Snažím se, ale nehubnu. Proč se mi nedaří?
Ahoj, je to už šest týdnů, kdy jím jinak, zdravě, vyváženě, cvičím. Poprvé mám pevnou vůli a fakt jsem to vydržela. Ráda bych zhubla 15kg, abych mohla zase nosit dvoje staré oblečení, které marně čeká ve skříni. Mám apku, kde si zapisuji jídla, připravuji si podle toho jídla další, konečně mohu, takže lépe spím, piju dostatek vody. Ob den chodím cvičit. Střídám cviky silové a běh. Po tolika týdnech, ani deko dole. Nečekala jsem zázraky hned, ale za takovou dobu nic? To není normální. Někde by to vidět být mělo, ale asi dělám někde chybu. Jen nevím kde. Muži si jít zaplatit kde koho, ale stříhám metr, abych už konečně mohla nastoupit do práce. S rodičákem na to nemám a z celkového rodinného rozpočtu taky ne. Pohybu mám celý den dost. Já nevím. Ani centimetry, ani váhá, nic. Na to, že jsem to nikdy nebyla schopná dodržet a teď po takové době nic je frustrující
@aselluska musíš být v kalorickém deficitu, jinak nikdy nezhubneš. Nezapocitavat tam tělesnou aktivitu (cvičení) a výdej energie cvičením zpátky nedojidat. Dost pít.
Pokud jsi zdravá a nemáš žádné endokrinní onemocnění, tak není důvod, abys nezhubla. Hubnutí je spíše o jídle, poctivě zapisovat a cvičení je jen doplněk.
@misha31 kalorický deficit mám nastavený v aplikaci. Podle zvoleného cíle je dán poměr bílkovin, vlákniny, sacharidů a tuků. Kcal mi vypočítalo 1470, bez aktivity
@aselluska ještě je jedna možnost, že ten deficit je nastavený moc a jíš pod bazál, to si potom tělo dělá zásoby a taky se nehubne. Já mám kalorické tabulky a měla jsem špatně zvolenou aktivitu a ještě jsem do toho kojila. Měla jsem jídlo pod bazální metabolismus a nic jsem nezhubla. Pak jsem to musela upravit, kcal se o dost zvýšily a najednou byl úbytek váhy znát.
@aselluska musíš být v kalorickém deficitu, jinak nikdy nezhubneš. Nezapocitavat tam tělesnou aktivitu (cvičení) a výdej energie cvičením zpátky nedojidat. Dost pít.
Pokud jsi zdravá a nemáš žádné endokrinní onemocnění, tak není důvod, abys nezhubla. Hubnutí je spíše o jídle, poctivě zapisovat a cvičení je jen doplněk.
@palja jen se zeptám, pokud mám autoimunitní onemocnění štítné žlázy, tak kalorické tabulky mi nempomůžou k tomu něco zhubnout?
A kdyz mas ten svuj limit, das aktivitu a zapises si ji. Tim se ti kalorie snizi, jdes pak a doplnis?? Pak ale nejsi uz v deficitu. A hubnout nemuzes.
@aselluska ještě je jedna možnost, že ten deficit je nastavený moc a jíš pod bazál, to si potom tělo dělá zásoby a taky se nehubne. Já mám kalorické tabulky a měla jsem špatně zvolenou aktivitu a ještě jsem do toho kojila. Měla jsem jídlo pod bazální metabolismus a nic jsem nezhubla. Pak jsem to musela upravit, kcal se o dost zvýšily a najednou byl úbytek váhy znát.
@palja mám ho nastavený dle apky, na hubnutí, váha, výška. Dřív jsem jedla nic moc. Teď je to velký rozdíl. Zkoušela jsem po měsíci nastavit znovu, právě jestli jsem se třeba nepřeklikla a vše stejné. Někde prostě musí být chyba. Zkoušela jsem kalkulačky kcal a vyšlo mi +- 100. Četla jsem článek, jak vypočítat, ale upřímně ... Po dvou dětech jsem fakt mimoň 🥴 cvičím pro zpevnění, protože mám dost povolené vypouklé břicho, stejna, klepe se mi pažní tuk 🥴 při běhání údajně spálím více než 200 kal. Manžel má tabulky taky, podle nich už několikrát zhubl, když se tomu naplno věnoval. Má nastaveno nabírání svalové hmoty a tím pádem vyšší příjmy, než já na hubnutí. Mohu zkusit ještě jíst méně a více často, jinak mě nic jiného nenapadá. Jediné, co jsem zaznamenala, že mám ráno hlad. A to už jsem dlouho neznala.
