Jak na 3leté dítě, které nechce jíst?

tomikjoejoe
15. pro 2015

Mam 3leteho syna a 15mesicni dceru, plus male miminko. S manzelem se snaxime jist zdrave, dalo by se rict, ze jsme tak trochu vegetariani. Deti dostavaji k jidlu to same, co my s tim rozdilem, ze jim nekolikrat tydne prodam k jidlu maso. Svaciny a snidani ji uplne v pohode, ale posledni mesic oba bojkotuji obed. Jidlo jim i chutna, ale jist ho proste ho jist nebudou. Delsji ruzne blbiny a nechat vyhladovet nepomaha
Sladkosti nekupuji vubec. Zmena jidelnicku by take nebyla vhodna, protoze se jim obema hned vrati atopicky exem. Mate nejake tipy, jak na ne? Jsem cely den sama na tri male deti a opravdu nemohu 2 hodiny fenne travit tim, ze je budu premlouvat, aby snedly obed. Dekuji za odpovedi.

kocour1
15. pro 2015

Ahoj, mám doma tříletou dceru a s obědy je to u nás velmi podobné...někdy sní celou porci, někdy do toho sotva dloubne. Pravidelně jsme celé dopoledne venku a má dost aktivity na to, aby pořádně vyhládla. Přesto je to u ní tak trochu loterie🙂.
Napadá mě, zda u vás není problém to, že mají děti např. vydatnou snídani, poté i svačinu a nemají prostě hlad? Zjistila jsem, že moje dcera nepotřebuje jíst tolik, kolik se běžně doporučuje - má snídani - nějaký kus pečiva s něčím, kterého sní většinou opravdu malý kousek, nebo třeba jogurt. Ke svačině jí nakrájím jablíčko, nebo třeba mandarinku. To také spíš uzobává, než že by snědla na posezení celé jablko jako třeba já🙂...no a pak k obědu jak jsem psala - někdy sní celou porci, někdy toho samého jídla sotva lžičku.
Můžete zkusit ubrat svačinu (dát menší porci), nebo posunout oběd na později. Také někdy děti nejedí, protože už jsou unavené. Každopádně bych se tím být vámi moc netrápila. Pokud prospívají, jedí aspoň pár lžic, tak to neřešte. Prostě nandejte jídlo, nechte je chvíli a poté ho odneste.
Poslední věc, která mě napadá, že tím třeba usilují o vaší pozornost...co děláte vy ve chvíli, kdy jim nandáte oběd? Například kojíte, nebo uklízíte kuchyň...třeba by pomohlo, kdybyste si sedla k nim, zahrála si nějakou krmící hru, naplánovala si jídlo tak, aby nejmladší bylo nakrmeno a vy jste měla čas na dvě starší...mám ještě mladšího syna a zjistila jsem, že když krmím oba současně - každému jednu lžičku, že toho snědí mnohem víc🙂...otázka je, zda je to žádoucí do nich takhle cpát jídlo🙂)...

luciamala1979
16. pro 2015

tak to kŕmenie platí aj u nás 😀 5 ročný sa rád nechá nakŕmiť při hre, jedna ségre jedna lžička jemu, otázne je či ste st ým stotožnená. U nás pomáha u mladšej, 2ročnej, vetší prechádzka, keď sa v tej zime vybehá, chutí jej všetko..