Poradíte sedačku pro 9měsíčního kluka, co ještě nesedí?
ahoj, mám kluka 9. měsíců a je dost líný. Skoro vůbec sám nesedí, ale problém je že vajíčko (autosedačka pro miminka) už mu začíná bejt malá a teď v zimě v silném oblečení je tam už jak sardinka. Má přes 9 kilo (na osmiměsíční prohlídce měl 9 120 a 74 cm), i na délku už mu začíná být sedačka malá. Jeho starší sestra Míša už v jeho věku měla normálně tu větší sedačku kde se sedí, ale Míša byla pohybově akčnější (v Péťově věku se už plazila, seděla a stoupala si u nábytku). Tak přemejšlím co mu pořídím za sedačku. Navíc musím hledět aby byla cenově co nejníž, protože jsem samoživitelka. Teď na únor mě výjde hmotná nouze tak bych mohla zkusit poprosit úžad za proplacení, ale nevím zda mě to porjde jako potřebná věc (jestli to nebudou brát jako nadstandart). Auto pochopitelně nemám. Bydlím s dětmi v malém městě a proto nás babička s dědou vozí na nákupy jejich autem
@partyzanka91 Rozhodující je , kolik cm má nad hlavou. Minimum je 2cm do okraje autosedačky. Nohy nejsou rozhodující. Co se týče oblečení, tak bezpečnější je dítě nevozit nabalené, ale chápu, že v těhle zimách se snado radí, ale těžko dělá. A co máš za autosedačku? Většinou dělají strašně malé ty, co jsou v sadě ke kočárkům. A jinak co se týče autosedačky a sedu - nemá to být pasivní sed, ale aktivní. Dítě musí mít zpevněná záda a prostě celé tělo, takže nejen sedět, ale ideálně už stát apod. Jde o to, že dokud jede proti směru, tak případný náraz je tlumen směrem do autosedačky, pokud je dítě už po směru, tak to vymrští směrem ven a pokud to dítě není ještě dostatečně posílené a stabilní, může si docela ublížit. Zkus si sama představit, co to dělá s tvou hlavou a krkem, když prudce dupneš na brzdu - jdeš celá úplně dopředu, s tou hlavou to škubne. Když bys jela obráceně,t ak to způsobí pouze to, že to tu hlavu vmáčkne do autosedačky a to je právě ten důvod, proč se ty protisměrné vyrábí.

Na fyziu nám řekli, že by měla být alespoň ta, co jde trochu polohovat. Trošku se posune dopředu a mimi jde trochu do lehu. Mně se mimisek posadil až v roce 🙂 Tak ať to vše dobře jde.