@aselluska a napiš třeba tvé celé jídlo za den
@jana5382 ráno: žitný chléb 1,5 plátku (cca 100g) s cottagem 150g, svačina kedlubna. Oběd těstovinový salát se zeleninou a tuňákem, Svačina celozrnné pečivo se šunku (96% masa), zelenina, ovoce. Večeře pečené brambory s testovanou panenkou, vše bez tuku. V apce se do kcal vejdu, i do orientačních koleček
@aselluska
Ono se to na váze ani projevit nemusí. Pokud cvičíš silově, buduješ svalovou hmotu. Tuku ubívá a svalů přibívá. A svaly jsou těžší než tuk.
@luhana nebylo by to vidět ani na oblečení? Nebo na mírách? Když jsem sledovala různá videa na hubnutí, kde si ukazovali měření, ne vážení, ale měření obvodů, tak právě kvůli tomu, že silovým cvičení jsou vidět cm. Když se cvičí silově, pálí se i tuk. Manžel to taky tak měl.
A kdyz mas ten svuj limit, das aktivitu a zapises si ji. Tim se ti kalorie snizi, jdes pak a doplnis?? Pak ale nejsi uz v deficitu. A hubnout nemuzes.
@klpoiu když zapíšu aktivitu, kcal mi vzrostou. Kolečka se splněnými procenty se sníží a vypadá to, že mi ještě chybí do splnění denního cíle, jestli to dává smysl. Když mám 1470 kcal, zapíšu běh 20 minut, kcal je povolených 1600 nevím kolik přesně, ale více než 1600 tam bylo určitě. Ale že bych to šla potom dojíst, to ne.
@luhana nebylo by to vidět ani na oblečení? Nebo na mírách? Když jsem sledovala různá videa na hubnutí, kde si ukazovali měření, ne vážení, ale měření obvodů, tak právě kvůli tomu, že silovým cvičení jsou vidět cm. Když se cvičí silově, pálí se i tuk. Manžel to taky tak měl.
@aselluska s kolik vážíš, měříš, kolik chceš zhubnout? Jsou i různí odborníci, výživoví poradci, obezitolog, dietolog. U těch je dobré, že vezmou i odběry krve a moči a zjistí, kde je problém. Není to žádná ostuda. Když nemůžeš sama zhubnout, tak bych se obrátila na ně.
@klpoiu když zapíšu aktivitu, kcal mi vzrostou. Kolečka se splněnými procenty se sníží a vypadá to, že mi ještě chybí do splnění denního cíle, jestli to dává smysl. Když mám 1470 kcal, zapíšu běh 20 minut, kcal je povolených 1600 nevím kolik přesně, ale více než 1600 tam bylo určitě. Ale že bych to šla potom dojíst, to ne.
@aselluska no právě ta aktivita se zapisovat nemá. Máš mít nastavenou aktivitu paušálně a vypnuté trávení.
@aselluska s kolik vážíš, měříš, kolik chceš zhubnout? Jsou i různí odborníci, výživoví poradci, obezitolog, dietolog. U těch je dobré, že vezmou i odběry krve a moči a zjistí, kde je problém. Není to žádná ostuda. Když nemůžeš sama zhubnout, tak bych se obrátila na ně.
@palja ja jsem cely zivot dietar.. pred 2 lety jsem na rodicovske naskudlila na vyzivoveho poradce cca 2500 a ten provedl veskere mereni, pocitani, sestaveni jidelnicku... kdyz jsem to dodrzovala, opravdu to slo dolu.. mohla jsem se na nej kdykoliv obratit, napsat na whatsapp atd. jen jsem proste zdechla si jidla pripravovat a radsi se odbydu necim jinym... takze jsem tam kde jsem byla. Ale vam.pokud to nejde a snazite se, tak zkuste nejakeho odbornika. Aspon mam prehled, kolik ceho bych mela jist, kolik mam kde tuku, vody, jaky je muj vek dle tech tabulek..
@palja ja jsem cely zivot dietar.. pred 2 lety jsem na rodicovske naskudlila na vyzivoveho poradce cca 2500 a ten provedl veskere mereni, pocitani, sestaveni jidelnicku... kdyz jsem to dodrzovala, opravdu to slo dolu.. mohla jsem se na nej kdykoliv obratit, napsat na whatsapp atd. jen jsem proste zdechla si jidla pripravovat a radsi se odbydu necim jinym... takze jsem tam kde jsem byla. Ale vam.pokud to nejde a snazite se, tak zkuste nejakeho odbornika. Aspon mam prehled, kolik ceho bych mela jist, kolik mam kde tuku, vody, jaky je muj vek dle tech tabulek..
@petramana já jsem byla u obezitolozky, dietolozky a bylo to zadarmo, šlo to normálně na pojišťovnu. Brala pravidelně odběry, takže i ona věděla, jestli režim dodržuji nebo ne.
