvat
😂

lery92
18. kvě 2019

@karloskaivet není zač
tvrdost je spravna jako když saháš na špičku nosu

karloskaivet
autor
18. kvě 2019

@lery92 tak to nevím. Já ho mám 4x zlomený z hazene :D

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru