7týdenní miminko je stále hladové a nemůže se vykakat

kashaa
4. únor 2017

Dobrý den, obracím se na vás s dvěma dotazy týkající se mého 7týdenního chlapečka. Porodní váha 3750g 49 cm, při odchodu z porodnice 3450g.
Měsíc byl můj chlapeček plně kojen ( kojila jsem co dvě hodiny a tím, že jsem měla řidší mléko, tak jsem kojila klidně i hodinu, než měl dost 😀
Během této doby byla u malého stolice v pořádku a pravidelná 1x denně.
Po měsíci jsem začala ztrácet mléko a musela jsem začít přikrmovat UM (Nutrilon) a od té doby to začalo. Nemohl se vykakat a měl bolení bříška. Na UM jsem během týdně musela přejít uplně. Podotýkám, že jsem z MM na UM nepřešla ze dne na den ale po malých dávkách. Problém nastal, když dostal první dávku UM, tak od té doby se nemůže sám vykakat. Nakonec po čtyřech dnech kdy se svíjel a brečel a nepomohly masáže (Pupík) ani cvičení a klubíčkování jsem byla nucená mu pomoct a vylezla z něj tuhá "temperka" ( a že toho bylo 😀). Na radu doktorky jsem mu začala kapat Espumisan a Bio Gaia (5 kapek denně) ale nepomohlo to. Začala jsem zkoušet i fenyklový nebo heřmánkový dětský čaj ale ten mi odmítá i vodu. Po boji do něj za celý den dostanu cca 30ml.
Před týdnem jsem na další doporučení doktorky měla zkusit změnit mléko a přešla jsem na Amilk. Je pravda, že zatím jsme na tom cca 4 dny ale zatím se mu vykakat nepovedlo. Žádám maminky, které s tím také bojovaly o radu. Je to mé první miminko.

Druhý dotaz jak při Nutrilonu, tak i nyní mu přes den dělám 120 ml a stane se, že mi i za hodinku a půl začne brečet hlady. Snažím se ho proto nějak držet v klidu aby dostal až za 2,5 - 3 hodinky od jídla. Někdo mi říká, at to nedělám a dávám mu tolik kolik potřebuje ale bojím se, že mu tím ještě přitížím a hlavně ten Amilk má o trošku vyšší energetickou hodnotu než Nutrilon a bojím se aby nezačal pak rychle přibírat.
Nyní má 58 cm a 5 kg. Není to i tak moc? Podotýkám, že hladový je častěji jen přes den kupodivu večer dostane mlíčko cca v 8 - 8:30 a vydrží klidně i do 6 do rána a spí krásně.

Děkuji za rady

citun
4. únor 2017

Určitě zkoušet dávat tekutiny pořád, klidně i po lžičkách. Moc se mi nezdá, že by měl po Nutrilonu za hodinu hlad. Je to určitě hlad, nebolí ho třeba bříško?

pe.martina
4. únor 2017

První dcera taky byla přikrmovaná a Nutrilon ji taky zacpal. Zkusila jsem na radu Dr. Bebu a vše se do týdne upravilo a kakala denně. U druhé už jsem šla hned na Bebu, když mlíčko ubývalo. Do mlíčka doporučuju dávat probiotika. Kupovala jsem buď Swiss nebo teď Biopron. První dcera měla taky bolavé bříško a probiotika jí pomáhaly. Pomáhal i nahřívací pytlíček s pecičkama. Ať je malému brzy dobře a bříško ho netrápí 😊 A jestli má hlad, tak bych mu poradě s Dr. i přidala. Dcerka taky byla jedlík a je to žížala hubená 😉

kashaa
autor
4. únor 2017

Tekutiny se do něj snažím dávat pořád. No občas to bývá po hodině a půl a někdy vydrží i 4 hodiny a do té doby mlíčko nechce. Ale už mám vypozorované to jeho chování a je to hlad, když mu pak dám třeba v tu dobu čaj, tak začne strašně hltat ale když zjistí, že to není to co chce, tak to začne prskat. Neříkám , že takhle brzy brečí často ale občas se to stane.

ladako
4. únor 2017

Nebylo by dobry nechat malymu prohlednout streva,kamaradka mela podobny problem. S umelym mlekem neporadim,protoze kojim,ale jestli je dobry ho nejak oddalovat od jidla nevim. V tom by vam mela poradit detska doktorka si myslim.

citun
4. únor 2017

@kashaa Určitě souhlasím s @ladako , měla by nejlépe poradit doktorka a třeba i vyměnit UM za jiné.
Je to s těma prckama občas složité, ale přeji ať se brzy vše srovná 🙂

kashaa
autor
4. únor 2017

nad tímto jsem také přemýšlela ale říkala jsem si, že když do té doby kakal normálně a od té doby nic, tak bude problém v něčem jiném ale za týden jdeme na kontrolu, takže se na to doktorky zeptám.