@palja jen se zeptám, pokud mám autoimunitní onemocnění štítné žlázy, tak kalorické tabulky mi nempomůžou k tomu něco zhubnout?
@aedoss mám autoimunitní onemocnění ŠŽ a pokud jsem v kalorickém deficitu a mám správně nastavené tabulky, k tomu se hýbu a dodržuji spánkovou hygienu (dostatek spánku je poměrně zásadní u tohoto onemocnění) normálně hubnu.
@palja a to se musi nejak jeste pres zadanku od obvodaka? nebo jak se tam clovek dostane? nejake kriterium?
@petramana normálně žádanka od obvodaka. Já jsem měla vyšší nadváhu, skoro obezitu 1.stupně. Někteří lékaři tvrdí, že obezita je nemoc jako každá jiná a řada lidí si s ní sama neporadí, potřebují pomoc odborníků. Jenže pro lidi je tohle téma celkem tabu, radši zalezou nebo si koupí větší oblečení než aby to řešili s odborníky. Ti speciálisti tady na to jsou, jen je potřeba to začít řešit a o žádanku si musí říct každý sám.
@petramana normálně žádanka od obvodaka. Já jsem měla vyšší nadváhu, skoro obezitu 1.stupně. Někteří lékaři tvrdí, že obezita je nemoc jako každá jiná a řada lidí si s ní sama neporadí, potřebují pomoc odborníků. Jenže pro lidi je tohle téma celkem tabu, radši zalezou nebo si koupí větší oblečení než aby to řešili s odborníky. Ti speciálisti tady na to jsou, jen je potřeba to začít řešit a o žádanku si musí říct každý sám.
@palja no tak ja uz jsem asi v kategorii obeznich... 178 cm a 106 kg - pred detmi jsem mela 90, ale citila jsem.se tak nejak normalne.. ted se na sebe nemuzu ani podivat, za chvili se budu vracet do prace a nevlezu se do obleceni... doma to teplaky jisti, ale mezi lidi 🤦 diky za objasneni, zkusim se zeptat doktorky 🍀
@palja no tak ja uz jsem asi v kategorii obeznich... 178 cm a 106 kg - pred detmi jsem mela 90, ale citila jsem.se tak nejak normalne.. ted se na sebe nemuzu ani podivat, za chvili se budu vracet do prace a nevlezu se do obleceni... doma to teplaky jisti, ale mezi lidi 🤦 diky za objasneni, zkusim se zeptat doktorky 🍀
@petramana u nás je právě obezitoložka na patře jako moje obvodacka. Nejhorší bylo, že já jsem se v tom tlustém těle vlastně cítila dobře. Když jsem se vracela do práce, tak jsem taky měla malé oblečení, musela jsem nafasovat dokonce o 3 čísla větší, aby bylo pohodlné (šla jsem do práce po 7mi letech). Pracuju jako zdrav. setra a nechtěla jsem být tlustá a pomalá 😄😄🤦 tak jsem se sebou musela něco udělat.
Normální obvodak by na tohle žádanku napsat měl. Přeji ať se podaří zhubnout a ať jsi spokojená. Já taky celý život bojuju s váhou, tak moc dobře vím, jaké to je.
@palja mám 75 kg, 170 cm, chci dolů 15. Měla jsem dřív 55, stačí mi mít 60 kg. Jak jsem psala, je to další výdaj, někam jít a to teď nejde. Jedině až nastoupím v zimě do práce, ale nosím šaty a saka a nechci si kupovat vše nové, větší. Jedna poradkyně mi řekla 5 tisíc s plánem na 2 měsíce. Máme to teď jen tak tak, to by byl fakt výdaj a nemůžu si to dovolit
@palja mám 75 kg, 170 cm, chci dolů 15. Měla jsem dřív 55, stačí mi mít 60 kg. Jak jsem psala, je to další výdaj, někam jít a to teď nejde. Jedině až nastoupím v zimě do práce, ale nosím šaty a saka a nechci si kupovat vše nové, větší. Jedna poradkyně mi řekla 5 tisíc s plánem na 2 měsíce. Máme to teď jen tak tak, to by byl fakt výdaj a nemůžu si to dovolit
@aselluska Aktivitu si nezapisuj. Dela to pak v tom bordel. Dodrzuj nastaveny limit 1400 a hubnout budes.
@aselluska Aktivitu si nezapisuj. Dela to pak v tom bordel. Dodrzuj nastaveny limit 1400 a hubnout budes.
