Využili byste aktualizující se e-ink rodinný kalendář?
Ahoj, můžu se zeptat na názor?
Ve volných chvílích pracuji na vlastním e-ink rodinném kalendáři Inkora — jednoduchém kalendáři na zeď/stůl, který se sám aktualizuje z Google kalendáře.
Vzniklo to z úplně běžné domácí potřeby — mít na jednom místě přehled, co nás jako rodinu čeká. Kroužky, škola, školka, lékaři, rodinné akce, počasí na další dny a podobné věci, které člověk pořád řeší.
Cílem je, aby to fungovalo trochu jako papírový kalendář na očích, ale samo se to aktualizovalo. Není to tablet, nesvítí to, nemá to rušit — jen tiše ukazovat důležité věci pro domácnost.
Zatím je to funkční prototyp, ne hotový produkt v prodeji. Teď hlavně zjišťuji, jestli by něco takového dávalo smysl i jiným rodinám.
Myslíte, že byste podobný kalendář doma využili? Co by na něm pro vás bylo nejdůležitější?
Více jsem k tomu připravil tady:
https://vsejkora.cz
@vsejkora Vypadá to moc dobře, jen bych chtela videt, jak to ma vypadat, jak to bude velký, plus tedy by me vic vyhovovalo měsíční zobrazeni ala google, kdy ty udalosti budou rovnou vidět, jen tecky u dnu mě vytáčí 😁
Ale myslenka super, jdu se zahackovat.
Plus tedy pocasi a svoz odpadu je za me zbytecny, takže určitě nastavitelné, zda to chci ci nechci, pro me je důležité videt vsechny svoje udalosti, mam jich tolik, ze ty nadcházející jsou tak na 2 dny, takže proto videt v měsíčním zobrazení vsechny a vše nepotřebné moci vypnout.
@vsejkora e-ink je skvely napad, mam hodinky a miluji je. Ano, my bychom vyuzili. Zalezi i na cene, ale jako napad fakt dobry. Drzim palce.
@anonym_eb3b98 Moc děkuji, toho si vážím. 😊
Zatím je to pořád hlavně hobby projekt, který jsem původně dělal pro sebe, ale říkal jsem si, že by byla škoda si ho nechávat jen doma na zdi. Teď se snažím hlavně zjistit, jestli by o něco takového byl reálný zájem i u dalších lidí.
Cena bude hodně záviset hlavně na e-ink displeji, protože ten je na celém zařízení nejdražší. Aktuálně mám funkční verzi se 7,5" displejem a samotné výrobní náklady vycházejí zhruba kolem 2000 Kč. Přemýšlel jsem i nad větším displejem, ale tam už cena dost roste, takže zvažuji i možnost modulárního řešení — třeba aby se dalo více částí nebo kalendářů propojit k sobě.
Už teď mám funkční aktualizace přes Wi-Fi, takže zařízení si umí samo stáhnout nové funkce nebo opravy a uživatel nemusí nic složitě řešit. Do budoucna bych rád přidal i další typy kalendářů, nejen Google.
Teď je pro mě nejdůležitější zjistit zájem, abych věděl, jestli má smysl projekt posouvat dál a případně si dořešit vše potřebné i po právní a výrobní stránce. Každopádně moc děkuji za podporu, fakt mě to motivuje pokračovat. 😊
@anonym_eb3b98 Moc děkuji, toho si vážím. 😊
Zatím je to pořád hlavně hobby projekt, který jsem původně dělal pro sebe, ale říkal jsem si, že by byla škoda si ho nechávat jen doma na zdi. Teď se snažím hlavně zjistit, jestli by o něco takového byl reálný zájem i u dalších lidí.
Cena bude hodně záviset hlavně na e-ink displeji, protože ten je na celém zařízení nejdražší. Aktuálně mám funkční verzi se 7,5" displejem a samotné výrobní náklady vycházejí zhruba kolem 2000 Kč. Přemýšlel jsem i nad větším displejem, ale tam už cena dost roste, takže zvažuji i možnost modulárního řešení — třeba aby se dalo více částí nebo kalendářů propojit k sobě.
Už teď mám funkční aktualizace přes Wi-Fi, takže zařízení si umí samo stáhnout nové funkce nebo opravy a uživatel nemusí nic složitě řešit. Do budoucna bych rád přidal i další typy kalendářů, nejen Google.
Teď je pro mě nejdůležitější zjistit zájem, abych věděl, jestli má smysl projekt posouvat dál a případně si dořešit vše potřebné i po právní a výrobní stránce. Každopádně moc děkuji za podporu, fakt mě to motivuje pokračovat. 😊
@vsejkora chapu, ty vyrobni naklady jsou v Evrope vysoke. Za vic nez 2500Kc si to ale neumim oredstavit koupit, protoze je to "jen" vychytavka do domacnosti, nikoliv neco, co "potrebujeme". Ac nemame nouzi a zijeme komfortne, nerada kupuji drazsi veci nez 2-3 tisice, zvladt kdyz jevim, jestli buudou fungovat. A kupuji vetsinu pres Alzu, protoze maji skvely zakaznicky servis.
@vsejkora Vypadá to moc dobře, jen bych chtela videt, jak to ma vypadat, jak to bude velký, plus tedy by me vic vyhovovalo měsíční zobrazeni ala google, kdy ty udalosti budou rovnou vidět, jen tecky u dnu mě vytáčí 😁
Ale myslenka super, jdu se zahackovat.
Plus tedy pocasi a svoz odpadu je za me zbytecny, takže určitě nastavitelné, zda to chci ci nechci, pro me je důležité videt vsechny svoje udalosti, mam jich tolik, ze ty nadcházející jsou tak na 2 dny, takže proto videt v měsíčním zobrazení vsechny a vše nepotřebné moci vypnout.
@j.a.n.i děkuji za reakci a připomínky.
Ještě to zkusím lépe vysvětlit. 😊
Tečky v měsíčním přehledu znamenají dny, ve kterých je nějaká událost. Pod tím je potom seznam 8 nejbližších nadcházejících událostí. Kalendář se každou hodinu synchronizuje s vybranými Google kalendáři, takže se průběžně aktualizuje sám.
Celé zařízení běží na baterii a cílem je, aby se nabíjelo co nejméně. Mně už teď běží déle než měsíc a zatím jsem ho ještě nenabíjel. Finální výdrž ale ještě nemám plně otestovanou.
Aktuálně používám 7,5" e-ink displej. Teoreticky by šlo na displeji zobrazit víc událostí, ale u této velikosti by to už mohlo být dost nepřehledné. Snažím se zachovat minimalistický vzhled, aby kalendář působil čistě, hezky a aby byly informace dobře čitelné na první pohled.
Do budoucna určitě počítám s tím, že by si člověk mohl jednotlivé bloky zapínat a vypínat podle potřeby — například počasí, svoz odpadu, svátky nebo počet zobrazených událostí. Zatím jsou tam hlavně informace, které dávají smysl naší rodině.
Chápu, že pokud má někdo jednu popelnici, tak pro něj svoz odpadu nemusí být důležitý. U nás se ale střídá bio, komunál, plasty, papír a často jsme v tom měli zmatek. Hledání informací, kdy se co vyváží, nás akorát zdržovalo, takže teď se stačí podívat na kalendář a hned víme. Podobně je to i se čtyřdenní předpovědí počasí — pro nás je praktická, ale pro někoho jiného to může být zbytečný blok.
Když by si někdo počasí nebo svoz odpadu vypnul, mohl by se ten prostor časem využít třeba pro více událostí — například místo 8 zobrazit 12 nebo 16. Jen je potřeba říct, že i když to na první pohled vypadá jako jednoduchá úprava, u e-ink displeje, ESP32 a omezené paměti je potřeba hodně řešit optimalizaci, přehlednost a celkové chování zařízení.
Takže ano — chápu, že každý bude chtít trochu jiné rozložení. Teď je pro mě důležité zjistit, jestli o takové zařízení bude větší zájem, a podle toho má smysl řešit další varianty zobrazení a větší možnosti nastavení.
@vsejkora chapu, ty vyrobni naklady jsou v Evrope vysoke. Za vic nez 2500Kc si to ale neumim oredstavit koupit, protoze je to "jen" vychytavka do domacnosti, nikoliv neco, co "potrebujeme". Ac nemame nouzi a zijeme komfortne, nerada kupuji drazsi veci nez 2-3 tisice, zvladt kdyz jevim, jestli buudou fungovat. A kupuji vetsinu pres Alzu, protoze maji skvely zakaznicky servis.
