icon

ADHD - jak se děti projevovaly před diagnózou

jatrix
20. lis 2018

Chtěla bych poprosit maminky, které mají děti s diagnostikovanou ADHD, zda by mi mohly popsat, jak se jejich děti projevovaly/chovaly v době, kdy se ještě nevědělo, že jsou ADHD, zejména mě zajímá, jak se vaše děti chovaly ve věku 2,3,4 let.
Mám 3 letou dceru, která je divoká, velice obtížně zvladatelná, dominantní, tvrdohlavá a neustále plná energie. Nedokáže chvíli posedět, neustále lítá, skáče, křičí, do něčeho mlátí nebo kope a když píšu neustále, tak tím myslím opravdu neustále - vyženu jí z koupelny, protože tam mlátila do zrcadla a ona jde do pokojíku, vyleze si na (vnitřní) okenní parapet a mlátí do okna.
Nedokáže sedět v klidu na židli u jídla, a to ani tehdy, má-li jídlo, které jí chutná, neustále od jídla odbíhá, běhá kolem stolu, do jiných místností, pak se zase vrátí, kousek jídla sní a začne lézt po neobsazených židlých, po mě nebo zase jde někam běhat.
Nebo se chce tulit, ale neumí u toho být v klidu, přitulí se, ale u toho neustále kope nohama, píchá mě prstem do očí, tahá mě u toho za vlasy apod.
Když jí řeknu, že něco nemá dělat, tak to můžu říct 20x a stejně to dál dělá, zaberou až výhružky, že si pro ní přiletí ježibaba nebo že nebude večer včelka Mája apod. Občas funguje pozitivní motivace namísto výhružek, ale ne pokaždé.
Nejsem také schopná jí naučit rituály, jako to, že večer musí uklidit pokojíček (s mojí pomocí), že se ráno musí obléknout, umýt, nasnídat - tyto tři ranní aktivity, nám trvají klidně i dvě hodiny, než všechno udělá. Prostě tyto rituály dělat nechce a místo toho si chce hrát nebo spíše řádit (běhat, lézt po nábytku apod.), přitom to trénujeme už cca od roka a půl a pořád je nepřijala za své.
Když si hraje, přijde mi, že rychle přebíhá mezi jednotlivými hračkami, rychle ji omrzí, vyjímkou je snad jen lego, u toho vydrží třeba i půl hodiny v kuse. Občas prostě jen bloumá od jedné hračce k druhé, žánou si nevybere a místo toho začne lézt po nábytku a skákat z něj na zem.....
Popsala jsem teď vyloženě jen samá negativa, samozřejmě jsou i pozitivní věci, ale ta negativa mě trápí, nevím, jak mám takovéhle divoké dítě vychovávat, jak správně nastavit mantinely, co po ní opravdu chtít a co už je "lámání přes koleno". Nevím, jestli to, co po ní chci, je vůbec schopná se naučit a mám právě obavu, aby nebyla ADHD. Protože jsem důsledná v tom, co po ní chci, tak jsou u nás hádky a můj křik na denním pořádku ☹ Proto budu moc ráda, pokud mi napíšete, jak jste to doma měly s ADHD dětmi vy a případně, jak jste k výchově dítěte s touto diagnozou přistoupily...

Děkuji.

Strana
z2
suromana
22. lis 2018

@dixi86
U vás je podle mne hlavní faktor toho všeho to malé mimčo. Má Vám třeba kdo pomoct? Že by vzal na dvě hodinky sourozence v kočárku ven a Vy měla čas jen na dceru, aby měla pocit, že taky nějaký čas má i ona vás jenom sama pro sebe, ony to ty malé hlavičky fakt mohou vnímat všelijak a jestli jste na všechno sama, tak to prostě nejde všechno stihnout. Jako kdyby měla sestra do toho ještě mimino, tak nevím, jak by to dělala. Neteř je fakt rychlík, nejlepší je lozit někde po výškách, židle, stoly, žebříky, okna, házet věcmi, když do toho máte ještě miminko. Moje sestra je bohužel ale blázen a komplikuje si to sama, bydlí v RD, má malé miminko a do toho si pořídí králíky, slepice, kozu, pak si vymyslí, že budou dělat kysané zelí, udit a já nevím co a malá jí tam při všem překáží, pak hlídá celé dny babička, a malá si podle mě vynucuje pozornost. Přitom mohla přece počkat, neteř bude mít dva roky, zase existenciální problémy nemají, jako je to super mít vlastní maso a vajíčka, ale pak to všechno nestíhá a malé se dost nevěnuje. Jasně že dřív to tak bylo normální, ale děti měli kolem sebe spoustu sourozenců a tetiček a babiček, dnes mají hlavně mámu, my máme veškerou rodinu 300 km daleko a syn je celý den jen se mnou, večer pak přijde na chvíli manžel z práce, taky je na mne hodně fixovaný.

