icon

Kde najít důvěryhodné informace o bezpečných autosedačkách?

26. led 2022

Už delší dobu se s manželem bavíme o pokračovací autosedačce. Chtěla bych protisměrnou , ideálně otočnou s 5 bodovým pásem. Manžel trvá na pultíkové a nenechá si to vymluvit.
Když nedávno bourala žena jeho kolegy, tak podle hasičů jejich syna tahle sedačka zachránila před zraněním. To a nezávislé testy autosedaček mu stačí k tomu, že tuhle chce a hotovo. Moje argumenty o tom, že není tak bezpečná pro něj nemají žádnou váhu, pokud to nepodložím ověřenou informací ( což pro něj nejsou prodejci zaměřující se na autosedačky ani poradci na internetu).

Kde najít informace, které ho prostě donutím koupit pořádnou bezpečnou autosedačku? Všechno co jsem zatím našla skončilo tím, že dotyčný pro něj není "odborník", ale prodejce nebo dělá reklamu určité značce.

Strana
z2
janina228
26. led 2022

@zelenaesmolda tak to vím, vzhledem k tomu, že se dokázala během hodinové cesty pozvracet i 3x.. ale já můžu rychle jednat, například na místě spolujezdce. A když zaklonila hlavu,tak jsem okamžitě řešila. Nevím jak bych tohle viděla, kdyby seděla v protisměru.. jde mi jen i o tuhle bezpečnost na silnici v sedačce.. hlavně já to spíš myslela jako dotaz - třeba jestli ještě někdy nějaký malý dítě bude a v autě zvracet nebude, budu chtít pořídit protisměrnou - tak mě spíš zajímalo, jak tohle jde řešit, jestli třeba někdo nemá zkušenost

janina228
26. led 2022

@zelenaesmolda ..jo a vedle si sednou nelze, tam už sedí starší dítě. Mezi sedačky se nevejdu.

autor
26. led 2022

@zelenaesmolda Prodejce bere tak, že chtějí za každou cenu prodat a je jim jedno jakou pohádku ti u toho napovídají. Kdežto hasič, který zasahuje u autonehod má zkušenost s následky. V dTestu pultíkové sedačky vyšly dobře, na ten se odvolává.
Už se ke mě dostal i případ malého chlapečka, který v 10 měsících odnesl pultíkovou autosedačku doživotními následky. Jestli se vůbec probere z kómatu. Takže doufám, že ho dotáhnu do nějaké prodejny abychom vyzkoušeli v čem se jak bude malé sedět a sám uzná, že je to blbost.

intonace
26. led 2022

@anita003 Dobrý večer, přidám svůj názor na koukání do sedačky. Máme otočnou sedačku po vajíčku.A když dítě jezdí od narození ve vajíčku v protisměru, myslíte, že mu to tak vadí? Syn jezdí protisměru pořád. Budou mu dva roky tak už otočíme,ale povyrostl, sedačka je nějaký kus nad sedadlem a syn spokojeně už téměř rok sleduje auta vzadu. Nikdy mu to nevadilo. Od narození zná tenhle pohled. Jen můj názor

intonace
27. led 2022

Já bych poradila kouknout do manuálu k autu. Máme auto z roku 2007 a výrobce doporučuje vozit v protisměru do dvou let. Jinak máme Joie Spin 360 a maximální spokojenost. Koupená v roce2020 a v testech na předních příčkách bezpečnosti.

intonace
27. led 2022

@monasek84 na to jsou ty sedačky polohovatelné

mishulka26
27. led 2022

@intonace oni většinou dokud nepoznání tak jim to nevadí. Syn jezdí se mnou v autě v protisměru a s manželem kolem vesnice v posměru a vůbec to neřeší 😀

mishulka26
27. led 2022

Zakladatelko tak podle dtestu bych se vůbec nařídila ten testuje jen posměrné a pultíkové třeba protisměr vůbec takže když podle nich vyjde pultíkovka dobře není argument. Jinak by to chtělo zkusit prodejnu, kde tomu rozumí aby to nenapáchalo víc škody. Já když byla kupovat sedačku do druhého auta tak mi paní řekla, stejně už ho dáte po směru je velkej, tak říkám, že ne že sám nesedí a je ještě malej tak na mě divně koukala.

martulka6188
27. led 2022

Vidis, a my meli nehodu, ne tukanec na parkovisti, ale nehodu na dalnici, kdy novy passat byl po ni na totalku, starsi dceri byly 3 roky, mladsimu synovi 3 mesice, oba v protismerkach (resp. mimino ve vajicku) a nam zase hasic rekl, ze zaplatpanbuh za tyto protismerne sedacky. Mladsi by tu nehodu mozna i prospal, kdybych je oba nezacala histericky prohlizet, jestli jsou v poradku. Jen teda doplnim, ze to stalo asi v 60 km/h rychlosti, ale jak je vidno, i to staci na zniceni celeho auta.

