icon

Je bezpečné poutat dítě velkým pasem v autosedačce?

leninka800
27. led 2022

Ahoj maminky.
Chci se zeptat na poutani ditete v autosedacce.
Mam syna 2,5 roku. Je to kus chlapa a ma 20kg. Mame autosedacku a stale ho pasame vnitrnima pasama. Uz to jde, ale z tezka zapnout a pasy uz nejdou povolit.
Je mozne maleho v sedacce pripoutat uz velkym pasem od auta nebo ne? Je to pro nej bezpecne a muze se to vubec?
Moc diky za odpovedi a zkusenosti 🙂

Strana
z2
leninka800
autor
28. led 2022

Proste to asi vypada na novou sedacku :/ Mate nekdo tip na lepsi, prostornejsi pro vetsi ditko? 😀

mdch91
28. led 2022

@leninka800 klippan wego napr. Bocni ochrana uplne nekde jinde nez u tohohle. A roste do sirky, coz presne potrebujete.

maudd
28. led 2022

@leninka800 taky hlasuju za klippan.

jolana24
8. únor 2022

Klippan Wego je super, ale do sedačky fakt poutat zásadně bez bundy. Je to obrovskej rozdíl.

blondynka400
8. únor 2022

@leninka800 v bundě (ani když má pod tím jenom tričko a jedeš jenom kousek) dítě do sedačky nikdy nedávat. Stejně tak by jsi ty neměla v bundě nikdy sednout za volant. Ta sedačka dítěti evidentně moc nesedí, pás vede nad ramenem výše, než by měl (buď to dej dolů a nebo je zatím malý na výšku). Jinak moje starší byla cca od 2,5 let připoutaná pouze pásem auta, ne kvůli váze, ale kvůli výšce a problém to "nebyl". V té době protisměrné teprve začínaly a popravdě i kdyby byly více, přijde mi to pro ty větší děti hlavně s dlouhýma nohama šílenost.

blondynka400
8. únor 2022

@leninka800 za mne Cybex, v řadě 15-36. Navíc tam se dají pak sedačky rozebrat na jenom podsedák, který se dá dát do isofixu (což jinak bude shánět dost často). S postavou kluka budeš mít pak problém s každou sedačkou, už se do ní nevejde, ale na sezení bez sedačky nebude mít výšku a poloha pásu pro něj bude nebezpečná. A podsedák bez isofixu je nevětší hrůza, co může být....

marge_s
8. únor 2022

@leninka800 drcnout do tebe muze nekdo i kdybys sla jen preparkovat. Zimni bunda takhle blbe, pas blbe-ma ho u krku, “jenom do obchodu” blbe. Neber tu autosedacku jako nutne zlo, ale jako neco, co ti muze zachranit dite. 🙂 https://auto-mania.cz/davate-dite-do-autosedack...
Pekne pokoukani na ty crashtesty.
A taky hlasuju pro cybex 🙂 lehke, prakticke, bezpecne. 🙂 stastnou ruku pri vyberu!

skarol
9. únor 2022

@blondynka400 Klippan Wego není potřeba rozebírat na podsedák. Je totiž rostoucí do výšky i do šířky a měla by díky tomu vydržet do 150 cm.

mdch91
9. únor 2022

@skarol presne tak, skoro se do ni nacpu a mam 55 kilo a 164 cm

blondynka400
9. únor 2022

@skarol měla by, to je správné podmiňovací způsob. Bohužel realita je dost často jinde a to i u této sedačky (a není jediná, která roste jak do šířky tak do délky). Já to třeba nikdy nepotřebovala , ale robustnější děti prostě mají problém, ať je sedačka sebevětší. Navíc i když se do ní dítě "vecpe" o bezpečnosti nemůže být řeč....

skarol
9. únor 2022

@blondynka400 proto jsem to "měla by" použila. To už se dá odhadnout podle růstové křivky jestli dítěti sedne nebo ne. Každopádně podsedák by měl být krajní nouzové řešení.

mdch91
9. únor 2022

@skarol asi tak no, radsi koupim sedacku, ktera se tvari jako takova, ze vydrzi co nejdele to pujde a dite tam bude mit co nejdele chranenou hlavu nez neroustouci cybex kvuli podsedaku s isofixem, ktery se pripadne da koupit za par stovek, kdyby se nahodou stalo, ze ho to dite nekdy kvuli vysce bude potrebovat

blondynka400
9. únor 2022

@skarol vzhledem k věku tvých dětí chápu, že chceš něco odhadovat podle růstové křivky. Jinak ve vyšším věku bych na toto fakt nesázela 😀
@mdch91 ohledně Cybex, já kdysi tuto značku taky nemusela. Ale celkem jsem vyzkoušela již 7 sedaček v této kategorii, tedy 15-36kg (různé značky a typy, včetně značky Klippan). V každém autě jsme měli vždy dvě a 3 byly koupené po nehodě znovu. A můžu říct, že Cybex je za mne asi nejoblíbenější. Obě holky ho jednoznačně vždy hodnotily jako nejpohodlnější, starší se do ní vlezla když měla 155 cm, což do ostatních ani náhodou (je tedy hodně hubená) a bohužel v ní jedna z dcer absolvovala i nehodu (náraz zezadu) a ač manžel byl docela pomlácený, dcera z toho vylezla jakoby nic bez jediného škrábance či následků. Takže za mne asi tak .-)

leninka800
autor
11. únor 2022

Holky díky všem, už to máme vyřešeno 🙂

Strana
z2