dixi86
23. lis 2018

@suromana nemám žádné hlídání a manžel jen o víkendu a to maká na baráku. Z části máte pravdu, ale velká část byla už před miminkem. Běhala jsem za ním až do porodu, nedalo se jinak. Segru miluje, ale z niceho mu sepne a je pruser. Male se venuji minimalne, takže ani duvod extra nema. A nedela to, že by si vynucoval pozornost. To nebezpečí vyhledává a dělá mu dobře, že to zvládne. Nějak tak mi to připadá. Máme jen pár zvířat, ale rekonstruuem, takže je to paráda.

hafika
23. lis 2018

@petramuzik A doma je v pohodě? Vydrží u hraní, u her, pohádek, úkolů v časopisech, co jí baví?Nejde brát moc v úvahu úkoly, to je jiná liga. Protože u vás to opravdu hodně zavání nudícím se nadaným dítětem, jak jsem psala výše. Můj syn je schopen psát domácí úkol z matematiky, který by zvládl za 5 min, klidně přes hodinu a odbíhat k tomu k 40 věcem, protože ho to nebaví. Vydržet s ním psaní úkolů je o nervy. Ale v pedagogické poradně se vydržel 1,5 h soustředit na test nadání a nechtěl ho přerušit ani přes návrh psycholožky, která viděla, že už je unavený a klesá mu výkon, protože test BYL ZAJÍMAVÝ. Mám doma knížku o nadaných dětech, kde tvrdí, že se odhaduje, že až u POLOVINY nadaných dětí, je mylně diagnostikováno ADHD. Nadané děti jsou totiž jiné, zvláštní, mají potřebu se hodně hýbat, jsou neklidnější, když se nudí, dokáží velmi zlobit. Což neznamená, že nadané dítě nemůže mít ADHD, jen je u nich častěji mylně určeno. Když jdete do poradny s tím, že má dítě poruchu pozornosti, tak k vám přistupují úplně jinak, než když jdete kvůli nadanému dítěti, které se nesoustředí kvůli nudě. Syn třeba nesnáší kreslící a vybarvovací úkoly, tak v poradně nedělal test pro menší děti, který je na tom postavený, nebavil by ho, a měl by zbytečně špatné výsledky. Místo toho dělal test pro starší děti a středoškoláky. Psala jste o vysoké inteligenci dětí s ADHD, nevyšla vysoká inteligence náhodou i vaší dceři? Jste z Prahy, zde působí i organizace speciálně se zaměřující na nadané, třeba byste mohla zjistit, že problém vaší dcery je jinde.

jatrix
autor
23. lis 2018

@suromana ještě jak popisuješ jaké to je u tvé sestry, že na dítě hodně křičí, zakazuje atd. tak bohužel to je u nás to samé, sice se snažím, vysvětluji, ale na křik stejně dochází častěji, než se mě samotné líbí, ono je to fakt těžké.....

lucka662006
24. lis 2018

@jatrix Ovoce je součástí zdravé výživy a neměla by po něm být přehnaná aktivita. Lipánek je energetická bomba. Poránu bych v něm ale takový problém neviděla.

lucka662006
24. lis 2018

@nafuka Taky jsme nedávali sladkosti. Ale ve školce nějaké dítě přineslo občas bonbon a rozdělilo se, sestřenice daly bonbonek, teta, děda.... Dodnes dáváme méně oproti ostatním, řekla bych tak 3 menší sladkosti týdně. Ale ve školce a ve škole se dítě k sladkostem dostane a chutnat mu budou.

jackie3
24. lis 2018

Dejte tomu ještě čas, ve třech letech je na nějakou diagnózu ještě brzo. Naše nejstarší dcerka se chovala hodně podobně, ale po 4. narozeninách se postupně zklidnila... Teď už chodí do školy a vše je naprosto v pohodě. Je teda temperamentnější než některé děti, musí dělat sport, ale pravidla respektuje, ve škole funguje...

lhubajda1
26. lis 2018

@iulia za sebe mohu sirul eye-q jen doporučit, syn ve 3 letech nemluvil, po kůře 3 měs začal používat nové slova, teď řekne i jednoduché věty, má opožděný vývoj řeči, vzhledem k resuscitaci a, špatnému Abgar skóre při porodu, následek toho je, že má problém mluvit. Byl i docela hyperaktivni, teď vydrží v klidu sedět, logopedie tedy max 3 min pak už nedává pozor a jde sei hrát. Vyzkoušejte, sice je dražší ale pomáhá, akorát nesmí se vysadit, dítě začne opět zlobit ☺

jatrix
autor
3. pro 2018

@jackie3 no, půjde teď od ledna do školky, tak trochu doufám, že se tam socializuje, vyřádí a že se to trochu zlepší a třeba i jak píšeš, s věkem to bude také lepší 🙂

Strana
z2