Nevíte o nějakém SOS (církevním) oddávajícím?

barapac
26. zář 2018

Ahoj všichni, mám další dotaz 🙂. Nevíte o nějakém SOS (církevním) oddávajícím? Moc spěchá. Děkuji 🙏🏻

priefi
26. zář 2018

@barapac co znamena cirkevni oddavajici? A co znamena na rychlo? Je Ti i jedno jaka vira?

barapac
autor
26. zář 2018

@priefi upřímně nevím, proč církevní. Podle mě stačí, když na to člověk má pravomoce. Na rychlo znamená do příští soboty. Ano, je, jde mi jen o to, aby s námi udělal obřad.

priefi
26. zář 2018

@barapac pokud chces cirkevniho a je Ti jedno v jake cirkvi, zkus evangelickou farnost, oni byvaji ochotnejsi, u katolickeho kneze musis splnit urcita pravidla, bez kterych proste neodda.

zuzekk
26. zář 2018

ano, hledej nějakého evangelíka, katolíci ti na tohle neskočí. Měla bys uvést alespoň kraj/oblast, nějakou štrapáci nebude mít oddávající potřebu jet.

zuzekk
26. zář 2018

@barapac nevím jak to myslíš, ale rozdíl mezi církevní a úřední svatbou je v těch nejpraktičtějších základech v tom, že "světský" oddávající může být kdokoliv, kdo má pravomoc (třeba zastupitel, a těch je dost), nemusí být nijak místně příslušný, tedy je hodně na výběr. ale musí mít s sebou matrikářku z městského úřadu, pod který to místo patří (třeba hrad nebo les nebo cokoliv) - a tam bývá zakopán pes. A církevní oddávající ji nepotřebuje. (smyslu a logice nerozumím, ale je to tak).

ileni
26. zář 2018

Ale i na církevní svatbu musí být vydané povolení z matriky. Bez toho neoddaji...

zuzekk
26. zář 2018

@ileni ale jenom formální ověření na počkání, že nejste již ženatí/nesvéprávní/jste občané ČR, jinak není důvod k nevydání. paní tam být nemusí - s čímž mají kupodivu v sobotu často problém, zvlášť nahonem, neočekávaně,..

barapac
autor
26. zář 2018

@priefi děkuji moc 🙂

barapac
autor
26. zář 2018

Takhle, jde mi o to, že oficiálně podepíšeme papír na matrice a neoficiálně potřebujeme někoho, kdo nám udělá jen to divadlo před lidma 🙂 jinak děkuju moc všem za rady a vysvětlení

zuzekk
27. zář 2018

@barapac takže naopak. Tak to nemusí být církevní, ale naopak zastupitel (treba/kdykoliv) bez matrikarky.

setba
27. zář 2018

@barapac pokud potrebujete jen "divadlo" tak proc se nedomluvite s nekym znamym kdo vas jakoze odda? Kdyz uz budete papirove vziti, tak preci oficialniho oddavajiciho nepotrebujete. Ale samozrejmne neznam detaily tak nevim jak to mate.

ileni
27. zář 2018

@zuzekk ale já nepsala, že tam paní musí být, jen že musí být povolení z matriky.

priefi
27. zář 2018

@barapac jen pozor, ne vzdy je knez ochotny oddavat mimo kostel, druha vec je, ze on to bude brat jako cirkevni svatbu, takze urcita pravidla asi bude potreba splnit. Ja mam katolickou svatbu a opravdu tech podminek bylo hodne. Ale znam i evangelickeho kneze, ktery vychazi vstric a klidne by oddal i katoliky, ze mu to nedela problem, ale jak kamaradka chtela svatbu mimo kostel, uz se mu to nelibilo, maji v tom nejake pravidla taky. Svatbu meli nakonec v kostele. Nas katolicky knez nam rikal, ze jde oddat bud v kostele, nebo nekde na svatem miste, jinde to moc nejde, ale v pripade vyrizeni papiru, by to teoreticky slo, ale trvalo by to. Ale mozna by se mohl najit i fajn knez, ktery by Vas "oddal" bez papirovani, bez zapisu do jeho cirkevni kroniky (snatky maji svoji kroniku, teda aspon ty katolicke urcite) a teoreticky z pohledu cirkve by ke svatbe nikdy nedoslo. Ale to je pro kneze svym zpusobem risk, ze bude mit problemy v ramci sve cirkve. Takze pokud to tak specha, je treba rychle oslovit hodneho, lidskeho kneze a zkusit se s nim domluvit, co jde a co nejde.

merope
27. zář 2018

Mnoho zastupitelů může oddávat na území příslušného města. Není tu uvedené město, tak těžko radit. Blbé je, že příští týden jsou přesně volby, tak kdo ví, jak to bude s těmi pravomocemi + zastupitelé budou mít své vlastní akce. Pokud je to sobota 29.9. tak tam už to je jiná, to je spíše o volném čase uprostřed prodlouženého víkendu.

Pokud nejste věřící a vlastně ani nechcete církevní sňatek, tak nevím, nevím, zda do toho někdo půjde. Jinak evangeličtí faráři jsou běžně ochotní oddávat kdekoli, ale má to taky svá pravidla. Kdyby šlo jenom o to divadlo a nebyl to skutečný sňatek, tak je otázkou, zda by se dalo domluvit, pak chce najít někoho mladého. Ale opravdu netuším.

barapac
autor
27. zář 2018

Mockrát děkuji! 🙂