Apnoe u osmiměsíčního miminka

kozaci
27. lis 2018

Již dvakrát se nám stalo, že dcera během pláče se nenadchla včas, zmodrala a upadla do bezvědomí. Trvalo to pár vteřin, pak se nadechla a vše bylo ok. Nyní to řeším s lékaři, zajímalo by mne však, jestli se to někomu z vás taky stávalo? Máte nějaké zkušenosti, rady? Kdy z toho Vaše dítko vyrostlo? Předem děkuji!

misicka1988
27. lis 2018

@kozaci Máš na mysli Afektivní záchvaty ?

kozaci
autor
27. lis 2018

@misicka1988 pravděpodobně ano.

misicka1988
27. lis 2018

@kozaci Dcerka měla první Afektivní záchvat přesně na den 1.narozenin , po oslavě. Asi toho na ni bylo moc ( jeden ze spouštěčů AZ ) , a při pláči se nenadechla. Zmodrala v okolí pusinky , a upadla do bezvědomí. Trvaly dlouhé vteřinky než se probrala. A jelikož jsme absolutně nevěděli o co se jedná , zavolali jsme záchranku. Byla pak ještě nějakou dobu apatická. Ale po převozu do nemocnice byla již ok. Po prvotních vyšetřeních jsme se dozvěděli o Afektivních záchvatech. 2 dny jsme si pobyli v nemocnici , aby udělali různá vyšetření a vyloučil se třeba Epileptický záchvat. Vše bylo OK , a byli jsme poučeni o AZ. Spouštěče - stres , únava , ale třeba i velká radost. A potřebná opatření když už by mohlo dojít k AZ - fouknutí do tváře , cáknutí vodou , štípnutí do ušního lalůčku. Od té doby ( ted budou dcerce 2 roky a dva měsíce ) se nám stalo jen cca 5x že už měla při pláči dlouhou pauzu v nádechu - ( třeba skákala na posteli , a praštila se hlavičkou o zed a chtěla začít plakat ) začala bělat - , ale vždy pomohlo štípnout do ouška nebo pořádně fouknout. Snažíme se těmto situacím předcházet ( aby nebyla unavená , vyhýbáme se velkým oslavám či masovým návštěvám , vše v klidu. A daří se nám. Už dokážu i potencionální "hrozby" předvídat 🙂 Ale myslím že už z toho začínáme být venku , poslední dobou OK. Třetím rokem by to vše mělo již ustupovat. Držím palce 🙂

kozaci
autor
27. lis 2018

@misicka1988 děkuju moc za předání zkušenosti!
Nám se to stalo dvakrát, pokaždé večer, těsně před spaním. Takže spouštěč bude asi únava. Snad z toho brzo vyroste, není to moc příjemné !