Koupit 9-18 kg nebo 9-36 kg
Ahoj holky, jdu si pro radu. Nas maly uz nam vyleza z vajicka (10 kg, 8 mesicu), tak uz chceme koupit vetsi autosedacku - urcite od britax... jen nevim, jestli mame vybrat 9-18 kg nebo 9-36 kg, aby ta sedacka vydrzela na dyl... jak jste vybirali vy?
@1lenuska1
tak britax and cybex jsou jedny z nejlepsich sedacek,my mame joie,taky protismerku ale otocnou.to otaceni je k nezaplaceni
Určitě protismernou pro tak malé dítě. My máme Besafe Izi Plus, je do 25kg a malý sedí tam jako král.
@kusanagi87 Mohu se zeptat, kdo vás důrazně upozornil, že sedačka 9-36 nebude splňovat legislativu? Jestli prodejce, distributor nebo výrobce, tak je jasné, že oni potřebují prodat a nějaké legislativní starosti pro dobro zákazníka je až tolik netrápí. U kterých sedaček bych se bála legislativních omezení, jsou právě sedačky 9-18 umístěné ve směru jízdy. Jelikož EU pomalu a v tichosti mení legislativu bezpečnosti dětí v autě po vzoru severských zemí, tak právě tyto sedačky nebudou splňovat budoucí legislativu. Samozřejmě nebude to ze dne na den ale bude to. Mám doma i sedačku 9-36 a rozhodně se do ní nevejde 12 leté dítě. Jestli se tam dcera vejde v 6ti letech, tak budu ráda. Možná v minulosti byly tyto sedačky velké ale to, co je dnes v této váhové kategorii na trhu, je tak malé, že člověk po ní musí pořídit minimálně tu sedačku 15-36. Protože nejenom bezpečnost ale znova byznys 🙂
@barchen
tak pokud je sedacka schvalena podle normy R44 a ta prestane platit tak uz ji pak opravdu nebude k nicemu.bude se to tykat vsech posmernych sedacek 9-x kg protoze podle nove isize normy se musi dite vozit v protismeru do 15m a vlastne vsech sedacek,ktere splnuji jenom normu R44 a ne R129 (isize)
@zelenaesmolda @kusanagi87 jenze tam k tomu bude urcite nejake prechodne obdobi (aby se doprodaly vyrobene sedacky) a hlavne to nebude tak, ze kdyz tu sedacku budes mit v aute, zastavi te policie, ze za to dostanes pokutu (kdyz uz ta norma R44) ;) Jen proste vyrobci budou moct vyrabet dle novych pozadavku, pokud budou chtit uvadet na trh.
@zelenaesmolda Mám za to, že 9-36 jsou jenom po směru jízdy pokud nejsou iSize, takže u těch to bude jedno, nebo?
@fifina86 Samozřejmě že tam bude přechodné období. A nikdo nebude nikoho pokutovat, to je stejné jako s isofixem v autech, pokuty se nedávají řidičům co mají starší auta bez isofixu a malé autosedačky.
@fifina86 To samozřejmě ano že dokladem, jenom si nerozumíme. Z technického a právního hlediska to není možné. Do starších typů aut nesedí mnohé nové sedačky a to se nebavím o isofixu. A z právního hlediska nemůže stát nutit občana pořídit si nové auto jenom kvůli tomuto a ještě ho za to postihovat. Minimálně v EU to takhle platí.
@barchen
no 9-x jsou posmerne ale nejsem si jista,jestli isize norma nema prisnejsi testovani,treba odolnost vuci bocnim narazum,ale to bych kecala
@fifina86
nepotrebujes doklad o koupi sedacky,rok vyroby je uvedeny na stitku
@fifina86 Ano, v Anglii se např. autosedačky nesmú přeprodávat ani na bazarech ani na netu. Žijeme ale v ČR a ty Felicie, Favority a občas i 120 (které nemají na zadních sedadlech ani pásy) pořád jezdí, protože na lepší lidi nemají. Na stranu druhou, pokud má člověk uzpůsobené auto, tak nemusí mít ani pro tříleté dítě v autě autosedačku. Takový Leoš Mareš vozil kluky bez autosedaček pořád, protože si nechal tomu uzpůsobit to své Ferrari (myslím, že to bylo Ferrari).
@zelenaesmolda ano a i ze jsou majitele. Nelze tam sedacky preprodavat a dedit.
@zelenaesmolda nejsem si uplne jista, ale tam je to snad tak, ze sedacka je na 4roky od koupy ne data vyroby (musela bych to u kamaradky overit).
@fifina86
na 4 roky to se mi nezda protoze i vyrobci uvadeji zivotnost sedacek cca 7 let ale jinak je to dobre,ze se to hlida.me uplne pijou krev inzeraty na fb kde nekdo prodava sedacku,ktera je absolutne nevhodna,nejaka no name za litr z Tesca,ale ma nejvic zajemcu protoze je levna...
@magdadunajova
tak ja to i delam,vetsnou me poslou nekam :D
to nema smysl,kdo koupi sedacku z bazaru za 500 protoze je levna tak je debil.komu neni rady...
@magdadunajova diky, psala jsem kamaradce, ale jeste neodpovedela. Tak jsem si ty 4roky pamatovala dobre, jen jsem zapomnela, ze to bylo k vajicku.
Ideálně protisměrnou a 9-18 je lepší než 9-36. Pokud si ovšem dítě nerozepíná pás. Je úžasné, jak mají milion testů a naše batole si prostě rozepíná ten pětiboďák do sekundy. Takže u nás jediné řešení s pultem.
@netopejr
na to jsou taky nejake vychytavky,pultove sedacky zrovna bezpecne nejsou a protismerky jsou kategorie 0-18,kategorie od 9kg jsou posmerne...

@zelenaesmolda jj Dualfix 2017 tusim. Je uzasna.