Autosedačka Reemy fix 9-36 kg
Zdravim, mozna se to tu uz nekde probiralo ale ja bohuzel nic nenasla. Ma tu nekdo prosim nejakou zkusenost s rostouci autosedackou Reemy fix od 9-36kg. Uvazujeme o jeji koupi ale bohuzel jsme nenasli zadnou recenzi.
Moc dekuji za reakce
@zelenaesmolda Vidíte, zrovna Spinka je dle mého báječná sedačka za ty peníze, vhodná volba.
Jak píšete, já též často rostu nad tím, když někdo kupuje starší autosedačku, kdyby starší kočárek, tak co... ale sedačku, když člověk neví, co to má za sebou? ☹
Tady máte video z testu naší sedačky:
je tam krásně vidět, jak ta hlava neudeří, nezlomí se, test je proveden při 90km/h, norma dává 50 km/h.
Viděl jsem též test při 100 km/h a ta sedačka vypada zcela netknutě. A pak jdete lupou, mikroskopem atd... Plasty popraskané, polystyrenové voštiny rozlámané, pásy protáhlé o 10 cm na jednom metru, tedy sedačka po smrti. A jak vypadá? Jako by jí nic nebylo ☹.
Ale je to tak, že kdo chce dobrou sedačku, vybere si, kdo to neřeší, tak může též někdy být smutný...
@zelenaesmolda Jinak nemáte pravdu, že se I-Size týká pouze sedaček proti směru jízdy, to byla pouze první fáze několik let zpět.
Dnes máte již ve všech kategoriích I-Size a přitom nikoliv proti směru jízdy:
například od roka: https://www.kocarky.cz/britax-romer-trifix-2-i-...
nebo od cca čtyř let: https://www.kocarky.cz/besafe-izi-flex-fix-i-size
@zelenaesmolda Kéž by to právě bylo tak snadné, že I-Size je pouze o protisměrných sedačkách. Daleko více je I-Size ještě o výrobcích aut, tedy aby výrobci aut dodržovaly úhel sedadla, výšku isofixu vůči sedadlu atd ☹. To vše proto, aby ve všech autech byla garance správného úhlu dítěte atd.. Kdo nemá opravdu auto s homologací I-Size, tak by si vlastně sedačku I-Size neměl pořizovat, protože není zajištěno, že vše bude správně fungovat, že bude správný úhel dítěte vůči sedadlu například. To pak vede k tomu, že padá hlavička, nebo dítě až moc leží. Smůla v tomto je, že I-Size je vlastně fyzicky Isofix, tedy je to plně kompatibilní z hlediska připojení, ale už nikoliv z hlediska toho, jak je to otestováno a kde to má být ☹...
@zelenaesmolda píšeš, jak jsou pultíky nebezpečné, že z nich může dítě vypadnout, když jde auto přes střechu. To je ale i většina sedaček, které mají vlastní pásy z důvodu, že lidi neupravují pásy podle aktuálního oblečení dítěte.
@calta.pavel dotyčnou paní "zelenaesmolda" zřejmě nepřesvědčíte žádným argumentem ohledně sedačky 9-36 kg (a už vůbec ne neznámé značky jako je Reemy, pokud by o ní nebyla zmínka na stránkách ADAC, což není), jelikož ona je tady zarytým odpůrcem této kategorie v každé diskuze a stejně tak je odpůrcem jakékoliv jiné značky než těch tří profláknutých 🙂. Ale k tématu. Tuto sedačku verzi 2019 máme již nějakou dobu protože pro dceru (3r) jsme nechtěli vel. 9-18, resp. v těch vyhlédnutých byla hodně namačkaná, byli těsné a druhou protisměrnou jsme už nechtěli, protože i když máme velké SUV, tak tyto sedačky zaberou hodně místa a do malého auta babičky bychom dvě nedostali, resp. nešlo by bezpečně řídit. A také musíme brát v úvahu, že tu sedačku stejně nebude mít do těch 36kg, protože auto má pouze dva isofixy na tři autosedačky. Tuto nám doporučil prodejce, líbilo se mi, že není tak robustná jako většina v kategorii 9-18 a že je designově jednoduchá. Ten bez. prvek top tether byla pro nás novinka ale v novém autě už tuto možnost upevnění máme. Co mne zklamalo, je sundávání potahu. Prodejce doporučoval čistící pěnu bez sundání potahu, ale pro dítě, které v autě zvrací, je sundání potahu nutnost. Jinak so sedačkou jsme zatím spokojeni i když dle výše zmiňované uživatelky by člověk nejdřív musel s každou sedačkou bourat aby ji mohl hodnotit jako bezpečnou.
