Jak dlouho trvá ušití svatebních šatů?

28. říj 2023

Ahoj holky, to je otazka spis na svadlenky: jak dlouho prumerne trva usiti svatebnich satu, stredne slozitych? Jedna se mi o cisty cas. Vim, ze je idealni to resit aspon pul roku dopredu, ale kdy se realne zacnou ty saty tvorit? Jsou hotove treba za tyden nebo je schopna to svadlena usit i driv? Dekuji!

krisstina93
28. říj 2023

Tak asi záleží jak je ta svadlena vytizena ne? Jestli má x dalších zakázek, tak ji to bude trvat dyl, než když nemá do čeho píchnout.

autor
28. říj 2023

@krisstina93 to jo, ale jde mi o ten samotny proces od strihnuti do latky po hotovy vyrobek. Vetsinou asi nesije patery saty naraz (nebo jo?), ale vyhradi si na to konkretni cas pro jedny saty. Do toho samozrejme probihaji nejake zkousky s nevestou. Zkratka jde mi o to, za jak dlouho je svadlena schopna co nejrychleji spichnout krasne saty.

michaela666
28. říj 2023

Pro každou jsou středně složité šaty něco jiného. Pro tebe to můžou být jednoduché šaty a krajkovými rukávy, pro jinou hedvábné bez rukávů a další má za středně složité šaty korzet s kolovou sukní. Ptala bych se konkrétní švadleny a přesně popsala moji představu.

Dobrá švadlena ti je ušije klidně za týden maximálního nadsazení, ale bude mít dost dlouhou čekací dobu než přijdeš na řadu + tvoje maximální spolupráce. Musíš počítat s minimálně 2 zkouškami+ první návštěva kdy si tě změří a přesně rozkreslí co chceš, ukáže vzorník látek, atd

krisstina93
28. říj 2023

Ale to je neskutečně individuální, co jsou středně těžké šaty? Záleží na materiálu, zdobení, střihu, něco se dela hůř a je větší piplacka. Šatů muze mít rozdelano klidně několik, stačí ze se třeba každý nemůže hned dostavit na zkoušku, tak nebude čekat týden, až si zákaznice udělá volno, ale začne mezitím jinou zakázku a k první se pak vrátí. Takže záleží i na tve spolupráci, ale třeba i dodávce materiálu, nemusi mít vše skladem, bude čekat zásilku nějaké látky, zdobení apod a zpozdi se třeba o týden, když balík někde zůstane viset (teď před Vánoci než neobvyklého). To ti fakt nikdo neřekne ani orientačně, protože je tam strašně proměnných faktoru. Ptej se přímo konkrétní svadleny jak na tom je.

michaela666
28. říj 2023

Jestli chceš konkrétně tak od června mám zadanou a zaplacenou zakázku u hodně dobré švadleny 100km od místa bydliště. Jde o dlouhé šaty s kolovou sukní, zdvojeným vrchním dílem na šněrování a dlouhými rukávy. Materiál jsem si objednala sama s tím, že dojde k ní domů. Protože je fakt skvělá a momentálně na mateřské ( takže se tomu nevěnuje naplno) na první schůzku jsem šla začátkem září, kdy na mě měla poprvé čas. Šaty jsou rozšité v podobě sukně hotová - jen se upraví délka. Vrchní díl a rukávy z části ušité z části nastehované a čekají až se zastavím, abychom je upravily na moji postavu.
Hotové budou koncem listopadu, ale narovinu mi říkala, že i když nebyla na mateřské, tak dodací lhůta minimálně 3 týdny od toho co poprvé střihne do látky. A to jsou šaty absolutně bez zdobení a jednoduchého střihu.