ajja87
27. led 2022

Ja jen dodám zkušenost s odvoláním na prodejce... Kdyz jsme sháněli sedačku, tak jsme v radiu slyšeli reklamu na největšího prodejce autosedaček, tak si říkáš, jo tak tam tomu budou rozumět, jedeme do nejbližší prodejny, kgerou reklamovali, tam jsme zjistili, že sedacky jsou pouze doplňkem zboží v prodejně autodílů a pan cp tam prodával rozhodně nebyl člověk, který by rozumnel sedackam... Ok reknes si jedem jinam, tak jsme jeli kde prodávají veškeré dětské zboží typu od kočárku až po sedačky, čekáš, že teda tam tomu budou aspon trochu rozumět a paní prodavačka dokazala možná tak dobře rozeznat názvy sedaček a to bylo všechno, když jsme se na něco ptali, tak vše hledala na cedulkach, které z toho vysely... Takze asi tak k tomu spoléhat se na prodejce... Všechno to jsou pouze lidi, kteří tam pouze našli pracovní uplatnění, ale rozhodně bych po moji zkušenosti nedala ma jejich slova, protože ti neřeknou víc, než chytré hlavy tady na koni, vsech to mají pouze nactene... Takze za mě bych se rozhodovala opravdu pouze z testu...

mishulka26
27. led 2022

@ajja87 říkám, je potřeba navštívit prodejnu, kde tomu rozumí což je centrum autosedaček ovšem je jen v Praze a Brně. A záleží podle jakého testu určitě ne podle dtestu můj názor.

ajja87
27. led 2022

@mishulka26 samozřejmě neříkám, že zrovna dtest... A na druhou stranu, ne každý zrovna pojede do Brna nebo Prahy jen kvůli sedačce, že

mishulka26
27. led 2022

@ajja87 to neříkám to je na každém jen říkám, kde tomu rozumějí. Chápu, že ne každý to tam má kousek.

janina228
27. led 2022

@mishulka26 no tak právě u nás to vadilo - a to hodně. Přitom měla opravdu celý rok odeježdený v protisměru, a to že jsme jezdili často a dlouhé cesty. Poprvé se pozvracela ještě ve vajíčku v tom roce. Pořídili jsme sedačku po směru - doufali jsme, že třeba to pomůže.. no nepomohlo 🤦🏻.. ale já už aspoň nezažila ten šok, když byla otočená v protisměru a já se k ní nemohla pořádně dostat. Jako tříleté dítě tě upozorní, řekne něco.. nebo aspoň se předkloní a hodí to před sebe (no.. co už 🙈).. ale tyhle mrňousci nechápou co se jim děje a určitě nevědí jak se zachovat. Z hlediska bezpečnosti jízdy je protisměr jednoznačně nejlepší,ale pořád prostě nevím, na kolik to je bezpečný u takhle malých dětí, kterým je v autě takhle silně špatně (Kinedryl se správně může až od 2 let věku)..

chrystyanna
27. led 2022

Vrátím se k tvému dotazů. Když po tobě chce odborníka má ho také? Myslím to, zda ti předložil nějaký odborný názor, že pultikovka je úžasná a zachraňuje životy?
Neřekl ten hasič u té nehody spíš něco jako. Díky sedačce je dítě v pořádku (ve znění díky bohů, že byl aspoň v nějaké sedačce a ne úplně na volno?)
Jinak my jsme v žádném centru nebyly, prolezlá jsem si skupinu děti v protisměru na FB, našla větší obchod blíž nám, dala na netu do košíku tři druhy (výrobce), nechala chlapa to o kouknout.kupovali jsem před rokem v době největších covid blbosti,kdy tohle muselo mít zavřeno, ale v supermarketu sedačka s miky mausem za 1000 se koupit dala. Mame joie 360,to.otoceni do boku je fajn na nástup. Ano jezdí v 2 letech po směru (musela jsem ustoupit, šílený řev v protisměru)

