Atopický ekzém v souvislosti s očkováním
Maminky dětí s atopickým ekzémem, kdy a po čem se u vašich dětí ekzém projevil úplně poprvé? Synkovi (5 měsíců) se začaly dělat suché flíčky po 2.očkování a den ode dne se to zhoršuje. Jsem si naprosto jistá, že je to po očkování, z jídla to mít nemůže, protože v době, kdy to začalo, byl ještě plně kojený, peru v Persilu Sensitive už od narození malého, máchám 2x, všechno žehlím, sama taky nejím žádné potraviny, které by alergii mohly vyvolat, oblečení máme všechno bavlněné, malého jsem mazala jen mastičkou z lékárny, kterou nám napsal doktor a je přímo pro miminka, koupu v hypoalergenní koupeli a někdy jen čistou vodou... Všechno to začalo pár dní po očkování a vidím v tom přímou souvislost - podotýkám, že jsem nikdy proti očkování žádné výhrady neměla a vždy jsem byla spíš pro a nechali jsme malého naočkovat i proti rotavirům i jsme dali Prevenar 13 - bezprostředně poté neměl žádnou reakci, neměl ani zvýšenou teplotu, nebyl nevrlý, prostě nic. Vím, že se to stát může, zvlášť, když k tomu má malej trošku i genetickou dispozici (já měla jako dítě také ekzém a úplně jsem se ho zbavila až v těhotenství, ale celkově to nebyla žádná hrůza, jen sem tam flíček), ale myslím si, že to očkování bylo spouštěčem. Ale proč když jsem volala na pediatrii a řekla sestře jak se věc má, tak mi okamžitě odpověděla: To není po očkování, to je obdobím, mezi 2. a 4.měsícem se ekzémy dělají... Já jsem taky zdr. sestra a připadá mi, že tady ze mě někdo dělá debila...Nejvíc mi vadí, jak to zlehčuje, přestože ho neviděla, jak chudák vypadá - den ode dne je to horší - nejdřív měl jenom sem tam flíček na tvářích a pod krkem, teď už má osypané obě tváře, celý krk, za ušima a už má fleky i na hrudníku a na ručičce. Přitom doteď měl tak pěknou pusinku, když se narodil, neměl ani pupínek a každej nám říkal, jak je pěkňoučkej, že většina miminek má nějaké potničky apod. a on nic. Zato teď je mi ho úplně líto. Od začátku, co se mu to začalo dělat, jsem mu kůži promazávala Infadolanem - bez efektu, tak jsem zkusila Sudocream a po něm to bylo snad ještě horší. A to má jít příští týden na další očkování a já mám strach, aby se to nerozjelo ještě víc. Dnes se mi v noci i často budil s nevysvětlitelným řevem a byl takový neklidný, nejdřív jsem nechápala co se děje, ale pak mi došlo, že ho to asi možná začalo svědit, tak už jsem na nic nečekala a volala doktorovi. Zítra ráno máme přijít, tak jsem zvědavá... Prosím, poraďte, co vašim dětem pomohlo a jak jste to měli v případě výskytu ekzému s dalším očkováním? Museli jste odložit nebo úplně přestat (ten Prevenar)? Díky moc!
@pajenka To určitě udělám, pokud to neudělá doktor. Já vím, že jde o ,,blbý ekzém", ale kdyby nikdo tyhle věci nehlásil, tak potom se nedivme, že je taková podhlášenost nežádoucích účinků. Nevěřila jsem tomu, ale od doby, co jsem u toho pracovala (i když u dospělých), tak vím, že nad mnoha věcmi se skutečně jen mávne rukou nebo se řekne, že je to z něčeho jiného a dál se to neprošetřuje.
Holky, prosím, nehádejte se. Každý ať si očkuje nebo neočkuje dle svého vlastního uvážení. Sám náš pediatr mi řekl, že vlastně není jediná správná cesta, ale že se na to musíme dívat tak, že očkování může jak pomoci, tak uškodit a brát v potaz oba tyto jeho aspekty a potom se snažit jít jakousi cestou menšího zla.