@barchen Dobrý den,
tedy potah myslíte, že nejde sundat? Potah sundat jde a docela snadno. Můžete čistit i mokrou cestou, nedoporučuji prát v pračce (aby se nepoškodila koženka), ale napustit si
umyvadlo vodou, nebo ve vaně a vyprat není problém.
Popravdě ani nevím, u jaké sedačky by potah nebyl vůbec sundavací, protože jak píšete, je občas sundání potahu nutnost.
Jak potah sundat? Zde jsem Vám to hned šel natočit na video, jak je vidět, je to otázka chviličky, stačí vědět, kde začít. I v manuálu uvádíme, že je možné potah sundat a prát ručně.
Video zde:
Snad bude nápomocné...
@barchen Kvalitu videa prosím omluvit, je to narychlo natočené, nijak neupravené...
@calta.pavel A můžu seještě zeptat, můžu já jako laik zjistit, co je bezpečné? Máte pravdu, že ze srovnávacích testů mám v hlavě jen zmatek (je tam 5 značek, vždy víc typů, některé vůbec neznám), a když se zeptám v obchodě, obvykle mi k tomu noc neřeknou a nabídnou to nejdražší ☹. A pokud bych opravdu stála o tu protisměrnou sedačku (aspoň na čas), dá se sehnat nèjaká za méně než 10 000? (V obchodě mi tvrdili, že pod 10 neseženu).
Děkuji!
@barchen
ano,jsem odpurce sedacek 9-x kg pro male deti a to z toho duvodu,ze jsou posmerne a pro male miminka a batolata je jezdit v posmeru vyrazne mene bezpecne nez jezdit v protismeru.
Jak jinak chces hodnotit sedacku jako bezpecnou nez ze s ni budes bourat nebo se udelaji crash testy? 🙂
@anuliinka2013 Pardon, mám takto málo informací, abych Vám poradil, například jaké máte auto, kolik lidí bude jezdit, bude sedačka za řidičem, nebo spolujezdcem, máte více děti atd... Zítra mi prosím cca od 10:30 dále zavolejte: 737 680 455, poradíme se.
@calta.pavel Děkuji za video. Potah sundat lze, to už jsme zkoušeli jelikož jsme museli ale asi jsme ho trochu natrhli, musím se lépe podívat, když ho budu upevňovat zpátky, zkusím to podle videa jakoby nazpátek 🙂. Samozřejmě vyprala jsem ho ručně, rychle bez dlouhého máčení právě kvůli té koženkové části.
@zelenaesmolda Jenomže to by si musela být i proti i-Size sedačkám, protože ty jsou také po směru jízdy, stačí je otočit. Není to tolik o sedačce jako o rodičích, kteří to dítě klidně dají v roce po směru byť z jakéhokoliv důvodu. A stejně tak to není o normách, na které se taky pořád odvoláváš. Prostě normy splní téměř všechno na trhu i ty nenáviděné no name sedačky z Kauflandu, viz. komentář od pana Caltu a srovnání se salámem.
@barchen
ano,normy splni ale testy uz ne.
a isize sedacky jsou otocne jenom nektere a taky je pravda,ze ty otocne nejsou tak bezpecne jako ciste protismerne,zadna otocna neprojde Plus testem.Ale porad lepsi vozit v otocne v protismeru nez posmeru.
@zelenaesmolda Máte to trochu pomotané, omlouvám se, že to píšu. Aby se výrobek mohl prodávat a potvrdilo se, že je ve shodě s normou, musí se provést testy. Na základě nich je vystaven certifikát (atest) o shodě s normou a výrobek se může prodávat.
