Asperger - příznaky v předškolním věku. Jak to bylo u Vašich dětí?

beatax
26. kvě 2020

Hezky vecer maminky, prosim o Vase zkusenosti, ty z vas co maji doma deti s AS ... ta lehci forma, co vam prislo v predskolnim veku jine na nich, v cem se odlisovali od vrstevniku, ci se jinak chovali... a kdy jim to diagnostikovali, v jakem veku? 🙂 dekuji moc B.

cilkat
29. kvě 2020

Nemám aspergra doma, ale kamarádčin tříletý má teď podezření... Takle "z venku" je na něm nápadné to, že velmi brzy mluvil a ve třech letech mluví strašně "archaicky dospěle" (prostě věty, které by mi přišly normální u mé babičky... jak stavbou, tak obsahově). Nehrne se do kolektivu, hraje si paralelně a nesnáší, když mu do toho někdo sáhne (dítě i dospělý), ale to ještě pořád může být věkem. Nápadné je hlavně to mluvení,

hafika
29. kvě 2020

@cilkat Hele, ale tohle třeba může být i typická charakteristika nadaného dítěte.

Osobní zkušenost nemám, ale u syna nás trochu strašili s Aspergerem, ale psycholožka si tehdy udělala názor už ve dveřích a vůbec neposlouchala, že syn takové chování má jen někdy a jindy je schopen se chovat standardně. Jako možná někde hraniční je, ale mám pocit, že u něj jde spíš o určitou formu vzdoru v případech, kdy se prostě nudí.

Takové typické by mělo být trvání na rituálech a nepochopení emocí, nadsázky, vtipu. Tj. není schopen pochopit, že někomu něco vadí, že je rozrušený atd.