anis87
27. led 2022

Necetla jsem predchozi prispevky (pravdepodobne se diskuse opet zvrhla v boj pro a proti pultu). Ja napisu za oba tabory.
Prvni dcerce jsme koupili pultikovou sedacku. V te dobe jednu z nejbezpecnejsich (z pultikovych), kvalitni, drahou (nemecka znacka Kiddy, u nas malo znama). Tehdy jsme s manzelem studovali vyber opravdu dlouho a poctive. A bohuzel povedomi o protismeru tehdy nebylo tak siroke a ja je vubec nezaregistrovala. A i tehdy pri vyberu pomohli nasi kamaradi hasici - u svych deti vetsina mela tez pult.
Sedacka paradni, clovek teda opravdu musi dat pozor na instalaci ditete a vse dotahnout (ale to i u pasovych). Kdyz usnula, nespala na pultu, ale pult ji drzel, tak ji pri spanku nikam nepadala hlava ani telo. Fakt jsme byli spoko az do 4 let, kdy uz z ni vyrostla (pult ji tlacil do nozicek). Ale nikdy jsme nebourali (zaplat Buh…)
Ted resime sedacku u druhe dcery (za chvili rok). A budeme ji menit. Ac jsme byli spokojeni, uz ji nechci. Informaci je zas o mnoho vice a moje duvera v pultikove, a hlavne obecne posmerne sedacky vyrazne klesla. Staci trochu hledat informace, nestoji to ani moc casu, crash testy napr. od BeSafe na Youtube mluvi za vse. Postupne ten trend k protismernym sedackam bude vetsi a vetsi (i dle nove vyhlasky o autosedackach bude nutne vozit dite v protismeru do minimalne 15 mesicu). V severskych zemich, kde se na bezpecnost hodne dba (mohu potvrdit osobni zkusenost z Norska) lide pouzivaji protismerky v naproste vetsine, posmerky jsou tam dnes uz skoro rarita.
Na pult jsem tehdy nemohla rict krive slovo, i pocitove jsem mela ja i manzel (technik, inzenyr a velky stoural) opravdu pocit, ze drzi malou pevne (ten pult je poutany pasem a fakt se ani nehne), nemeli jsme pocit, ze neni bezpecna a tehdy jsme ji kupovali s nejlepsim vedomim a svedomim neveda ze to tak neni... Ale dnes uz bych do ni nesla ani omylem a vybirame z protismernych…

zelenaesmolda
27. led 2022

@intonace
taky jsme meli spinku,je fajn.protismer se doporucuje do 4,ne 2 let 🙂

zelenaesmolda
27. led 2022

@mishulka26
CA je i v Ostrave,v MB jsou pak RC Sedacky.

zelenaesmolda
27. led 2022

V dtestu ti vyjdou skvele i neergonomicke nositka,ktere jsou dobre akorat pro panenku.

autor
27. led 2022

@chrystyanna Co vím, tak měl chválit právě ten pultík přes který se dítě přehnulo a to ho mělo ochránit.

@zelenaesmolda To říkám taky. Prodává se tolik nebezpečných nebo nezdravých věcí a rodič musí neustále zjišťovat, porovnávat a vzdělávat se. Stejně tak se prodávají chodítka, vysítka, chemické hnusy vychválené za skvělou stravu.

Nechci, aby se tu rozpoutala hádka. Věřím, že každá máma dělá pro své dítě jen to nejlepší. Chtěla jsem jen radu nebo odkaz na informace, které vás přesvědčily že tuhle sedačku nekoupíte. Nakonec mi poradili o v jedné FB skupině, takže doufám problém vyřešen. 🙂

zelenaesmolda
27. led 2022

V ktere FB skupine ti poradlili?Dobra byla skupina Deti proti smeru ale co spravce vyhodil prodejce tak je uplne k nicemu.Posilala jsem ti tady odkaz na novou skupinu,porad se tam,jsou tam odbornici 🙂

autor
27. led 2022

@zelenaesmolda Skupina pánů Jana a Radka ( tuším RC sedačky, ale jistá si nejsem). Bezpečí a pohodlí pro vaše děti. Nejdřív jsem chtěla Děti proti směru, ale proběhla tam nějaká čistka a kamarádka říkala, že už to není jako dřív.

autor
27. led 2022

@zelenaesmolda Teď se dívám, že je to skupina přesně z tvého odkazu. 🙂 Díky

zelenaesmolda
27. led 2022

Ano,to je opravdu dobra skupina.Pan Petrik a Radek Cos jsou opravdu profici,nejde jim o zisk ale o bezpeci ditete.Spravce v Deti proti smeru nedokazal ukocirovat dva rpodejce,kteri se mezi sebou hadali tak vyhodil vsechny a poslal skupinu do kopru.

intonace
27. led 2022

@zelenaesmolda psala jsem, že výrobce našeho auta ji doporučuje do dvou let.

zelenaesmolda
27. led 2022

@intonace
no a ja jsem tvoje tvrzeni opravila protoze je zavadejici.

misaaa666
22. únor 2025

Pozor na sedačky s pultikem. Nejsou vůbec bezpečné. Celá váha nárazu jde do břicha, měkkých tkání, při Crash testech figurína i vyletěla. Narozdíl od pětibodu, který drží tělo v kostech, a to stydká kost, kyčel, ramena…
V dtestu sice vyhrala, ale ne v kategorii bezpečnosti.
Jelikož je bezpečnost jen jedno z kritérií a ty další jsou obsluha, potahy atd.
Takže šrot kinderkraft měl 60 % celkového hodnocení, i přes to že za bezpečnost měl 0%.
Samozřejmě nejbezpečnější je vozit dítě v protisměru, a to ideálně až do 3 let. Aby si při nehodě nezlomilo vaz.

misaaa666
22. únor 2025

Doporučuju FB skupinu. Autosedačky - bezpečí pro děti. Správci jsou odborníci na autosedačky

autor
22. únor 2025

Nakonec jsem si prosadila návštěvu Matýska v Olomouci a samozřejmě, že jezdí v protisměru v pořádné sedačce. 🙂

Strana
z2