To co popisujete jako testy, to je popravdě daleko mírnější, než jsou testy pro atestaci - certifikaci sedačky. Daleko méně se fyzicky testuje, s pořadím se snadno dokáže hýbat, vnáší se daleko více subjektivních, než objektivních hodnoceních. To co popisujete jako Plus test je žel jen marketing některých výrobců. Pravda je taková, že veřejné testy, tedy například ten Adac, Stiwa, AB+ a další, ti si mohou testovat co chtějí, ale jen do mantinelů normy. Pro odlehčení to přirovnám k autům. Žádné auto nemůže nikdo testovat například na jízdu po vodě, když v testovací metodice není jízda po vodě. Žel testy jsou velice často smutná komedie, vrátím se k tomu, že sedačky s bezpečnostním pultíkem byly dlouhodobě absolutní vítězi testů a přitom realita byla zcela jiná. Před pár lety jsem dával rozhovor časopisu Svět Motorů na téma pásy, že si lidé často kupují různá prodloužení, redukce, bez homologací atd. Mimo jiné jsme mluvili právě o normách, o testech, veřejných testech atd... Samotnému mi bylo dost otevřeno oči, jaké machinace se v tomto ohledu snadno dají dělat. Věřte nebo ne, to co se prezentuje jako testy nemusí být tak úplně vypovídající. Do velké až obrovské míry je to i o tom, že se testuje s panenkami, ne s dětmi (naštěstí 🙂), ale to pak znamená, že vlastně se spousta věcí nedá zjistit. To, co z praxe prodejce autosedaček po bez jednoho roku dvaceti letech vidím, že můžeme mít i super bezpečnou sedačku, ale pokud se v ní dítě necítí dobře, tak může být sedačka kdovíjak bezpečná, ale když v ní dítě odmítá jezdit, nebo v ní vymýšlí všechny jiné polohy, než kdy je ta sedačka bezpečná, tak je taková sedačka vlastně bezpečná?
Krásný příklad je historie cca 4 roky zpět, kdy Britax Römer uvedl sedačku Kidfix XP SICT, byla to absolutní bomba po straně bezpečí, v této kategorii neměl ani adekvátního soupeře, Cybex, BeSafe a ostatní byly dááleko za nimi. Všechny testy to potvrzovali s výrazným náskokem. Tato autosedačka se okamžitě začala prodávat. A co se nestalo po cca 1,5 měsíci? Najednou kvanta žádostí na vrácení, kvanta jich bylo na inzerátech a najednou lidi jezdí do prodejny, že asi udělali chybu, že je možná bezpečná, ale dítě v ní nedokáže jezdit. Co se tehdy stalo? Römer to přepískl, udělal tu sedačku příliš pravoúhlou, což jim v testech pomohlo, ale jak jsem již psal výše, testy nejsou vše. Dítě usne, hlava jde dopředu a v případě nehody zde máme jasně fatální následky. Tato sedačka i po napolohování bylo ve většině aut v pravém úhlu. Takže sice jsme tu papírově měli nejbezpečnější sedačku, ale reálná bezpečnost velmi malá.
Myslím, že se tato diskuse začíná točit v kruhu, navrhuji ji ukončit, případně vést pouze k originálnímu tématu.
@barchen jasná věc. Kdyby byl problém, dejte vědět, výše je na mě telefon někde.
@zelenaesmolda Plus test, to je čarovné zaklínadlo staré tak 4 roky, něco jako ekopotravina. Nic neříkající marketingový název. Na německém webu je jeden článek o tom, proč je tak sakra těžké dosáhnout této "certifikace". On to vlastně částečně zmínil i pan Calta. No nic, diskuze je o něčem jiném.
@calta.pavel Škoda, že jste tuto diskuzi nerozproudil půl roku zpátky. Řešila jsem co koupit po be safe protismer do 18 kg. Dítě 3,5 roku naprosto nezralé na autopas. V obchodě jsem narazila na Rémy, která je mega prostorná, zamlouvala se mi, ale dva prodejci mi k ní nebyli schopni nic říct ,krom toho, že je od českého výrobce. Na internetu se mi nepovedlo nic vyšťourat. Krom asi tři pozitivních recenzí. Možná by to chtělo, alespoň nějaký web s odkazy na testy
Možná nyní již možná je , ale v lednu jsem nic nenasla a to jsem se celkem pidila. Nakonec máme další protismer do 25kg . Myslím, že vaše sedačka by krásné mohla doplnit díru na trhu pro děti, které vyrostou z protisměru. A mezi 3-4 rokem je ještě brzo na přechod do autosedačky jen na autopas. Hledáním takové autosedačky jsem u první dcery proseděla hodně hodin u internetu a nenašla. U druhé dcery to bylo naštěstí jen o tom smířit se s tim , že koupíme další drahou sedačku. 🙂 A za rok dva budeme pořizovat další kategorii.
