Antikoncepce ano či ne?
Ahoj holky, nikdy jsem nad tím moc nepřemýšlela a nechávala si napsat HA jak na běžícím pásu a lékaři mě také nikdy moc "nestrašili" riziky, které užívání HA obnáší. Teď jsem však změnila lékaře, který se mnou rizika a možné následky užívání HA detailně probíral a celkem mě nalomil. Mám dilema, jestli se utěšovat tím, že dnes je HA nízkohormonální a tělo to zvládne a dál pohodlně zobat nebo mít trochu starosti s kondomem, ale na druhou stranu snížit riziko trombozy apod.
Jak se k tomu stavíte vy? Berete, přestali jste brát? Pokud vynecháme to, že jste chtěli mimčo, tak proč (už) neberete?
Samožejmě jsem si příbalový leták přečetla, ale ono se moc neliší příbalový leták od sirupu na kašel, kde je také řada vedlejších možných účinků. Jen jsem si to teď víc uvědomila s tím novým dr. 😖
Co jsem během praxe viděla holky po antikoncepci s mozkovýma příhodama, díky nechci.
Takhle ti asi někdo těžko poradí, protože každé tělo reaguje jinak. To ti musí vysvětlit tvůj dr. jaké konkrétně pro tebe mohou být negativní účinky. Já jsem HAK brala 8 let, i když jsem měla onemocnění, při kterém se brát nesmí. To jsem ale nevěděla, a jakmile jsem se to dozvěděla, tak jsem okamžitě vysadila. A otěhotněla jsem hned na první pokus.
@cotty jsem jedna z mála ženských, kterým HA nadělala víc škody než užitku. Kdybych dříve věděla, co mi způsobí, nikdy bych do ni nešla. Po vysazení, jsem měla 2,5 roku nepravidelný cyklus, spojený s anovulací. Což hodně ovlivnilo i průběh otěhotnění. Až se malá narodí, rozhodnu se pro jinou formu antikoncepce - nitroděložní tělísko.
@cotty brala jsem 2 roky, žádná antikoncepce mi nevyhovovala, hladiny hormonů jsou pro mne příliš vysoké, což jsem nakonec ráda, má sestra studuje ekologii a v současné době je hromadné užívání HA závažný problém, hormony se nijak nedají z pitné vody odstranit, tudíž se hladiny, které přirozeně požíváme všichni denně z potravy stále zvyšují a je prokázáno, že tyto hormony snižují kvalitu spermatu u samců, nadprodukci samic u zvířat (viz ryby v řekách - nedostatek samečků způsobený hormonálním tlakem na vývoj jedince apod.). Je velmi smutné, že ženy se na tuto problematiku dívají většinou jen ze svého pohledu a málokterá se zajímá o své vlastní zdraví a rizika NÚ, natož pak o to, jestli doslova nenačůrá do vody ročně moc hormonů a její manžel/syn je pak chudák vypije, pak narůstají problémy s otěhotněním (samozřejmě se nesnažím tvrdit, že HA je jedinou příčinou v dnešní době). Nemluvě o faktu, že mám 2 kamarádky, které otěhotněly přes poctivé užívání HA, lékař na to jedné řekl: "no to se nedivte, stává se to zatím ojediněle, ale takových případů bude přibývat, když to máte v těle od dětství, tak riziko rezistence je prostě vyšší..." takže asi tak. V okolí mám spoustu kamarádek, které HA neberou, dokonce jsou to spíše výjimky, pokud berou, za což jsem z pohledu svých dětí do budoucna ráda, ne nadarmo se studuje, proč ve vyspělých zemích lidstvo ztrácí schopnost přirozené reprodukce...
Brala jsem dost dlouho, přestala jednou, protože nebyl partner, ale pak se k nim zase vrátila... a definitivně jsem s ní skončila, když jsme se začali snažit o potomka a dlouho trvalo, než se tělo srovnalo. Trochu jsem o tom načetla a už brát nebudu. Pokud jsme nechtěli počít,používali jsme kondom a v pohodě, teď se zase snažíme o druhé, takže bez 😀 Ale k HA už se vrátit nechci.