@anonym_eb3b98 Cena je pro mě vlastně jeden z důvodů, proč jsem se do výroby takového kalendáře pro naši rodinu vůbec pustil. Když jsem se díval na hotová podobná zařízení, tak kalendáře se srovnatelně velkým displejem často stojí přes 3000 Kč.
Na začátku jsem si naivně myslel, že se výrobní náklady budou pohybovat někde kolem 1000 Kč, ale postupně jsem zjistil, že realita je trochu jinde — hlavně kvůli ceně e-ink displeje, který je na tom celém nejdražší.
Zároveň je fér říct, že do výsledné ceny se nedají počítat jen samotné součástky. Stojí mě to i dost času při vývoji, testování a ladění. A neberu to jako zařízení, které si člověk koupí a tím to skončí. Plánuji ho dál rozvíjet, přidávat nové funkce a opravovat věci podle zpětné vazby. Potenciální uživatel by tedy měl aktualizace zahrnuté v ceně zařízení, bez nutnosti předplatného nebo dalších poplatků.
Finální cenu bych proto nastavoval až podle reálného zájmu, výrobních nákladů a času, který tomu bude potřeba věnovat. Samozřejmě pokud bych se pustil do širšího testování nebo pozdější distribuce, první zájemci by měli zařízení za výrazně výhodnější cenu.
Zatím ale nechci nic předbíhat. Teď hlavně zjišťuji, jestli o takový kalendář bude zájem, co od něj lidé očekávají a jaká cena by jim dávala smysl, aby to bylo oboustranně fér — prostě win-win.
@vsejkora je to zajímavé, ale jedině pokud by to mělo možnost napárovat i na jiné než google kalendáře.
@vsejkora je to zajímavé, ale jedině pokud by to mělo možnost napárovat i na jiné než google kalendáře.
@mrkvovydort Do budoucna určitě plánuji podporu Apple kalendářů, ".ics" odkazů a ideálně i dalších typů kalendářů. Jen si k tomu potřebuji ještě pořádně nastudovat celou problematiku a navrhnout to tak, aby to dávalo smysl hlavně z hlediska bezpečnosti a soukromí.
Můj cíl je, aby data z kalendáře pokud možno neprocházela přes žádné moje servery, ale aby si je zařízení stahovalo a zpracovávalo přímo samo. Tím by zůstala data co nejvíce soukromá a minimalizovalo by se riziko jejich zneužití.
Podobně to mám teď řešené u Google kalendáře přes Google API — zařízení si kalendářová data stahuje samo a já nechci být prostředníkem, přes kterého by cizí kalendáře protékaly.
Aktuálně je to navržené tak, že se k datům z kalendáře prakticky nemůžu dostat jinak než tím, že bych měl fyzicky samotné zařízení u sebe.
U Apple kalendářů a ".ics" odběrů bych chtěl jít stejnou cestou. Tedy aby kalendářová data zůstávala co nejvíce u uživatele a zařízení si je zpracovávalo lokálně samo.
Jo, to je dobra myslenka a jako bonus to bude funkcni i bez trvalého netu. Akorát me by sakra potesil vetsi rozmer, i když chapu, ze by to pak bylo drahý.
Aktuálně mám rozpracovanou synchronizaci s Google Kalendářem. Uživatel by si zařízení připojil k domácí Wi-Fi, přihlásil svůj Google účet a vybral, které kalendáře chce zobrazovat — například rodinný kalendář, školu, školku, práci nebo kroužky.
Na displeji se pak zobrazí měsíční přehled, nejbližší události a počasí na několik dní dopředu. Kalendář by se měl pravidelně aktualizovat sám.
Zatím mám v plánu jako první Google Kalendář, ale časem bych rád přidal i další možnosti — Apple kalendář, .ics odkazy a další typy kalendářů. Chci to dělat tak, aby data zůstávala co nejvíce soukromá a zpracovávala se pokud možno přímo v zařízení.
Použitý e-ink displej je tříbarevný — černá, bílá a červená. Červená barva by sloužila hlavně ke zvýraznění důležitých věcí, například dnešního dne, svátků nebo upozornění.
Na fotce je aktuální vzhled a vizuál prototypu.

@vsejkora e-ink je skvely napad, mam hodinky a miluji je. Ano, my bychom vyuzili. Zalezi i na cene, ale jako napad fakt dobry. Drzim palce.