@klpoiu je to 6 týdnů a nic, to není možný, že se váha nehne. Kdyby pomalu, aspoň něco, ale nic? Nezapisuju pravidelně. Zapsala jsem párkrát a zvýšilo mi to kcal, což může být zavádějící, že se musím dojíst, ale to nedělám
@petramana u nás je právě obezitoložka na patře jako moje obvodacka. Nejhorší bylo, že já jsem se v tom tlustém těle vlastně cítila dobře. Když jsem se vracela do práce, tak jsem taky měla malé oblečení, musela jsem nafasovat dokonce o 3 čísla větší, aby bylo pohodlné (šla jsem do práce po 7mi letech). Pracuju jako zdrav. setra a nechtěla jsem být tlustá a pomalá 😄😄🤦 tak jsem se sebou musela něco udělat.
Normální obvodak by na tohle žádanku napsat měl. Přeji ať se podaří zhubnout a ať jsi spokojená. Já taky celý život bojuju s váhou, tak moc dobře vím, jaké to je.
@palja říkala jsem lékařce už loni, protože řekla, že bych měla shodit, abych neměla zdr. potíže. Řekla jsem jí, že se snažím a ona, že se mám hýbat. Aniž by věděla, jestli pro to něco dělám. Ale jestli se nic nezmění další měsíc, zajdu si tam.
@aselluska jaké máš procento tuku v těle a kolik ti vyšel bazální metabolismus? Jako moc se přes den hýbeš + ten sport, jak často, jak dlouho a v jaké intenzitě. Dodržuješ deficit 15 nebo 20%? Na jakou úroveň kalorií by jsi se měla dostat (s deficitem)? + plus hodnoty bílkovin, sacharidů a tuků + vlákniny? Zapisuješ opravdu správně? V tom se hodně chybuje....
@klpoiu kde jsi vzala hodnotu 1400? Třeba pro mne by byla tato hodnota úplně mimo a rozhodně bych nehubla. Spíše si zničila metabolismus a tělo by šetřilo jako blázen.... Ad zapisování, když to umíš, je to mnohem přesnější, než výdej paušálem.
@jana5382 ráno: žitný chléb 1,5 plátku (cca 100g) s cottagem 150g, svačina kedlubna. Oběd těstovinový salát se zeleninou a tuňákem, Svačina celozrnné pečivo se šunku (96% masa), zelenina, ovoce. Večeře pečené brambory s testovanou panenkou, vše bez tuku. V apce se do kcal vejdu, i do orientačních koleček
@aselluska
Za prve: pohyb a strava by měla být vyvážená hlavně pro Tebe. Někomu staci, ze ubere porce a změní jídelníček tak, aby byl v kalorickém deficitu a jiny musí přidat nebo zmenit i pohyb. Každý jsme jedinečný. Je mi jasné, že ta které funguje kaloricky deficit bude říkat, jak je strava nej a pohyb doplněk anebo naopak... ne, to Ty jsi důležitá... zkousej, men, přidávej, ubirej, hledej...
Za druhé: zapomen na váhu, akorát Te stresuje. Vezmi metr a mer obvody každý měsíc.
Za treti: 6 tydnu mi furt prijde krátká doba a to ze dvou důvodů, ktere spolu souvisi... tim prvním je, ze chces od sebe a svého těla, aby byly výsledky videt rychle a přitom na 75kg jsi se taky nedostala za 2 mesice a tim druhým je to, ze tělo se nejprve musí nastartovat a někomu to holt trvá déle. Zila jsi v nějakém stravovacim a pohybovém stereotypu a teď po něm chces něco jiného...
Za čtvrté: určitě to nevzdavej
Za pate: pohyb Te musí bavit. Jinému vyhovuje běhání, jinému kolo, švihadlo, brusle, někdo posiluje a cvičí fitness nebo pilates. Vlastne je to jedno, ale pohyb by mel jít od srdíčka a pak muzes pridat i neco, co Te tak nebere. Jinak Te to bude štvát a telo to proste pozna a ve stresu se dal bude chovat jinak. A taky je fajn si najít a střídat pohyb na kardio a silové. Jedno bez druhého nejde.
Za šesté: klidně bych se podivala po nějakém dobrém trenérovi, ktery Te nasmeruje. Vím, že to je finančně nákladné, ale mam okolo sebe kamosky, ktery do toho sly a jsou moc spokojene.
Za sedme: klidně bych šla na terapii... muze za tím vším být skrytý problém... nemáš se ráda, jsi k sobě přísná, rodiče Te... za to si dopln cokoliv... a to muze mit obrovský vliv. Hubnutí je taky v hlavě a myslim, ze hledat příčiny zvenčí, proc to nejde, je fajn - aspoň budeš vědět, že jsi zdravá, ale člověk by e taky měl podívat na svůj vnitřní svět, přesvědčení a vzorce...

A jsi v kalorickem deficitu? Jaky mas denni prijem?