Astma. Jak zjistit?

myskin
18. kvě 2020

Zdravím všechny,
moje devítiletá dcera má od svých pěti let atopický ekzém. Zhruba před rokem, kvůli dlouho trvajícímu kašli, byla kvůli mému podezření na astma na alergologii. Udělali jí pouze spirometrii a ta byla v pořádku. Závěr - astma nemá. Tak jsem měla radost. Ale v poslední době mívá problémy, když jančí, tancuje, běží, zkrátka nějaká zátěž, tak se rozkašle. Včera jsme se byli projít kolem přehrady, žádná zátěž, většinu času strávila stavěním z písku. Po dvou hodinách kašel, trvalo, než se to zklidnilo. Na noc jsem jí dala Fenistil kapky a několik hodin po usnutí při dýchání jakoby hvízdala. Tak se ptám, kdo máte zkušenost, existují nějaké opravdu spolehlivé testy na astma? Klidně i jako samoplátce. Vzhledem k tomu, že objednání na alergologii trvá dlouho, tak mám obavy, že než se tam dostaneme, bude mít dcera třeba klidové období a nic nezjistí. Je spirometrie spolehlivá? Co se týče diagnostiky astma. Ještě bych měla napsat, že dcera má na alergologii zjištěnu alergii na ambrosii (kytka) a jinak nic. Děkuji za pomoc.

petulkadodo
18. kvě 2020

@myskin Já jsem s tím bojovala v pubertě. Záchvaty dušnosti při zátěži nebo v přítomnosti cigaretového kouře, ale dle spirometrie žádné astma, jen alergie na břízu. Pak se mi to zhoršovalo, až mi jiná lékařka udělala přímo na plicním zátěžovou spirometrii, při které jsem se začala dusit a diagnóza byla na světě. Zátěž se dá udělat buď fyzicky (jít si třeba zaběhat po schodech, zadýchat se a pak dýchat do spirometru), nebo chemicky, kdy se přímo inhaluje histamin a pak se dýchá do spirometru. U té fyzické zátěže hodně záleží na provedení, ta chemická je spolehlivější. Zkuste se na to zeptat. Klidovou spirometrii jsem měla vždy bez nálezů.

jannym
18. kvě 2020

Dcera byla diagnostikovana uz ve 3,5 letech podle anamnezy, postupne i podle spirometrie, me treba na astma prisli az v puberte a to az treti alergolog - ostatni vzdy skoncili s tim ze se me problemy vazi na alergii na plisne, roztoce a prach, dostala jsem zyrtek a vysoupli me z ordinace, no a tenkrat u pana doktora jsem vyfasovala kapky do nosu, dejchadlo a jina antihistaminika a jak mi bylo najednou hej, pokud mate pochyby vezmete dceru k jinemu lekari

lora1987
18. kvě 2020

Vedle spirometrie mi jeste delaji na alergologii tzv. feno. Meri se tim zanet v dychacich cestach, nebo co a podle toho mi bylo astma diagnostikovano.

brunetka11
18. kvě 2020

@myskin Je potřeba se nechat objednat na plícním. Doporučení by ti mohl dát obvodní lékař, mne tam dotlačili z alergologie. Loni nepotvrzeno.
Akorát, že loni nebyla možnost dostat pár atak v roušce ,-)
P.S.
Opravdu může jít i o alergii. Mně třeba vyvolává šílenou reakci na dýchání Nivea.

calvac
18. kvě 2020

@myskin pripomina mi to syna. Nejdrive kasel po namaze, smichu a pozdeji kasel trvaly. I v noci. Spirometrie naprosto ok. Alergolozka to oznacila za lehke astma, nasadila lecbu a po tydnu byl fakt klid. To byla uleva. Rikala mi, ze i astmatik muze mit dobrou spurometrii. Mamina je stredne tezky astmatik a spiro nadycha v pohode. Ovsem syn nikdy nehvizdal, hvizdani prudusek je pro astma typicke.

myskin
autor
18. kvě 2020

Holky, moc děkuji za zkušenosti. Zítra jdu s dcerou na devítiletou prohlídku, tak se na to zeptám. Mám celkem po náladě, to by nám ještě chybělo ke štěstí.

victress
19. kvě 2020

nevím, jak je to u dětí, ale u dospělých se astma může diagnostikovat provedením broncho-konstrikčního testu, zrovna na něj čekám, tak se zkuste poptat, každopádně na astma se netěším, protože se mi nechce zbytek života vdechovat kortikosteroidy

myskin
autor
19. kvě 2020

Tak je to nejspíš jasné. Dnes na devítileté prohlídce doktorka pískání slyšela poslechem, poslala nás na RTG, potom napsala Ventolin dýchák. Takže nejspíš astma jak vyšité. Máme se opět objednat na alergologii, ale je to myslím jasné, akorát půjde o to, jak je to silné astma. Prostředí smradlavého města tomu určitě nepomáhá, musím vyhrát sportku. Mám depku, vím, že jsou horší věci, ale.....

nikis46
26. kvě 2020

Ahojte, jak už tady někdo zmiňoval. Pokud potrebuješ prokázat nebo vyvrátit astma, tak zajdi na vyšetření FeNO (frakčně exhalovaný oxid dusnatý). Někteŕí alergologové ten přístroj mají a někteří ne. Je to rychlé, bezbolestné a nenáročné vyšetření. Jen se vydechuje do přístroje (např. NIOX VERO). Hodné lékařů to má uvedeno na webu nebo se jich po telefonu doptej, jestli vyšetřují FeNO. Jestli jde o zátěžové astma, tak musíš na zátěžovou spirometrii.