Psychické a trávicí problémy po vysazení antikoncepce. Máte zkušenost?
Ahoj, tak už si jdu pro radu i sem, protože jsem už docela zoufalá. Před dvěma týdny jsem vysadila antikoncepci (kroužky Teyla) - vysadila jsem z důvodu postupně zhoršujících se nálad od začátku braní HA. Antikoncepci jsem brala 7 měsíců a hned od začátku jsem měla dny, kdy jsem byla schopná na dovolené celý den brečet a mít úzkost, depresi bez důvodu...toto období se střídalo s obdobím klidu a pohody, takže jsem si myslela, že si prostě musí jenom antikoncepce sednout. Každopádně došlo to do stavu, kdy jsem měla tuto samou úzkost 3 dny v kuse a tak jsem po domluvě s gynekoložkou vysadila. To jsem bohužel ještě nečekala co může přijít. Po vysazení se mi totálně pokazila psychika. Neskutečné výkyvy nálad - úzkosti, deprese, poruchy spánku, nadprůměrný stres - vždy bez důvodu, bez strachu z budoucnosti, minulosti atd..prostě se to děje. Je to druhý týden od vysazení a řekla bych, že se situace zlepšila tak o 1%, i lidi okolo mě mi to říkají, ale za mě to stále není OK. Za dva týdny jsem zhubla už 4 kila a mám pocit, že stále hubnu, i když už jím skoro normálně. Momentálně se mi už 3 dny děje toto - večer v pohodě usnu a ráno se brzy probudím, většinou okolo páté, ihned mě zavalí neskutečné horko, bolest v žaludku a úzkost, ale děje se to hned po probuzení - většinou pak znovu už nezaberu, do toho se mi pořád střídá chuť k jídlu - jednou jím v pohodě celý den a mám hlad a další den mě bolí žaludek a jídlo do sebe dostávám pod tlakem.
Jak říkám, přijde mi najedu stranu ještě brzo řešit to s doktory, protože si myslím, že mi všichni řeknou, že tomu mám dát ještě aspoň měsíc čas, ale zároveň nevím co mám dělat...
Nikdy jsem předtím žádnou psychickou poruchou netrpěla, milovala jsem jídlo a spánek a tohle je úplný opak mě...
Prosím tedy o radu, stalo se vám toto někdy? je možné, že se to po vysazení stane, když je tělo prostě mega rozhozené?
Antidepresiva a podobné léky, zatím opravdu brát nechci - i když mi není dobře, beru to jako další zátěž na tělo a opravdu si nemyslím, že můj stav je způsobený mojí hlavou, ale hormony..hlavně si nemyslím, že mám až takový stav, abych brala tyto a podobné léky...
Předem děkuji moc za každou radu a odpověď! Hezký a pohodový den všem.
Já jsem měla po vysazení antikoncepce to samé. A vlastně, když jsem ji brala, nebylo mi tak zle jako potom, co jsem ji přestala brát. Nálady se mi zhoršily, měla jsem takové zvláštní stavy, normálně jsem si myslela, že mám tetanii nebo něco podobného – zkrátka jsem měla panické ataky. A to se mi dělo několikrát denně.
Samo se mi to po nějaké době tak nějak srovnalo, nepotřebovala jsem odbornou pomoc, ale rozhodně to není ostuda, pokud máš pocit, že tobě by to mohlo pomoct.
Dobře, děkuji moc, za odpověď - ráda slyším i to, že se to časem zlepšilo samo, já tam upřímně malé zlepšení vidím a jak říkám, jsem schopná s tím fungovat - chodit do školy, vstát z postele atd..jen s tím jídlem se to dost střídá, takže právě proto chci ještě s antidepresivama počkat, přeci jenom je to 10 dní, samozřejmě pokud můj stav ani za 3 měsíce nebude OK, už asi budou na řadě antidepresiva nebo psycholog. Doktorka mi taky doporučila nechat si udělat krevní testy na hormony, tak to asi vyzkouším a uvidím zda jsou hormony příčinou...
Ještě jsem se chtěla zeptat, za jak dlouho se Vám to cca srovnalo? Děkuji
Dobře, děkuji moc, za odpověď - ráda slyším i to, že se to časem zlepšilo samo, já tam upřímně malé zlepšení vidím a jak říkám, jsem schopná s tím fungovat - chodit do školy, vstát z postele atd..jen s tím jídlem se to dost střídá, takže právě proto chci ještě s antidepresivama počkat, přeci jenom je to 10 dní, samozřejmě pokud můj stav ani za 3 měsíce nebude OK, už asi budou na řadě antidepresiva nebo psycholog. Doktorka mi taky doporučila nechat si udělat krevní testy na hormony, tak to asi vyzkouším a uvidím zda jsou hormony příčinou...
Ještě jsem se chtěla zeptat, za jak dlouho se Vám to cca srovnalo? Děkuji
@svatkovalucka Dobry den,zazpívala jsem uplne to samé, az ataky jsem mela. Taky mi byli předepsaný antidepresiva, ale nebrala jsem je.. Zvládla jsem to bez nich. Teď si tím procházím ,uz 3 mesice a je to omnoho lepší jak na začátku,rozhodilo mi to i stitnou žlázu a krev na hormony si udelejte.I gynekolog mi to potvrdil a vysvětlil co se vlastně stalo a ano srovna se to 3-6 měsíců nekdo i dyl. Ja teda beru homeopatika . Klidně mi napište jestli chcete. Přeji hodně sil

Já bych řekla, že hormony ti sice psychiku rozházely, ale už je čas i na ty antidepresiva, případně pokud nechceš tak alespoň soustavnou terapii u psychologa (1x týdně, ne jednou za měsíc)