Atopický ekzém na obličeji. Máte zkušenosti?

9. led 2024

Ahoj ,ahoj...
Dcera tři roky má tak rok na tvářích a bradě místa, která vypadají jako suchá kůže. Občas se ale stává, že jí to hrozně zarudne. Na bradě jak si to olizuje z toho párkrát měla i strup, protože jí to začalo mokvat. Vždycky jsem jí to nazvala sudokremem a časem to zmizelo opět na takový ten zjev... suché kůže. Nikdy to prostě nezmizelo úplně aby měla hladkou kůži. Před měsícem jsem byla u Dr. Dcera to opět měla zarudlé. Dr neřekla nic, tedy jen že to mám potírat heřmánkovým čajem a framykojnem. Dělala jsem to, opět to zmizelo do původního stavu. Chvilku byl klid. Dneska jsem dceru vyzvedla ve školce a co nevidím. Úplně rudou bradu. 😶😶😶 Tak jsem pátrala na netu a vyskočil na mě atopický ekzém. Je to možné? Nemáte s tím zkušenosti? Případně co vám pomohlo... Už jsme z toho fakt nesvá. Má to opravdu dlouho. Jednou dobrý a další den zase rudé 😭😭😭

marketa1218
9. led 2024

Jenom bych se ráda připíchla jestli se někdo ozve, protože dceři se také občas udělají taková místečka . Teď na ručičce a přesně pak to zmizí a nic.

krisstina93
9. led 2024

Muze byt, mám ho ja i syn a projevuje se to prave takovými suchymi ložisky, ale teda nejhorší co na to můžeš dávat je ten sudocreme a podobne vysusujici krémy, mě stačí mazat dceři zadek pod plenku a ruku kterou ji mazu mám od toho ekzemu slezlou z kůže. Chce to naopak něčím hodně hydratovat, syn měl od Dr třeba lipobazi. Jinak objevuje se to a mizí v závislosti na počasí, teď v mrazu je to mnohem horší, nebo i podle toho, co kdo ji, hlavně třeba sladké to dost zhoršuje.

prejeta_zaba
9. led 2024

Možná kontaktni dermatitida, možná atopák, možná nějaká kvasinka. Tu bradu jí může dráždit třeba svetr, nákrčník nebo bunda. Případně to kolem pusy může dělat i nějaké jídlo - kořeněné, kečup, citrusy atp. Blbý je na to taky mráz a vítr. Určitě nemazat sudocremem. Jestli to má už mokvající, zvážila bych na pár dní kortikoidovou mast. (Může předepsat i dětská lék.), jestli se chceš vyhnout kortikoidům, zkus vysušit zinkovou pastou (umíchají v lékárně, stačí úplně maličká) a až to nebude mokvat, promazávat třeba bepanthenem nebo nebo něčím úplně nedráždivým. Obecně dávat bacha, ať si nic nemaže na obličej - nějaké rtěnky, jelení loje atp. Co se dotýká, ideálně bavlněné, čili žádné chlupaté nákrčníky a roláky. A ať si to neškrabe.