Já osobně jsem očkovaná a nikdy jsem žádný nežádoucí účinek neměla, ani v rodině jsme se s ničím díkybohu nesetkali, ale v práci jsem se setkala s dvěma případy, kdy se objevila silná alergická reakce na očkování a to u lidí, kteří očkování dosud snášeli dobře a byli dokonce už tou samou vakcínou v minulosti očkováni. Nejhorší pro mě bylo, že jeden z nich se obrátil proti mně a tvrdil, že jsem mu to špatně píchla, přitom to nebyla pravda a navíc se jednalo o člověka mně poměrně blízkého - paní, kterou znám od dětství, maminka mojí kamarádky. Od té doby už jsem se nedívala na očkování jenom jako na čistě pozitivní věc, ale začala jsem vnímat i to, že se mohou vyskytnout nežádoucí účinky a nejhorší je, že předem se neví u koho a jak vážné. Takže potom babo raď: očkovat nebo neočkovat? Když i nemoc, proti které očkování existuje a účinně proti ní chrání, může být pro člověka smrtelná?
V práci jsem nesnášela, že jsem tohohle součástí a že musím očkovat lidi, kteří se pro to sice dobrovolně rozhodli, ale pak třeba přišli, že je místo vpichu bolí, je zarudlé apod., což je pokládáno za běžnou reakci, ale já už měla strach, že kdyby reakce byla vážnější, obrátí se ti lidi proti mně, protože já byla ta, kdo jim ty vakcíny píchal. Normální člověk pochopí, že zdr. sestra neovlivní, jestli pacient bude nebo nebude mít reakci, ale pokud ji mít bude a bude velká, začne kopat kolem sebe a první na ráně je ta sestra, která mu to přece píchla, i když na povel lékaře a žádost pacienta.
Co se týče očkování našeho malého, tak jsme se rozhodovali na základě zkušeností z našeho okolí. Hexa je povinná, takže tam jsme nijak nespekulovali, hodně jsou kolem nás rotaviry a pár případů bylo docela vážných, takže z toho jsme měli fakt strach a nechali malého naočkovat. A dali jsme i Prevenar, protože přítel jako malý hodně trpěl na záněty středouší, angíny a další podobná svinstva a byl pořád v nemocnici a jeho syn z prvního manželství je taky věčně nemocný, tak jsme měli strach, aby tu horší imunitu náš malej nějak taky nepodědil a nebyl náchylnější. Nechtěla jsem ale, aby to do něho narvali najednou, o čemž se mnou ale nikdo nediskutoval. Každopádně nic víc dávat nebudeme, zvlášť, když vidím, že se objevil ekzém, prostě už to dál nemíním pokoušet, mám strach.
Zpětně uvažuji, z čeho se ten ekzém objevil u mě, když jsem byla miminko, protože moji rodiče nic takového neměli a dbali přísně na všechno, aby se ani u mě ekzém neobjevil. Možná to taky vyprovokovalo nějaké očkování, možná ne, kdo ví. A možná můžu být ráda za ekzém a kdybych očkovaná nebyla, mohla jsem už třeba umřít na něco, proti čemu jsem očkovaná. Ono je to těžké nad tím takhle uvažovat. Určitě ale každý rodič chce pro své děti to nejlepší, takže se tak nějak všechny řídíme srdcem a snažíme se balancovat mezi tím očkovat-neočkovat, abysme se zavděčily jak zákonům, tak svému přesvědčení a svému svědomí...
Pro hlavy otevřené ... http://www.maminka.cz/clanek/vite-ktera-ockovan...
