icon

Je vhodné konzultovat problém s doktorkou kvůli váze?

10. zář 2026

Zdravím, chci se zeptat na váš názor...

Nedaří se mi dlouhodobě zhubnout. Jsem po druhém porodu tři roky, mám BMI 31,6... Zkoušela jsem to snad tisíckrát ale nemám vůli.

Přemýšlím že bych šla k obvodní a podělila se o tento problém.. jestli třeba neexistují nějaké léky na potlačení chuti či co a tím... Beru i antidepresiva, takže je to jedno k druhému...

Myslíte že je to hloupost, tam jít??

anonym_9f3973
10. zář 2026

Není to hloupost. U nás se s tím k praktickému lékaři chodí a chodí se pravidelně na převážení.

drep
10. zář 2026

Jasně, že se s tím chodí k lékaři, moderní farmakoterapie obezity -GLP 1 analoga - mimo jiné umí snížit ten food noise

anonym_5b5a8e
10. zář 2026

@anonym_autor mám ještě vyšší BMI než ty a šla jsem na obezitologii. Bez mrknutí oka mi doktorka nabídla mounjaro. To je přípravek na potlačení chuti k jídlu a změnu preferencí v jídle. Pojišťovna to neproplácí a dávka na první měsíc mě stála 5 tis. Kč.

anonym_53a4c3
11. zář 2026

Určitě to není hloupost. Měla jsem podobné BMI jako ty, ale styděla jsem se jít ke svojí obvodní lékařce a tak jsem se objednala na obezitologii. Doktorka mi nabídla lék Wegovy, díky kterému právě nemám ty chutě a pomalu hubnu. Opravdu se neboj a jdi to řešit, doporučuji.

anonym_26d9a2
11. zář 2026

Tyhle zkratky nemají cenu. Lepší je si nastavit pravidelný režim a jíst zdravě. Vyhněte se hlavně ultra zpracovaný potravinám, hodně spěte, nestresujte se a zdravě se hýbejte. Různé redukční diety a prášky na hubnutí vám způsobí jenom další komplikace a váha se vám později bude vracet a už nepůjde dolů vůbec. ☝🏼 to že vám jde váha nahoru poukazuje na to že je ve vašem životě něco špatně. Farmaceutický průmysl z toho samozřejmě těží ale akorát mám ještě víc ublíží

sabcadob
11. zář 2026

@anonym_autor urcite to neni hloupost, doktor by ti měl poradit s jakýmkoliv problémem, kdyby ti řekl, že je to hloupost, není to dobrý doktor

fire85
11. zář 2026

@anonym_autor hlavně nedej tady na dámy a nenech si píchat žádné injekce, to je cesta do pekel.

anonym_5b5a8e
11. zář 2026
@fire85

@anonym_autor hlavně nedej tady na dámy a nenech si píchat žádné injekce, to je cesta do pekel.

@anonym_26d9a2
@fire85
Milé dámy, je evidentní, že o problému víte úplné hov.o a pindáte tady do větru. Doporučuji poslouchnout si pár rozhovorů s lékaři, obezitology, kteří tomu opravdu rozumí. A pak snad pochopíte, jaké kraviny tady melete.

ipsa646
11. zář 2026

Není to zbytečnost otravovat lékaře? Choď rovnou na operaci!

fire85
13. zář 2026
@anonym_5b5a8e

@anonym_26d9a2
@fire85
Milé dámy, je evidentní, že o problému víte úplné hov.o a pindáte tady do větru. Doporučuji poslouchnout si pár rozhovorů s lékaři, obezitology, kteří tomu opravdu rozumí. A pak snad pochopíte, jaké kraviny tady melete.

@anonym_5b5a8e tak snad pochopíš ty jak nesmyslne jsou tyto " leky" nebo co to je, kdyz zhubnout se da i bez nich. Ale jistě, stoji to nejake úsilí, ktere spousta lidi vynaložit nechce, prz lidi jsou líní.

fire85
13. zář 2026
@ipsa646

Není to zbytečnost otravovat lékaře? Choď rovnou na operaci!

@ipsa646 😂

drep
13. zář 2026
@fire85

@anonym_5b5a8e tak snad pochopíš ty jak nesmyslne jsou tyto " leky" nebo co to je, kdyz zhubnout se da i bez nich. Ale jistě, stoji to nejake úsilí, ktere spousta lidi vynaložit nechce, prz lidi jsou líní.

@fire85 achjo, miluju když lidi, co o patofyziologii obezity a její moderní farmakoterapii vědí kulový, rozdávají moudra. Breaking news, to žes dokázala zhubnout ty, je anekdotická informace, nijak relevantní pro ty desítky procent obézních v populaci.
Obezita je systémový, multifaktoriální onemocnění, které si jednoduše určuje fyzika příjem vs výdej, ale jak stranu příjmu, tak stranu výdeje ovlivňuje mnoho věcí. Třeba ten food noise, který pomáhá GLP1 analogum utišit.
Ps, taky jsem zhubla bez mounjara, ale mojí cestu bych osobně nikomu nedoporučila, nebyla moc dobrá.

drep
13. zář 2026

Jo a zadavatelce bych doporučila občanský spolek Cesta z obezity, event instagramový profil jejího zakladatele Vojty Krepindla Vojta_hubne

fire85
13. zář 2026
@drep

@fire85 achjo, miluju když lidi, co o patofyziologii obezity a její moderní farmakoterapii vědí kulový, rozdávají moudra. Breaking news, to žes dokázala zhubnout ty, je anekdotická informace, nijak relevantní pro ty desítky procent obézních v populaci.
Obezita je systémový, multifaktoriální onemocnění, které si jednoduše určuje fyzika příjem vs výdej, ale jak stranu příjmu, tak stranu výdeje ovlivňuje mnoho věcí. Třeba ten food noise, který pomáhá GLP1 analogum utišit.
Ps, taky jsem zhubla bez mounjara, ale mojí cestu bych osobně nikomu nedoporučila, nebyla moc dobrá.