Mimo moje šaty má další 2 rozšité zakázky souběžně se mnou.

zuzkasim
28. říj 2023

Čistého času pár dnů, ale takhle to nechodí. Zakázek je spousta, musí se řadit v určitém pořadí. Někdy je potřeba doobjednat nějaký materiál a doobjednávat 1m šifonu se třeba nevyplatí, bere se větší množství, kvůli poštovnému nebo třeba i pokud se nakupuje u výrobce, ve velkoskladu atd., je povinný větší odběr (to říkám jako příklad, ne, že to tak vždy je). Někdy se na určitý materiál čeká, protože je ze zahraničí a e-shopy ho momentálně nemají. Každý to má jinak a každý si taky pod "středně náročné" představí něco jiného. Ono pro neznalého vypadá ledacos jednoduše, ale nevidí tu nimračku za tím🙂 Určitě je potřeba se domlouvat s konkrétní švadlenou, jaké má ona dodací lhůty. Já si třeba na větší projekty beru víc času, mám tam i nějakou rezervu (nešiju šaty, šiju třeba patchwork), mezi tím jsem schopna udělat i pár drobnějších věcí, třeba i proto, že si od té velké potřebuju odpočinout. Každý to má fakt jinak.

pampeliska1313
28. říj 2023

Mne matka sila šaty asi dva týdny. Nic dalšího k tomu neměla, ale chodila do práce, tak sila odpo/vecer. Neměla jsem je nějak honosný, ale hůř se ji pracovalo s materiálem, plus zkoušení na mne a tak.)

autor
28. říj 2023

Dekuji za vhled! Ja se na svatbu nechystam, jen momentalne pracuji na jednom projektu, kde se ho tema siti svatebnich satu na miru lehce dotknne, tak chci byt co nejvic v obraze 😇

konidana
29. říj 2023

Podle mne u zadneho zakazkoveho vyrabeni nefunguje to, ze se dela jen jedna zakazka, a nic jineho soucasne k tomu. Protoze je jednodussi a uspornejsi udelat jednu cinnost u vice veci(zakazek) nez furt prebihat od strihani k siti atd. Kdyz uz siju tak toho usiju co nejvic, vic kusu, a pak zas dal. O siti teda zas tolik nevim, ale podle mne to je podobne u vseho. Dale jak holky psaly , objednani ci doobjednani chybejiciho materialu, technologicke pauzy (u siti asi ne, ale co ja vim...) atd. Pokud je teoreticky mozne vec udelat za tyden (5 pracovnich dni) tak bych pocitala s dodanim minimalne za 14 dni az mesic. Nekdy i mnohem dele. V jinem oboru, kdy jde zakazka vytvorit za 1 den, vetsinou je vyroba rozlozena a trva tak 1 tyden. Kdyz ovsem nejsou vedle i jine , vice prioritni zakazky. Svec , ktery nam dela boty, je realne udela za tyden az za mesic uplne v pohode, ale dodaci lhuty ma pul roku az rok😅

snahnah
29. říj 2023

V prvé řadě si ujasni názvosloví. Švadlena šije jednodušší výrobky, prádlo, košile, ložní prádlo. Proto v souvislosti se svatebními šaty je vhodnější používat termín krejčová, která dokáže narýsovat a upravit střih na míru a následně ušít složitější oděvy. V dnešní době se většinou tato dvě různá povolání chybně nerozlišují.
Co se týče času na ušití je individuální podle náročnosti střihu, materiálu a typu postavy. Určitě by se to dalo za týden, ale běžná praxe je spíš taková, že dobrou krejčovou na svatební šaty je potřeba zamluvit aspoň rok dopředu, aby si mohla napánovat sezónu a termíny zkoušek. Na každý měsíc má několik zakázek v různé fázi. Konkrétně moje šila v průběhu dvou měsíců.

fyii
28. pro 2023

me v Madore v Mikulove usily za dve navstevy a po druhe navsteve jsem si je vezla domu...tam siji jrn svatebni a spolecenske saty, krasny a svadlenky sikovny a vstricny moc...jo a rozhodne nejsem z Moravy, ale i tak se mi vyplatilo tam dojet..