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na možný kontakt na paní Věru Zíkovou, pročítám jsi články na Vašich stránkách a byla bych moc vděčná za osobu která by mi stímto problémem byla schopná pomoc. Již 7 let bojuji s atopickým ekzém a jsem z toho víc než nešťastná, pořád mě posílají po nemocnicích, kde mi nikdo není schopen pomoct jen mi schovají ekzém na pár týdný a pak se projeví znovu v mnohem horší formě....Bude mi 24 let a chtěla bych do budoucna mít mimčo, ale vzhledem k těmto problémům se bojím jen na to pomyslet.
Děkuji za odpověď .
L.
Dobrý den. Prosím o radu.Malému ( 3m a 1 týden ) se 5 dnů po očkování Hexacimou rozjel AE, má úplně suché a rudé tvářičky. Zítra ho chci jít ukázat doktorce, ale ona je stará škola a očkování je pro ni posvátné., takže předpokládám, že nepřizná, že je to po očkování.Jak to dopadlo u vás? Očkovaly jste dál a kdy? Blbé je, že ta Hexacima nejde aplikovat 2+1..Nemáte radu, jak si obhájit odklad očkování? Hodně čtu o dr.Petrášovi z vakcíny. net,že bych mu napsala a použila jeho stanovisko na svoji obhajobu?A ještě prosím o tip čím promazávat. Předem díky za odpovědi
@masenka88 - Měli jsme podobnou reakci, kamarádka mi poradila CutisHelp MIMI EKZÉM konopný krém a pomohl. Po každém očkování se to sice zase objevilo, ale míň a míň, a teď, co jsme asi 4 měsíce bez očkování - ani náznak ekzému. Jinak používám preventivně celou řadu, ale už ne tak pravidelně. Zkuste, třeba Vám taky pomůže - každopádně neublíží a pokožka je po něm hebká a vláčná (tělový balzám).
@masenka88 - na to červené zinkovou mast dokud to nezeschne a nesloupe se, pak biodermu atoderm pro děti, pokud to bude pak do biodermě červenat na ni zase zinkovku...vnitřně probiotika biopron junior 1 x denně a hylak forte 3 x denně 1 ml (je to na podporu imunity a střevní mikroflóry, ničí to kvasinku, která je obsažena v očkování a obykle se pak přemnoží a je z toho exem), pokud to je hodně akutní a jste na UM dočasně bych přešla na Nutrilon AC po ustoupení potíží na Nutrilon HA, pokud kojíš, tak držet protikvatinkovou dietu a sobě taky dávat hylak a biopron...k očkování, já bych to odložila, za měsíc bych rozhodně neočkovala, protože se to může hodně rozlézt po těle ten exem, takže nasadit léčbu, podle stavu uvidíš co dál
@marcicek84 moc děkuju! Kojím, Hylak koupím, malýmu dávám BioGaiu-stačí ta místo Biopronu? A zatím mám doma jen Sudocrem, můžu mazat s ním?
@masenka88 - jo sudocrem je místo zinkovky a biogaia je jako biopron
@marcicek84 super, moc díky
@kajalka Nechápu na co narážíte...evidentně tazatelka píše všemi deseti a je schopná napsat poměrně dlouhý komentář díky svým hbitým prstům rychle. Já jsem také schopná podobně rychle odepisovat. Takže na tom není vůbec nic divného a nesouvisí to s tématem. Jinak k tématu - určitě může být očkování spouštěč, zvláště, když máte ekzém v rodině. U nás to začalo také v tomto věku a zda je to očkováním, či ne, nedokážu teď zpětně posoudit. Jen chci doporučit bepanthen sensiderm - mohou ho i velmi malá miminka a nám pomáhá. Zmírňuje svědění a vypadá to, že se akutní fáze poměrně rychle "zatahuje". Jinak bych určitě další očkování odložila - minimálně do té doby, než bude ekzém aspoň v klidové fázi.

Upřímě doufám, že se každá přemýšlející maminka podívá na časovou posloupnost příspěvků @treasurka. To by normální člověk nebyl schopen ani přepsat při diktování.