@calta.pavel mohu vás poprosit o odkaz na letní potah? My sedačku kupovali v březnu 2018, jediná výhrada kterou za tu dobu používání k sedačce mám je ta, že po pár měsících nám přestala pískat když se rozepne pás vím mohli jsme to reklamovat či jinak řešit ale bohužel bez sedačky být nemůžeme a tak jsme se s touto maličkostí smířili. Každopádně musím říct že v sedačce už jsme vezli i starší děti než je náš synek a vždy byly maximálně spokojené co se po komfortní stránce týče.
Synkovi jsme sedačku pořizovali když mi bylo půl roku páč se do vajíčka nevešel. Vybírali jsme dlouho ale tahle sedačka splnila vše co jsem očekávala a jako bonus uvádím že o proti jiným výrobcům rostoucích sedaček nemusím přehazovat pás aby dítě u krku neřezal. Za můžeme jen doporučit
@lucka1606 Dobrý den,
například zde: https://www.kocarky.cz/reemy-letni-potah-na-ree...
Co se týče pískací spony, ano, v první várce jsme vyzkoušeli technologii, která prostě není tak ještě zralá, aby fungovala léta v kuse. Brali jsme to tak a lidem říkali, že to pískání je na dobu, aby se to dítě naučilo, že to po pár měsících přestane fungovat. Nakonec jsme se rozhodli, že verze 2 již toto mít nebude, protože víme, že ke spoustě lidem se informace o omezené době pískání ani nedostala.
Jsem rád, že jste spokojeni 🙂
@ada22 Nojo, víte, že je zde na modrém koníku nějaká diskuse na téma naší autosedačky jsem zjistil teprve pár dní zpět 🙂. Co se týče webu, soustředili jsme se nyní primárně na vývoj verze 2, nyní přijde čas na ten web. Raději jsme zvolili přístup udělat skvělý produkt, než skvělý web bez skvělého produktu 🙂.
@calta.pavel Jasně , jen je to škoda, ona by možná stačila jednoduchá prezentace sedačky odkazy na testy. Případně ukázky z výroby a vývoje. Kontakt přímo na vyrobce. Vlastně jsem sedačku nekoupila jen proto, že jsem k ní nenašla nic konkrétního a bála se , že se může jednat o výrobek z Číny nebo dovoz z Polska. Ale i tak palec nahoru za sedačku do které se naprosto pohodlně vejde 18 kg dítě. Protože do zbytku posmernych sedaček, které jsou do 25 kg na pětibodový pás se dcera vůbec nevešla.
@ada22 Chápu...
Ono i my tu sedačku vyrábíme v Číně, není reálné, aby si dneska někdo sám vyráběl autosedačky, protože nejlepší technologie k tomu jsou jen asi na třech místech na světě, 2 jsou v Číně, jedna je v Polsku 🙂. Ale jo, je rozdíl v tom, kdy se jedná o noname čínskou sedačku, nebo naší, kde máme vlastní vývoj atd...
Je to v sedačkách dneska velmi divoké, protože i díky serverům typu aliexpress, alibaba a dalším se sem dostane spousta věcí, které jsou v různé a hrozné kvalitě. Dneska může i tímto způsobem být každý dovozce / výrobce, ale:
Většina lidí netuší, co vše musí být splněno a hlídáno při výrobě.
Například při zpracování plastového granulátu, tedy na plastové součásti, zda je zaručena správná suchost / vlhkost granulátu, zda je granulát po tavení vakuaizován, zda, jak a po jaké době je výlisek vyňat z formy, zda stydne šokem, nebo pozvolna atd... To vše musíme jako výrobci řešit, většina to neřeší, ale my si za tímto vším stojíme, že je správně. To jen například.
Jak jsem psal výše, testy jakože Adac atd... Tam není reálné se dostat, to je prostě o penězích, o tom, že účast v testu stojí v desítkách milionů korun, což my raději peníze vrazíme do vývoje.
