Alergie,astma nebo psychogenní kašel?

17. led 2024

Zdravim maminky, prosim Vas, mate zkusenost u vasich deti jak zacinala alergie, astma nebo psychogenni kasel? Syn 4,5 delsi dobu pokaslava, nemocny nebyl ani neni, na alergo teprve pujdeme (obcas kycha, mam podezreni na roztoce). Ale v noci vubec nezakasle, kasle kdyz je v klidu napr. u knizky, tabletu, hraje si a nebo kdyz beha, ale nejsou to zachvaty kasle, proste jakkby si 1x odkaslal, i kdyz je kasel suchy, nic nevykasle. Doktorka usoudila na nervovy (psychogenni) kasel, je pravda ze jsme doma meli nejake problemy v ramci rodiny, ale nevim jestli pokaslava od te doby. Jen tedy bych chtela vedet, zda to neni opravdu nejaka reakce na alergie, astma. My rodice astmatici ani alergici nejsme. Dekuji za vase zkusenosti

cilkat
18. led 2024

Popis "kašle, když je v klidu", mi fakt přijde psychogenní. ... i když pokud dítě spolupracuje a lékařů se nebojí, tak udělat spirometrii a zkontrolovat astma na plicním by asi od věci nebylo.
Ještě bych se možná zeptala, jak mluví - jestli to není spíš "logopedický" problém. Pokud by zatím neuměl hodně hlásek, může tam být nějaký problém v oblasti ovládání svalů drdla a dechových, který se teď projevuje právě takle (dítě "cvičí mluvení" a místo toho kašle).

autor
18. led 2024

@cilkat mluvi spatne, na logopedii dochazime, naposledy jsme byli zacatkem listopadu, pak z ruznych duvodu odpadlo cviceni, termin mame zacatkem unora. Kdyz jsme venku, tak i kdyz lita, tak nekasle 🤦 dnes jsem ho sledovala.

cilkat
18. led 2024

Zkuste to probrat s tou logopedkou. Přijde mi to nejpravděpodobnější příčina.

autor
18. led 2024

@cilkat dekuju Vam za tip, tohle by me nenapadlo. Urcite se s ni o tom pobavim 🙂

te_reza
18. led 2024

Kašel měla hlavně v noci. Začínalo to jakoby běžným nachlazením, končilo kortikoidy a nemocnicí. Asi tři kolečka, než se potvrdila alergie a astma. Vždycky to vypadalo jako normální nachlazení, jenže běžně dostupné léky nezabíraly a začínala být dušná. Usla a během hodiny začala kašlat, třeba tři hodiny v kuse. Pak už ji to ani nebudilo.

autor
18. led 2024

@te_reza dekuji za zkusenost 🍀