@drep hele ja žádná moudra nerozdavam, proste si myslím ze injekce a podobne srac...nikomu neprospeji. Kaloricky deficit funguje, a komu to nejde, ten není v deficitu. Kdy uz to lidi konečně pochopí.

drep
13. zář 2026
@fire85

@drep hele ja žádná moudra nerozdavam, proste si myslím ze injekce a podobne srac...nikomu neprospeji. Kaloricky deficit funguje, a komu to nejde, ten není v deficitu. Kdy uz to lidi konečně pochopí.

@fire85 ano, to je celkem jasný, ale jak písmu výš, jak ty faktory příjmu, tak výdeje ovlivňuje spousta věcí a jenom vůle to není.

anonym_5b5a8e
13. zář 2026
@fire85

@fire85 Myslet si můžeš, co chceš, ale evidentně o těch injekcích, jejich mechanismu a účincích nic nevíš. Takže tu rozhazuješ vlastní ničím nepodložená moudra.
Kalorický deficit funguje, o tom není pochyb. Kalorický deficit vysvětluje, za jaké energetické podmínky člověk hubne. Nevysvětluje, jak snadné nebo těžké je pro konkrétního člověka ten deficit vytvořit a dlouhodobě udržet.
To je jako radit chudému člověkovi, že musí utrácet méně než vydělá. Účetně to sedí, no ne? Ale samo o sobě to nevysvětluje, proč je pro člověka s vysokým příjmem a nízkými výdaji spoření snadné a pro člověka s nízkým příjmem a vysokými nutnými výdaji obtížné. U hmotnosti do toho vstupuje příjem potravy, energetický výdej, hlad a sytost, spánek, stres, prostředí, genetické rozdíly, některá onemocnění a léky, množství spontánního pohybu a také adaptace organismu na hubnutí. Dva lidé mohou chtít zhubnout stejně silně, ale nemusí čelit stejně intenzivnímu hladu, stejnému prostředí ani stejným biologickým podmínkám.
Označovat tlusté lidi za „slabochy“ vlastně není fyziologická hypotéza, ale morální soud. Z tělesné hmotnosti člověka jednoduše nejsi schopná změřit jeho disciplínu, charakter nebo sílu vůle.

anonym_e43df9
14. zář 2026
@anonym_5b5a8e

@fire85 Myslet si můžeš, co chceš, ale evidentně o těch injekcích, jejich mechanismu a účincích nic nevíš. Takže tu rozhazuješ vlastní ničím nepodložená moudra.
Kalorický deficit funguje, o tom není pochyb. Kalorický deficit vysvětluje, za jaké energetické podmínky člověk hubne. Nevysvětluje, jak snadné nebo těžké je pro konkrétního člověka ten deficit vytvořit a dlouhodobě udržet.
To je jako radit chudému člověkovi, že musí utrácet méně než vydělá. Účetně to sedí, no ne? Ale samo o sobě to nevysvětluje, proč je pro člověka s vysokým příjmem a nízkými výdaji spoření snadné a pro člověka s nízkým příjmem a vysokými nutnými výdaji obtížné. U hmotnosti do toho vstupuje příjem potravy, energetický výdej, hlad a sytost, spánek, stres, prostředí, genetické rozdíly, některá onemocnění a léky, množství spontánního pohybu a také adaptace organismu na hubnutí. Dva lidé mohou chtít zhubnout stejně silně, ale nemusí čelit stejně intenzivnímu hladu, stejnému prostředí ani stejným biologickým podmínkám.
Označovat tlusté lidi za „slabochy“ vlastně není fyziologická hypotéza, ale morální soud. Z tělesné hmotnosti člověka jednoduše nejsi schopná změřit jeho disciplínu, charakter nebo sílu vůle.

@anonym_5b5a8e krásně napsáno

ipsa646
15. zář 2026

Tak se vyjadrím konkrétneji. Prominte moji CZ, jsu ze Sk a tu žádam o asyl. Jsou dvě možnosti. Operace a odstránení kusu stŕeva. Ta druhá - každý den prijmout méne energie, než vydáš. Nekomu nepomúže nic, nebo zdedil postavu, ze které nebude superman nebo modelka. (viď já) Lékař se jemom snaží pomoci v té druhé části. Liposukce je jenom kosmetika. Nejjednoduchší je postupne začat sportovat. Zaždej boží den prejst určitý úsek, postupně pridávat až se z toho stane určitá závislost na pohybu. U všech, pozor na Jojo efect. Z hlediska energie jednoduchý, no málekto to dovede.

lutich
18. zář 2026

@anonym_autor určitě to hloupost není, pokud jsi nespokojená a nejde to samotnými silami. Doktorka tě nasměruje dál 🙂.