Kdo se na ty sedačky podívá a porovná je s dalšími sedačkami na trhu, uvidí pak ty rozdíly a nechá si to vysvětlit. To je to, co můžeme dělat, ale zaplatit si účast v nějakém Adacu neumíme, toť ten důvod, proč jsou tam stále ty samé firmy. Ale ano, souhlasím, že neexistence webu nepomáhá 🙂. Dořešíme,.
@calta.pavel dobrý den, narazila jsem na Vámi propagovanou autosedačku a moc se mi líbí. Problémem však je, že bychom ji koupili synovi, kterému je 9 měsíců, ale vajíčko už je mu malé (má 10kg a 75 cm, pláče tam). Myslíte, že je to rozumne řešení? Případně mohla bych požádat o radu? Co byste doporučil?
@markovaa92
podle ceho usuzujete,ze je mu vajicko male?na takhle male dite je vzdycky nejbezpecnejsi vajicko,pokud opravdu vyrostl z vaseho vajicka je lepsi poridit vetsi,popripade pokracovaci sedacku 0-18,ktera se da do tech 18kg dat do protismeru.Sedacky 9-36 dobra volba nejsou,moc kompromisu diky velkemu vahovemu rozpeti,navic posmerna sedacka neni pro takhle male dite bezpecna.Dulezite je taky jestli vase dite sedi,nesedici dite by v pokracovaci sedacce byt nemelo i kdyz jsou oznaceny od narozeni.
@markovaa92 Dobrý den, jen pro rekapitulaci, do vajíčka se nevejdete znamená, že Vám již kouká hlava? Po úroveň obočí hlava z vajíčka koukat může. 75 cm a 10 kg by dítě mohlo jít do větší sedačky z hlediska legislativního, moje doporučení je ale vydržet ve vajíčku co nejdelší dobu, nebo nyní přejít do sedačky proti směru jízdy, která se může časem otočit po směru jízdy. Například Romer Dualfix M I size.
Troufnul bych si odhadnout, že většina dětí okolo tohoto věku v autě brečí, nudí se, nevidí atd... Je to období, které je nutno překonat, trochu pomůže pak provoz po směru jízdy, ale jen kvůli tomu měnit nyní není možno doporučit.
Prosim dále uzivatelku zelenaesmolda, aby trochu mírnila své komentáře. Nejde říct, že všechny sedačky 9-36 jsou s mnoha kompromisy, myslím, že tu naší sedačku jste v životě neviděla, nebyla jste přítomna u testů atd... Stejně tak nemáte pravdu, že do 0-18 kg nesmí dítě, které nesedí. Víte, matete tím lidi zde, byť to asi zle nemyslíte.
@calta.pavel
ja nerikam,ze tam dite NESMI ale ze pro nesedici dite je vhodnejsi vajicko.
Me je jasne,ze vam jde o to,sedacku hlavne prodat a tudiz budete tvrdit, jak je uzasna ale sedacky 9-36kg jsou plne kompromisu jinak by nemohly byt vhodne pro mimino-skolaka ze?Je to asi jako si koupit papucky v prvni tride a cekat,ze vam budou sedet do puberty...
@zelenaesmolda
Dle mého, nezlobte se, nechápete to a Vaše přirovnání s boty je mimo.
Vysvětlím znovu:
Nechci, abychom si říkali, zda je protisměrná, nebo posměrná sedačka bezpečnější. Toto není téma, je jasné, že protisměrné řešení je pro děti bezpečnější, hlavně v případech, že se skutečně dítě například v devíti měsících již do vajíček nevejde.
Pokud píšete, že 9-36 kg mají mnoho kompromisů, tak s tím možno souhlasit u velké části těchto sedaček, není možné takto souhlasit v případě naší sedačky. Pokud nedoporučujete 9-36 kg, pak alternativa je 9 - 18 kg, tedy od cca roku do cca 3,5-4 let, dle velikosti dítěte. Co je dle Vás po této sedačce jako ideální nástupce? Naopak se všemi výrobci se shodujeme, že kategorie 9-18 kg je u konce, nemá budoucnost. Celý trabl je v tom, že nástupce kategorie 9-18 kg je kategorie 15-36 kg a zde je dítě uchycené již pouze tříbodovým pásem, tedy pásem auta.