Brala jsem 8 let a nepociťovala jsem žádné negativní účinky. Až jsem jednou skončila v nemocnici s trombózou a nemohla si sama dojít ani na záchod. Od té doby to byl pro mě strašák. Teď se už 3 roky snažím otěhotnět a nejde to (ani IVF). Diagnostikovaný problém je sice u partnera, ale vzhledem k nezdařeným IVF přikládám vinu i antikoncepci. Navíc, a to jsem si uvědomila až s odstupem času - pohlavně přenosné nemoci. Nechápu, jak jsem mohla nepoužívat kondom! Když jsme rodinu ještě neplánovali, řešili jsme to přerušovanou souloží. Pokud bych teď byla zpět ve věku,kdy jsem ještě neměla manžela - ze začátku známosti určitě kondom (dneska je těch nemocí tolik...) a poté, co by prošel nějaký čas a kondom by nevyhovoval a byla by i ta zdravotní důvěra, tak přerušovaná soulož. A taky souhlasím s maki73, hormony ve vodě, snižování plodnosti....
Až jednou budu mít dceru, jedinou osvětou pro ni bude kondom - že mi přijde domů v 16 těhotná, to zvládneme, ale pokud mi přijde domů nakažená smrtelnou pohlavní nemocí....
Brala jsem skoro 20 let, když nepočítám přestávky při těhu. Sice mi nijak neuškodila, ale právě mě taky hlodá svědomí, jestli je to nezávadné do sebe cpát každý den, proto jsem vysadila a nehodlám se vrátit. Akorát manža s tím má problém, protože se bojí, aby nebylo další mimi, ale já mu vysvětluju, že 20 let jsem se chránila já a dalších 20 let je zase řada na něm. 😀
Brala jsem kvůli hormonálním problémům 3/4 roku, měla jsem z toho rozhozený organismus dalšího 3/4 roku, problémy to ještě prohloubilo. Nakonec mi později zjistili trombofilii a hormonální léky do mě už nikdy nikdo nedostane.
brala jsem asi 5let a tehdy jsem byla i celkem spokojená, ale po vysazení jsem se najednou cítila jako bych byla o X kilo lehčí, pak se přidaly menší poruchy soustředění (tenkrát sem dělala VŠ-takže sem to poznala velmi rychle), změny nálad, dlouho mi trvalo, než sem se dostala do normálu. pak sem jí po letech z blbosti zase nasadila a děs běs (bolesti hlavy, špinění, celkově jsme se cítila hrozně). Už nechci HA ani vidět. Jako zdravotník znám všechna pro a proti a už fakt nikdy více. Lituju, že jsem kdy vůbec brala, ale tehdá mi to přišlo, jako nejlepší řešení) 😒
Já jsem HA brala před prvním těhotenstvím 3 roky. Po prvním porodu 2 roky a po druhém rok. Mám křečovité žíly a po po 3 porodu jsem už nechtěla nic riskovat a HA nebdru.
@pavlapl @veruska007
jenže jak to řešit dál? Jak se chráníte? HA už nechci vůbec (sestra měla krvácení do mozku a já jsem přesvědčená o tom, že to měla na svědomí HA, i doktoři si to "mimo" záznam taky mysleli), z tělíska mám strach (špatné zkušenosti v okolí), na plodné a neplodné dny moc nevěřím (hlídala jsem to, když se se snažila otěhotnět, respektivě věřím, že tak lze zvýšit pravděpodobnost otěhotnění), kondom by šel, ale né vždy, na přerušovanou soulož už "dojelo" lidí a teď babo raď. Kdyby bylo čtvrté, nebyl by to konec světa a prostě by bylo, jen už by to bylo husté... Ono vlastně už i to třetí byl nadplán, i když moc příjemný, ale museli jsme to oba trochu rozdýchat 😀
Taky tohle řěším...Jsem po druhém porodu. Prášky už brát nechci a s tělískem v mém okolí také nejsou zrovna dobré zkušenosti....Tak nevím...
@evulina77 Mám nehormonální tělísko plus používáme kondom. Do hormonálního tělíska bych taky nešla (pět let nemenstruovat mi opravdu přirozené nepřijde). Jediné negativum u tělíska je jeden den brutálně silné ms... ale nic lepšího jsem nevymyslela.
HA jsem brala asi 3 roky, tak rok, dva před těhotenstvím jsem vysadila, protože jsem došla k názoru, že to není nic dobrého. Před a po prvním těhu jsem počítala dny a v plodných dnech kondom, vycházelo to dobře, otěhotněla jsem, až jsem chtěla. TeĎ už se ale bojím víc, takže převážně kondom. Šla bych i do sterilizace, ale nechce se mi pod kudlu.