kashaa
autor
4. únor 2017

@citun No UM už změnila Nutrilon za Amilk a teď čekáme jestli to zabere nebo ne. Jestliže ne, tak nechám prohlédnout ty střeva

nafuka
4. únor 2017

škoda toho kojení.Na podporu se bere ricinus comunis 9 CH,nezkusilas? a taky častěji kojit,intervaly jsou zbytečné,řídila bych se miminkem.

pe.martina
4. únor 2017

Ještě k tomu hladu, může mít ten růstový spurt 😊 (bývá kolem 6týdne) většinou se to po pár dnech upraví. Tak mu klidně mlíčko dopřejte. I kdyby byl buclatý, až se začne hýbat tak faldíčky zmizí 😉
@kashaa

karlajasmine
4. únor 2017

@kashaa no já bych neprestavala kojit.. Je normální, že se po šestinedělí tvoří méně mléka, rozhodně to neznamená že je potřeba prestat kojit, pouze to,že mliko se tvoří podle potřeby dítěte a prsa se nenalevaji "jen tak". MM má byt řídké, je to tak správně. Pozvala bych si laktační poradkyni a UM přestala dávat.. To se zase rozkojis.

nafuka
4. únor 2017

a ještě bio gaia je naprd!!!!!!!!!vlastní zkušenost.

ladako
4. únor 2017

Ja davam na prdiky infaloc uz od narozeni,takze 3mesice a rekla bych,ze pomaha.

ladako
4. únor 2017

Omlouvam se, je to infacol, porad si to pletu.

karlajasmine
4. únor 2017

Jinak znam prave strasne moc pripadu, kdy se deti po UM nemohou vykakat, ona to opravdu neni plnohodnotna nahrada za MM, pouze druhorada... Tim absolutne nekritizuju nekoho, kdo kojit nemuze, ale kolem kojeni je bohuzel strasne moc mytu a ''ridky mliko'' nebo ''ztraci se mi mliko'' je vetsinou nesmysl.. mliko se muze ztratit v pripade opravdu velikeho stresu nebo hormonalni poruchy, ale vetsinou jde pouze o rustovy spurt a nebo upravovani tvorby mleka... Je potreba prikladat podle miminka, hodne pit a clovek se vetsinou zase rozkoji.. ja bych to zkusila bez toho UM 🙂

tery_s
4. únor 2017

@nafuka Bio Gaia není na prd ale na prdiky 😉 mnoho maminek si to moc chválí i u nás velký úspěch, tak bych to takhle důrazně nehanila, ale jako vše je to co miminko to jiná zkušenost. Nám co pomohli probiotika + Babycalm, tak se zlepšil spánek, jídlo dříve se u prsa kroutila, už se nechce tolik nosit je hodně klidná a spokojená. @kasha K UM bych určitě dávala tekutiny, ať není mimi zabetonovane, ale u malého to trávení i při kojení nebylo úplně ok, jak jste psala, že stolice jen 1x denně to do měsíce většinou miminka mají stoličku vícekrát za den nevím možná to není nic zásadního. Toho kojení je škoda, než najdete UM co sedne může to trvat stejně tak se mění trávení problém s vyprazdnovanim. Ztratilo se ti mléko rychle, už nic neodstriknes třeba po nahrání a masirovani?

pajounek
11. únor 2017

Zkuste znovu rozjet kojeni, pro mrnouska to nejlepsi. Je jeste malicky, mohlo by se vam to podarit. Najdete si v okoli laktacni poradkyni (vyborne reference maji ze stranek mamila.sk).
A ridke mleko neexistuje. Je takove, jake mimco potrebuje. Kojeni neni jen o jidle, ale hlavne o kontaktu s maminkou, proto jsou deti pricucnute treba hodinu 🙂 z briska jsou zvykle na kontakt s maminkou a najednou by jim mela stacit chvilicka ;)

monikagurthova
11. únor 2017

@kashaa nečetla jsem celou diskuzi. Nutrilon je hladový naše malá vypila 120 ml a za hodin měla zase hlad měla zácpu a když už to ze sebe dostalo tak ti bylo smradlavé bahno jinak to popsat nejde. Takže jsme přešly na HiPP a pohoda. Evidentně synovi Nutrilon nesedí

lucykal
11. únor 2017

@pajounek Zajímalo mě jaktože dítě po mm nepřibírá když neexsituje řídké mléko?

mialagia
11. únor 2017

@lucykal protože to je jen dočasné a zase začne přibírat.. třeba je dítě málo často přikládáno, růstový spurt apod...je to normální..stejně jako kojení hodinu když je mimi ještě takhle malé.. a rozkojit znovu jde😉

pajounek
12. únor 2017

@lucykal jak je v prispevku dale..nekojeni podle miminka, nastavovani intervalu kojeni, spatna technika prisati nebo za sledovane obdobi "jen" vyroste a nepribere. Kojene deti nekdy holt jen nepasuji do tabulek..