Doufám, že se shodneme, že tříbodový pás je daleko méně pohodlný pro dítě a zásadně méně bezpečný, protože dítě není tak dobře drženo, není uchycena tak velká plocha těla atd... Zde se například podívejte na to, jak se dítě chová 4 roky při čelním nárazu, když je uchycené pásem auta:
a zde
https://www.youtube.com/watch?v=qFX5_NEhlyE na naší Reemy sedačku, což je v současnosti jediná sedačka na trhu, která má test (provedený v ČR) na uchycení pětibodovým pásem pro dítě 6 let a 25 kg.
Vemte v potaz, jaké asi půsůbí ne jednotlivé části těla síly, hlavně na oblast krku, klíční kosti atd... Podívejte se na to první video, jak je tělo zcelé zkroucené.
Právě kategorie 9-18 kg je nyní kompromis, protože většina lidí si pak koupí tu 15-36 kg, kde na několik let výrazně klesnou v bezpečnosti.
Proč je tedy naše sedačka až do 36 kg, důvod je ten, že je mnoho rozumných rodičů, kteří právě chtějí děti na pětibodových pásech mít co nejdéle. Životnost sedačky je 6 let, tedy pokud máme 4,5 roku staré dítě, tak do cca 11 let ta sedačka vydrží. Tedy 2 roky ještě na pětibodu, dále již na tříbodovém pásu, kde jsme navíc vymysleli ochranu klíční kosti a mezinožník, který drží pás na svém místě, dítě nemá tendenci si jej přetahovat přes břicho atd.
Píšete o těch botách, jasně, boty a sedačka jsou něco jiného. Každopádně spíše bych užil přirovnání třeba s nastavitelnou židlí - na stejné židli může sedět dospělák i dítě, záleží na nastavení, stejně tak je nastavitelné sedadlo v autě pro různé osoby, stejně tak třeba pásek na kalhoty, též nastavitelný dle konkrétní osoby a může s Vámi růst.
Samozřejmě u autosedaček toto musíte řešit konkrétními díly, není možné si říct, že ta sedačka pro šestileté a roční dítě vypadá stejně, jsou tam vložky, které se časem vyndají, jsou tam posuvné díly, které postupně více otevírají sedačku atd. Opět usuzuji, že jste tu sedačku neviděla, proto vaše hodnocení.
@calta.pavel
Neříkám, že vajíčko už mu je úplně malé. Spíš hodně těsne a nepohodlné. Syn je opravdu větší a pláče už při usazení do vajíčka ještě doma. Kouká mu jen kousek hlavy, ale pásy začínají už mírně pod rameny.. Uvažujeme o sedacce 0-18,ale všichni nám ji rozmlouvaji s tím, že jak jsou vhodné už od narození, tak pro větší dítě už jsou opět těsne. Vzhledem k tomu, jak syn pribira si neumím představit, že teď koupíme sedačku 0-18 kg a v jeho např 15 kg budeme kupovat další, protože už bude těsná. Navíc, když podle mě syn dosáhne 15 kg poměrně brzy. Je to opravdu velká investice. Samozřejmě mi jde o bezpečnost, ale téměř nikam nejezdime. Pouze k lékaři, což je cca 15 min cesty.
@zelenaesmolda
Chápu, že jste zastankyne protismernych sedaček aspoň do 15let věku dítěte, ale v tomhle jsem za jedno s @calta.pavel. Netvrdím, že to není to nejbezpečnější, ale každopádně jde opět o velky hit, stejně tak (jak bylo receno) svého času pultikove sedačky a stejně tak, jak je teď moderní barefoot (když už prirovnavate k botam). Nechci vozit velké dítě tak, aby koukalo x let do sedačky a mělo před ní zhroucene nožky.

@calta.pavel
tak pultiky jsou nebezpecne protoze z nich dite pri prevraceni vypadne kdyz ho nedrzi zadne pasy,podle i-size je zakazana zcela logicky protoze je 9-X kg a je posmerna coz podle isize nejde,musi se vozit do 15m v protismeru.
Me upllne vytaci ty inzeraty nekde na bazarech "koupim sedacku pro kluka,levne".
J
a jsem to blbe napsala,jasne,ze normu splni nejlevnejsi sedacka z Tesca ale pak uz nesplni dodatecne testy coz pro me je dulezite.Koupila jsem Joie spin,vim,ze neni z tech top znacek ani modelu ale chtela jsem vozit v protismeru a bohuzel nemam finance na Axkida nebo jinou sedacku za 14k 🙂