@cotty podle mě se rizika HA podcenují....za mě 17ti lete holky, at si nechají vyšetřit srážlivost krve a pak at berou antikoncepci....pokud jim bude přes 20let a budou mít stáleho partnera, at se chrání partner....ale rozhodne nedoporučuji brát antikoncepci dlouhodobě roky....proč asi přibylo nádoru prsu?? vždyt tělo ládujeme hormony....mužeme se uklidnovat že je to minimální množství, ale je to pouze tah firem....je to pořád akové množství, ktere dokonale zblne vaše tělo tak, že neotěhotníte.....dlouhodobe užívání si spočítejte kolik hormnu do sebe ročně dostanete....
za mě zbytečně rozhodně nepodcenovat a pokud není holka ve věku 15 až 20let, tak proste nebrat.
Pokud máte stáleho partnera, informovat ho o om, že HA brát nechcete a at se chrání zase chvíli on.....
@veruska007 bacha i na tělísko neb tam mechanicky dráždí a můžou se tam bunky zvrhnout v nádorové....
když budeš mít místo na ruce a budeš ho tam každý den dráždit, jak to asi dopadne??? moc dobře ne...takže bacha i na nehormonální tělíska.....
mě přijde nejspolehlivejší prezervativ plus plodne a neplodné dny....
Nebrala jsem, neberu a brát nebudu - z přesvědčení, kvůli zdraví, ekologii, budoucnosti...Je více možností😉 A jsem ráda, že ještě existují lékaři,kteří jen neinkasují z předepisování HA a ještě mají opravdu na 1.místě jiné hodnoty- super - změnila jste dobře!😉
@cotty Já brala 8 let před otěhotněním, jenže po vysazení obrovské problémy s cyklem - měla jsem je anovulační a strašně dlouhé, trvalo to, než se mi to upravilo. Takže já už HA nikdy nechci brát. Jediná výhoda byla, že jsem měla pěknou pleť. Teď jsem už zase jako puberťák, ale radši použiju make up 😉
Taky bych připojila svou zkušenost. Moje tchýně zemřela ve 43 letech na rakovinu prsu. Rok a půl poté co ji rakovinu diagnostikovali a lékaři připustili, že rozvoj rakoviny mohlo podpořit dlouhodobé užívání HA.....
Děkuji za reakce. Problémem nad kterým teď uvažuji je spíš, jak se chránit jinak. Děti nemám, takže tělísko nepřipadá v úvahu, přerušovaná soulož, plodný dny, ani ve spojení se spermicidními krémy ve mě důvěru nebudí. Zbývá pak už jen kondom s rizikem prasknutí a následný Postinor, který asi bude taky dobré svinstvo. Je mi jasný, že s tím, že kondom praskne do toho jdu a ta šance je malá a stejně tak se mi může stát, že si zapomenu vzít prášek. Jen u té HA se mi zdá, že to mám tak nějak víc pod kontrolou 😉
@shine2015 Pracuji ve farmacii a určitě nejsem zástáncem chemie- řídím se heslem :všeho s mírou. Myslím si, že HA je není zase tak dlouze užíváný přípravek generacemi žem, abychom mohli s jistotou prohlásit, že je bezpečná....Moje zkušenost je taková, že mě HA dost psychicky ovlivňovala-negativně. Bez ní se cítím svobodná a více jako žena a u toho bych ráda zůstala. Můj muž s tím nemá problémy. Za nás tedy kondom, plodné a neplodné dny a někdy i spermicidní přípravky . Mezi první a druhou dcerou (2 roky) jsme to takto dělali a otěhotněla jsem zcela plánovaně. Hned po měsíci,co jsme se rozhodli mít druhé dítě. 😉
Taky jsem pro jinou metodu než HA.

@cotty Beru asi 8 let a zatím hodlám brát dál. Rizika znám od naprostého začátku, přečetla jsem si příbalový leták, hledala informace a rizika jsou pro mě zatím stále přijatelnější než neplánované těhotenství. Jiné formy antikoncepce mi nevyhovují.
Přiznám se, že mi připadá trochu pozdě ptát se na to po letech braní.