Lezení dětí na PVC podlaze. Je bezpečné?
Hezký den všem,
prosím o vaše názory na pvc podlahu, zda to moc řeším a nebo se obávám správně.
Máme v celém bytě po předchozím majiteli starší pvc podlahu a k tomu sedmiměsíční miminko, které brzy poleze. Zatím pivotuje na bavlněné podložce, ale zvedá se už na všechny čtyři. Zároveň všechno strká do pusy a olizuje, strká si prsty do pusy.
Je mi úzko z toho, že pvc prý vypouští do okolí různé sajrajty, toxické ftaláty, některá starší prý obsahují i olovo. Je to plast, takže navíc se z toho uvolňuje i spousta mikroplastů jako ze všech jiných plastů.
Všimla jsem si, že na některých hračkách pro děti, které mají některé plastové části, bývá na obalech napsané, že neobsahují pvc.
Tak si říkám, že denně několik hodin olizování pvc, až se malá bude plazit, je fakt blbý, když se tomu snaží vyhýbat výrobci hraček.
Mohli bychom nechat udělat jinou novou (dřevo, korek nebo marmoleum), ale nemá to moc smysl, měli bychom se stěhovat, nicméně až příští rok, do té doby nevím úplně jak to teď vyřešit. :-/
Hele resim mikroplasty atd. vic nez vetsina meho okoli... ale podlahy bych se tolik nebala. Oni ty mimina ji moc neolizuji. Nerikam, ze to nezkusi parkrat, ale nejsou to takovy ty luxovaci akvarijni rybicky. Priroda jim napovida na brise zvednout hlavu, takze zadne hodiny olizovani se fakt konat nebudou.
Kdybych mohla neco udelat znova stran tohodle, tak bych si domu nepustila zadne plysaky a minky decky, koberce atp. Atesty-neatesty z toho fakt padaji mikroplasty ve velkem. Plysaky jen bavlna, vlna,viskoza, bambus... ono, jak se pro to deti nadchnou, tak uz se toho blbe zbavuje.
Z toho zamoreni zeme mikroplasty taky nemam dobrej pocit, ale realita je, ze uz tu je, masivni a zda se ze lidstvo i tak je schopne dal fungovat a mnozit se.
Až začne oblizovat záchodové prkénko nebo dávat do pusy šneky, to teprve bude něco... 😉
Větší problém není, že to je PVC, ale že jí to bude klouzat = špatný pohybový stereotyp. Chce to nějaké koberce či cokoli, po čem jí to klouzat nebude. My byli na neurologii 2 měsíce poté, co se malý rozlezl a neuroložka na něj jenom mrkla a prý: "Vy máte doma klouzavé podlahy, což?" - a hned mi vysvětlovala, co vše dělá špatně jako prevenci toho, že mu to klouže. No, taky jsme hned doplnili koberce.
@merope Díky Zajímavý, že to hned poznala. O koberci přemýšlím...
@sigyn To je zas něco jiného než chemické škodliviny z plastu, paradoxně to mi bude vadit, myslím, méně.
@malytlustyhroch Děkuju za tip! Mně právě přijde, že zrovna mikroplasty nikdo neřeší. Přitom je to tak obrovský problém. Snažím se na osobní úrovni nepoužívat jednorázové plasty, třeba sáčky v obchodech a tak, ale prodavačky na mě koukají jak na dementa, když jsem si vzala pečivo do látkovýho, co se týče oblečení nemám skoro nic z polyesteru, láhev si nosím už x let skleněnou, ale vzhledem k tomu čím jsme obklopeni, mám často pocit, že je to úplně fuk 😆...
To je třeba u me uplny standard, dětem dávám svaciny do krabicek, žádné pytlíky ani doma nemám.prodavacky jsou staré skoly , neřeš, já prodávám pečivo a když nekdo přijde s látkovým pyTlikem tak mam radost, ale to dělá málo lidí.většina lidi je to fuk. Snažím se pro svůj dobrý pocit, planetě to asi nepomůže. Když moje děti lezli tak jsem to neřešila, ale doma pes a kočka takže imunita na jedničku. Teď jsou nemocný 1x za rok. Nikdy neměli antibiotika
Až začne oblizovat záchodové prkénko nebo dávat do pusy šneky, to teprve bude něco... 😉
@sigyn šneci neobsahují mikroplasty 🤣

Já myslím, že to moc řešíš. Moje děti teda nikdy podlahu neolizovali😎. Za mě lepší lino, než mít doma koberce jako my🫣
Buď v klidu👍