lucykal
13. únor 2017

@pajounek dcera byla malá dělala jsem vše dle lékarů i LP a stejně se nepovedlo. Mléka jsem moc neměla. Nakonec po 3m kdy už to bylo neúnosné přibírala max 80/7-10dní při porodní váhe 1600g dostala um přibírání se zlepšílo na max 150g.
MM je MM, ale jsem toho názoru, že někdy je prostě lepší UM

monikagurthova
13. únor 2017

@lucykal řídké mléko sice neexistuje ale třeba u me dcerky byl problém že jak byla malinká neměla sílu tak sala jen to přední mléko a nez se dostala k zadnímu usnula. Já se nerozkojila a museli jsme ve 4 týdnů na umělé. Já neměla malá necurala byla hladová vystresovana. Souhlasím s tebou MM je Mm ale někdy se prostě nepovede.

monikagurthova
13. únor 2017

@mialagia ne vždy jde znovu rozkojit a to jsem zkoušela všechno a výsledek? Hladové, vystresovane miminko co necura hlady nespí a neprospívá v tu chvíli bylo UM nejlepším řešením zkoušela jsem i při UM znovu rozkojit ale prostě nebylo a jak mi řekl MUDr. spokojene a najedene miminko je důležitější než to jestli kojim nebo ne.

crazys
13. únor 2017

@kashaa Když byla malá,tak jí nutrilon taky dělal zle a nemohla se vykakat.Krásně kakala po Hami mlíčku a ještě jsem jí do toho dávala probiotika Biopron.

pajounek
13. únor 2017

@lucykal ja s tim souhlasim, lepsi nez se kdovijak stresovat. Prvni syn byl ray na um, taky nepribiral. Dcerku ted kojim uz rok a ctvrt, pred porodem jsem si sama procetla vsechno mozne a najednou to slo. Hlavni pricina u me byla spatne prisavani - pak se moc nenapil, nepribiral a tak dokola..

lucykal
13. únor 2017

@monikagurthova Jak byla malá malinká?

mialagia
13. únor 2017

@monikagurthova a měla jsi i elektrickou odsávačku?odsávat v noci..tím se prý laktace rozjede vždy..nejen u nás zabralo..ale jasné pokud jsi ve stresu a mimi je fakt malinké, tak situace může být jiná..🙂

monikagurthova
13. únor 2017

@lucykal malá se narodila akutním císařem měsíc před termínem 46 cm a 2500 g. Což koukám že vy jste měli ještě míň

monikagurthova
13. únor 2017

@mialagia heled zkoušela a fakt všechno co šlo ale já nevyspala, ve stresu malá to samé šátek odmítala a 14 dní jsme nedělaly nic jiného než že kojily měla jsem ji na prsu i hodinu a za půl hodiny u se hlásila pak jsem si právě všimla že se napila pustila a začalo téct mléko tak jsem ji polospici nechala prisat znovu ale to uz nepila. Měla jsem i LP a technika správná všechno ale malá prostě usnula únavou doporučila přikrmování a zkoušet dál kojit no a ejhle najednou nebylo co prostě neteklo přijela znova a zhodnotila sama ze jsem o mléko přišla asi i z toho stresu a to jsem poctivě odsavala přikládala že se třeba ještě něco vytvoří. Jako když mi malá najednou z 2500 g letěla na 2100g a pořád ubyvala curala max 2X denně, pytle pod očima nervózní vystresovana tak už to fakt nešlo. Jo obrecela jsem to ale zase pak byla najedena spokojená přibírala to pro mě bylo víc než nás dál trápit a i po poradě s LP a MUDr. přešla plně na UM. Někdy to prostě nejde

lenatu
13. únor 2017

@kashaa pokud ho po Amilku neboli bříško a nema problémy s kakanim je to v pořádku. Existují i mléka jako třeba HiPP bio combiotik na kterém je výslovně napsáno, že může být podáno kdykoliv během dne, podle toho jak má miminko hlad. 🙂. My s tímhle taky bojovali a až 8. Um (hipp) nás zachranil, chlapečci trpí na koliky a u nás to byl masakr. Doktorka o tom že měníme um věděla. Jen řekla ať k tomu dáváme probiotické kapky (bioGaia super, ale měli jsme i Swiss - o půlku levnější účinek stejný).
My s kakanim bojovali pořád a opravdu to spravil ten Hipp 🙂. Měli jsme Amilk (zvracení obloukem), Beba (zácpa), Nutrilon (zácpa/průjem a bolení) to jsme zkoušeli i ten Comfort a ten hned letěl do koše.. hnus, Hami (průjem), Babylove (zácpa), Sunar (zácpa).. až opravdu ten Hipp zabral.. a neboj se, přejde to, malýmu to přestalo jak jsme začali s příkrmy a teď už může mít jakékoliv mléko. Docela nám zabíraly i kapky baby calm a probiotika když menis um jsou nezbytná. I naše Mudr (pardubická kapacita) říká že když um nesedí nemá cenu mimčo trápit a zkusit jiné. Všechny um jsou na stejné bázi jen se trošku liší v miligramech ve složení (ale mají vše stejně, jen toho víc a toho min). Přeji hodně štěstí ať vás to brzy přejde 🙂