Alergie na bílkovinu tekuté syrovátky, máte zkušenost?

zuzanka26
8. bře 2013

Ahoj,
prosím maminky, co mají podobnou zkušenost o příspěvky.
Můj Davídek (7 měsíců) prodělal v pátém měsíci několik infektů ( bral také antibiotika), jejichž následkem ten měsíc moc nepřibral a proto naše pediatra doporučila kaši na noc. Po podání rýžové mléčné kaše od Nutrilonu se mu vytvořili rudé fleky na tváři s bílým pupínkem uvnitř a všechno vyzvracel, i když normálně neblinká nikdy. Od narození byl plně kojený, jen jednou asi v měsíci, když jsem nebyla doma, měl normální Nutrilon, který hezky vypil. Ve 4. měsíci jsem si zase jednou chtěla vyjít sama ven, tak mu manžel dal také Nutrilon, sice ho pil, ale měl trochu červenou pusinku, za chvíli to zmizelo. Ta reakce po kaši ale byla jasně alergická, takže jsme skončili na alergologii. Z výsledků vyplinulo, že Davídek nemá žádnou potravinovou alergii, že jediné, co vyšlo pozitivní je tzv. Betalactalbumin, což je jedna z bílkovin tekuté syrovátky. Prý to ale nic neznamená a mám to zkoušet sama doma, co snese a co ne.
Nechala jsem to chvíli úplně být, ale před týdnem jsem si na farmářském trhu koupila jogurtový probiotický nápoj a dala mu 2 lžičky. Hned se osypal. Ve složení právě byl jogurt +syrovátka. Druhý den jsem mu dávala k obědu skleničku- těstoviny, brokolice, smetana a to celé snědl a reakci žádnou neměl. Další den jsem zkusila dát mu malinko ochutnat obyč. bramborovou kaši z kravského mléka a taky neměl reakci. Samozřejmě vím, že je na to maličký, nebudu mu te´d dávat normální mléko, ani zatím jogurt nedávám, to všechno byl jen test. Jde mi jen o to, že tak za měsíc- dva, bych mu chtěla zase trochu rozšířit jídelníček. Teď pořád kojím, dávám jen k obědu maso-zel příkrm a odpoledne ovocnou přesnídávku, vše papá krásně. Jen se dost brání umělému mléku, zkusila jsem Bebu HA a sice se po ní neosypal, ale nechce to. Od té doby jakékoliv umělé mléko i kaše odmítá.
Máte někdo zkušenost? kde všude se vlastně syrovátka vyskytuje a čím to nahradit? bude smět normální jogurt?

ivular
9. bře 2013

@zuzanka26 Ahojky, náš syn má sice problémy s trávením jiného charakteru, ale zkus se podívat na kaši Sinlac - my s ní máme velice dobré zkušenosti. Je to taková "superextrahypoalergenní" potravina vhodná už od 4 měsíců 😉

zuzanka26
autor
9. bře 2013

@ivular děkuju, vyzkouším to. Teď mi začal jíst malinko jednu nemléčnou kaši,ale zatím dost malý množství. Jinak je pěknej, prospívá dost dobře myslím.